Ülkede en fazla yetiştirilen ürünler arasında; tahıl, şekerpancarı, patates, sebze ve meyve yer alır.Sera sebzesi ve çiçek, özellikle de lale üretimi ekonomisinde büyük paya sahiptir. Hatta Hollanda, dünya çiçek üretiminin yarıdan fazlasını gerçekleştirmektedir. Sera sebzesi üretiminde ise birinciliğini korumaktadır.
Patates, şeker pancarı, buğday ve tahıllar Hollanda tarım ürünleri arasında en çok ihraç edilen tarım ürünleridir yine bahçecilik ve seracılık son derece gelişkin ve önemli bir dış gelir kaynağıdır. Şöyle ki, Hollanda dünyanın en büyük çiçek üretici ülkeleri arasında yer alır.
Çiçekleri, sebzeleri ve birası ile ünlü olan Hollanda'nın en bilinen tarım ürünleri arasında, tahıllar, şeker pancarı, patates, sebze ve meyveler bulunuyor. Resmi kaynaklara göre, Hollanda'nın 2019 yılında en fazla ihraç ettiği ürünler arasında çiçek soğanları ve süs bitkileri var.
İhraç edilen başlıca ürünler: Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, otomobiller, steyşın vagonlar, yarış arabaları, tekstil.
İlgili 33 soru bulundu
Ülke özellikle peynirleri, yel değirmenleri, bisikletleri, laleleri, Holştayn adı verilen inekleri ve sosyal hakları ile tanınır.
Hollanda e-ticaret pazarında moda kategorisini yüzde 22 ile Mobilya ve Ev Aletleri kategorisi takip etti. Sırayla takip eden kategoriler ise Oyuncaklar, Hobi ve Kendin Yap Ürünleri, Elektronik ve Medya, Kişisel Bakım, Güzellik ve Sağlık Ürünleri kategorisi, gıda ve medya kategorileri oldu.
Hollanda, süs bitkileri ve sebze ihracatında dünya lideri, et ihracatında dünya dördüncüsü, süt ve süt ürünlerinde dünya üçüncüsü, sıvı ve katı yağ ihracatında ise dünya dördüncüsü. Bir tarafta 18 milyar dolarlık tarımsal ihracatı bulunan Türkiye, diğer tarafta 90 milyar dolarlık tarımsal ihracatı olan Hollanda.
Hollanda'nın tüm dünyadan en fazla ithal ettiği ürünler incelendiğinde, ürünlerin ağırlıklı olarak katma değeri yüksek teknolojik ürünler ve makineler olduğu görülmektedir. Ülkenin en fazla dış alım yaptığı ürün grubu 8517 Pozisyonunda yer alan telefon cihazlarıdır.
Konya'nın yüz ölçümü 38 bin kilometrekare, tarımda rekorlar kıran Hollanda'nın yüz ölçümü ise sadece 41 bin kilometrekare. Konya'dan çok az büyük olan Hollanda'nın 2017 yılı tarımsal ihracatı 100 milyar Euro.
Türkiye'nin Hollanda'dan en fazla ithalat yaptığı sektörler demir çelik, plastik ve plastik ürünleri, makineler ve organik kimyasallardır. Bu sektörler arasında son 5 yılda artış gösteren tek sektör Hollanda ithalatımızda lider olan ve ithalatımızın %30'luk büyük bir bölümünü oluşturan demir çelik sektörüdür.
Hollanda, 2021'de sebze ihracatından 8.1 milyar dolar, meyve ihracatından ise 7.9 milyar dolar gelir elde etti. Aynı dönemde 81.9 milyar dolarlık (72.5 milyar euro) ithalat gerçekleştiren ülkenin günün sonunda tarımda 36 milyar dolarlık net ihracatı söz konusu.
Bugün Çin dünyanın en büyük tarım ekonomisi.
Hollanda'daki Türklerin yerleşim birimleri yukarıda da ifade edildiği üzere ilk yıllarda tekstil, inşaat, gemi vb. sektörlerindeki ihtiyaç doğrultusunda Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Twente-Midden-Brabant bölgelerinde olmuş sonraki yıllarda ise Hollanda'nın birçok merkezine Türkler yerleşmişlerdir.
Bunun yanı sıra, Akdeniz ülkelerinde (İtalya, Fas, Yunanistan), Latin Amerika'da (Uruguay, Paraguay, Brezilya, Arjantin) ve hatta Orta Avrupa'da (Belçika, Hollanda) başarıyla pirinç yetiştirilmektedirler.
Türkiye Hollanda'ya başlıca motorlu kara taşıtlar olmak üzere örme giyim eşyası ve aksesuarları, örülmemiş giyim eşyası, mineral yakıtlar ve yağlar ile demir ve çelik ihraç etmektedir. Türkiye'nin Hollanda'ya ihraç ettiği ürünlerin değeri 3 milyar dolar tutarındadır.
Hollandaca, Felemenkçenin Hollanda'da konuşulan lehçesi. Hollandaca, Belçika'nın Flaman (Vlaanderen, Vlaams Gewest) bölgesi ile Hollanda'nın güneyinde konuşulan Flamancaya çok benzer.
Dünya Ekonomik Forumu Küresel Rekabet Edebilirlik Raporuna göre, Hollanda ekonomisi, dünyanın beşinci en rekabetçi ekonomisidir.
Tarımda gelişmiş ülkeler sıralamasında ilk sıralarda yer alan ABD, İngiltere, Fransa, Hollanda, Belçika ve Almanya'nın tahıl üretimi ve tarımın bu ülkelerdeki ticaret üzerindeki etkileri son yıllarda önem göstermektedir.
Ülkede en fazla yetiştirilen ürünler arasında; tahıl, şekerpancarı, patates, sebze ve meyve yer alır.Sera sebzesi ve çiçek, özellikle de lale üretimi ekonomisinde büyük paya sahiptir. Hatta Hollanda, dünya çiçek üretiminin yarıdan fazlasını gerçekleştirmektedir. Sera sebzesi üretiminde ise birinciliğini korumaktadır.
Konya Ovasından bile daha küçük bir ekilebilir tarımsal araziye sahip olan Hollanda'nın dünya tarımsal ihracat sıralamasında uzun yıllardır ikinci durumda bulunması, tarım ile uğraşan diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de farklı çevrelerin dikkatini çekmektedir.
Hollanda'da ev kiraları ne kadar? Hollanda'da genel olarak ev kiraları, 1 yatak odalı daireler için 850-1200€ 3 yatak odalı daireler için 1450-1800€ şeklinde belirtilmiştir.
Ekmek için 0,55 Euro ödemeniz yeterli. 12'li yumurta 1,80 Euro, bir litre süt ise 1,25 Euro fiyattan satışa sunuluyor. 1 kilogramlık kırmızı etin fiyatı ise 17,6 Euro olarak karşımıza çıkmakta. Soğan ve patatesin kilosu 1 Euro seviyelerinde. 1,5 litre su satın almak için ise 1,20 Euro ödemeniz gerekecek.
Hollanda'da tüketilen en önemli içkilerin başında bira gelir. Hollanda markası olan Heineken'in farklı tatlarını deneyebilirsiniz. Burada proeflokaal adı verilen bira evleri çok meşhurdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri