5. Hollanda'da Bahşiş Verme Alışkanlığı Pek Yoktur Hollandalılar servis yapmanın zaten restoran ve kafelerde çalışan garsonların görevi olduğuna ve bahşişi hak etmek için ekstra hizmet yapmaları gerektiğine inanarak genelde bahşiş vermememektedirler.
Taksi ve otellerde de bahşiş bırakılmaz. Hollanda'da servis ücreti hesaba eklenir. Ama eğer çok iyi bir servis aldığınızı düşünüyorsanız yüzde 10 bırakabilirsiniz. Barlarda ise hesap yuvarlanarak ödenir.
Avrupa ülkelerinde de bahşiş zorunlu olmasa da yaygın bir uygulamadır ve çoğu ülkede vermemek kabalıktır. Masanıza gelen hesapta bahşiş konusunda bir detay olmasa bile bırakmanız gerekir. Ve bizim ülkemizin aksine bu bir memnuniyet ölçütü değildir.
Çin ya da Japonya'da uluslararası otellerde bahşiş hakaret olarak algılanabiliyor. Çin'de turist merkezlerinde servis görevlileri faturanın yüzde 10'una tekabül eden miktarı bahşiş olarak kabul ediyor.
Avrupa'da ise genel olarak gelen hesabın yüzde 5'i ila 10'u arasında bahşiş vermek gerekiyor. Ülkemizde de restoranlarda hesabın yüzde 10'u ile 15'i arasında bahşiş bırakmak doğru bir davranış olarak kabul görürken, otellerde 2 ila 5 lira arasında bahşiş verilebiliyor.
İlgili 28 soru bulundu
Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre vatandaşlar en çok restoran, bar, taksi, kuaför ve kuryelere bahşiş veriyor. Araştırma enstitüsü YouGov tarafından yapılan ankete göre; Almanya'da insanlar bir restorana gittiklerinde neredeyse yüzde 80'inde bahşiş veriyorlar.
YUNANİSTAN: Restoranlarda genellikle garsonlara faturanın yüzde 10'u oranında bahşiş bırakılırken, tavernada 1 euro bahşiş yeterli oluyor. Otellerde oda hizmetçileri seyahatin son gününde müşterilerden küçük bir miktar bahşiş bekliyor. Bu bahşişin nezaket kuralları gereği görevliye kişisel olarak verilmesi gerekiyor.
Almanya. Ülkemizden en çok ziyaretçi çeken Avrupa ülkelerinden biri olan Almanya'da bahşiş zorunlu olmasa da genellikle bekleniyor. Ülkede restoranlarda yemek yedikten sonra veya kafe ve bar gibi yerlerde çalışanların ilgisinden memnun kalırsanız, toplam hesabın %10'u kadar bahşiş bırakabilirsiniz.
Hizmet sektöründe dünyanın en iyisi olduklarını savunan Japonlar, bu nedenle de bahşiş kabul etmiyorlar. Hatta olur da bahşiş bırakıp mekandan ayrılırsanız, peşinizden koşarak sana paranı iade etmek isteyeceklerdir.
"Kuzey Amerika'nın aksine, burada restoran çalışanları geçinmek için bahşişlere bel bağlamaz. Japonya'da servis işi, genelde örnek gösterilebilecek niteliktedir; bahşiş, kafa karışıklığı yaratır, bu yüzden muhtemelen servis görevlisi bahşişi kibarca reddedecektir."
Bahşiş bırakmak neredeyse zorunlu diyebiliriz, zira restoran ve kafe çalışanları da maaşlarını bahşişler hesaba katılarak alıyor, dolayısıyla bahşişlerin mutlaka veriliyor olması gerekiyor.
Yapılan hizmetin karşılığının üçüncü şahıslar tarafından ödenmesi, akdin mahiyetini de değiştirmez. Buna göre, alınan bahşiş ücret sayılır ve hizmet akdiyle çalıştıkları kabul edilen bahsi geçen iş görenler de 5510 sayılı Kanun'un 4-a kapsamında sigortalı sayılırlar.
Araştırmaya göre Türkiye'de restoranlarda hesabın yüzde 10'u ile 15'i, otellerde ise 2 ila 5 lira arasında bahşiş bırakılması doğru olarak kabul ediliyor. Taksilerde de ücreti yuvarlamak yeterli oluyor.
Ancak kamusal alanda esrar içmek hala yasak. Hollanda marihuana tüketimi konusunda genellikle rahat bir ülke olarak görülse de, uyuşturucu yetiştirmek, satmak ve bulundurmak yasa dışı kabul ediliyor. Ülkenin ünlü kafelerinde satışına "göz yumuluyor" ve 5 gramdan fazla esrar bulundurmak suç olmaktan çıkarılmış durumda.
Hollanda'da yıllık 20.000 Euro'ya kadar olan kazanç için brüt maaş üzerinden %36.65 oranında vergi kesintisi uygulanıyor. Buna göre aylık brüt 1750 Euro olan asgari ücret vergi kesintisinden sonra 1100 Euro'ya düşüyor ve 2023 yılı itibariyle NET ASGARİ ÜCRET 1100 Euro olarak ödeniyor.
Hollanda'da dört aydan uzun kalmayı planlıyorsanız, yerel belediyenize yerleşik kişi olarak kaydolmanız gerekiyor. Ayrıca, bir ikamet kartıyla bölgenizdeki Göçmenlik ve Vatandaşlığa Kabul Servisine (IND) kaydolacaksınız. Bunun için, öncelikle oturma izni başvurunuzun onaylanmış olması gerekiyor.
Bahşiş Veya Tip
Özellikle emek yoğunluklu bir servis ya da hizmetten hoşnut kalındığında, istenen bedelin üzerindeki belirli bir tutar işi yapan kişiye bırakılır. Bu zorunlu bir ödeme değildir, genelde hizmeti ödeyene bağlıdır.
Avusturya'da servis ve hizmetlerden memnun kalmanız halinde yüzde 10 tutarında bahşiş vermek gelenektir. Diğer ülkelerden farklı olarak burada bahşişi göze çarpmayacak şekilde masaya bırakmak yerine, hesap tutarına yaklaşık yüzde10 ekleyerek yuvarlak para miktarı garsona ödenir. Garson genelde hesabı masanızda alır.
Japonya'nın nüfusunda yaşanan bu azalışın temel nedenleri arasında, daha az kadının bebek sahibi olması geliyor. Ayrıca, doğum ve çocuk yetiştirmenin maliyetinin artması, çalışma yaşamındaki kadınların sayısının fazlalaşması ve evlenme yaşının yukarı çıkması, nüfustaki azalışın başlıca nedenleri arasında gösteriliyor.
O pizzalar buna değer: İtalya
Tıpkı Fransa gibi İtalya'da da bahşiş ücreti eklenmiş bir biçimde çıkıyor karşınıza. Ekstra bahşiş bırakmak isterseniz de dolar olarak değil, euro olarak bırakın. Bu ayrıntıya dikkat edin.
"Bahşişler üzerinde işverenin bir hakkı yoktur. Bahşiş işçiye aittir. Yönetmeliğe göre işveren bilgisi altında toplanan bu bahşişlerin kaydı tutulmak zorundadır ve işçilere eksiksiz dağıtılmak zorundadır.
Yeni yasanın en önemli özelliklerinden biri, halen sekiz yıl olan vatandaşlığa kabul için bekleme süresinin beş yıla inecek olması. Almanya'ya uyum konusunda iktisadi ve sosyal bakımdan büyük başarı kaydeden göçmenlerin vatandaşlığa kabul başvuruları için de bekleme süresinin üç yıl olması yeterli olacak.
Otel: Bahşiş gerekmez. Restoran: Tutarın yüzde 10'u kadar. Ayrıca garsona bahşiş bırakmamak kaba bir davranış sayılır.
Yunanistan'da yaşam maliyeti diğer Avrupa ülkerine oldukça düşüktür. Numbeo'ya göre en pahalı şehir olan Atina'da ayda 300-500 Euro'ya, merkez dışında 200-400 Euro'ya tek yatak odalı bir daire bulabilirsiniz.
Yatırım Yoluyla Yunanistan Oturma İzni ve Vatandaşlığı
Eğer Yunanistan oturma izni almak istiyorsanız, ülkede 250.000 Euro'luk gayrimenkul yatırımı yapmanız gerekiyor. Bu rakam, Avrupa'da benzer programları sunan ülkelerle kıyaslandığında en düşük yatırım olarak öne çıkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri