Amerika Birleşik Devletleri sineması, Amerikan sineması veya genellikle kullanılan ismiyle Hollywood, 20. yüzyılın başlarından bu yana dünya çapında sinema üzerinde derin bir etkisi olan ABD menşeli sinema sektörüdür.
Hollywood ([hˈɔlˌiwʊːd]), Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinde bulunan Los Angeles kentinin bir bölgesidir. Kent merkezinin kuzeybatısında yer alır. Sinema stüdyolarının ve film yıldızlarının oturduğu evlerin bu bölgede yoğunlaşmasından dolayı Amerikan sinema endüstrisiyle özdeşleşmiştir.
William Fox, ileride Twentieth Century-Fox'a dönüşecek olan şirketini 1913 yılında kurdu. Önceleri gösterim şirketiyken kısa sürede yapım şirketine dönüştü. 1920'de Fox'un hepsi New York'ta olan 25 salonu vardı.
Hollywood; birçok ünlü plak şirketinin, televizyon ve film stüdyosuna ev sahipliği yapmasıyla bilinmektedir. Bunun yanı sıra güzel havasıyla da cazip gelen ve her yıl milyonlarca turist ağırlayan şov dünyasının başkentidir. Eğlence ve film endüstrisinin bu meşhur merkezi; para, şöhret ve güç ile eş anlam taşımaktadır.
İşte bu filmin ardındaki yaratıcı güç Coppola ailesinden Francis Ford. Coppola ailesi üç nesildir Oscar kazanan bir aile olarak da oldukça meşhur. Nicholas Cage gibi yeğenlere sahip olan aile, torunlarına kadar Hollywood'da ses getirmeyi başarmıştır.
İlgili 37 soru bulundu
Hollywood Yazısı (önceden "Hollywoodland" işareti), Los Angeles, Kaliforniya'da bulunan bir şehir simgesi ve Amerikan kültürü simgesidir. Santa Monica Dağları'nda bulunan Hollywood Hills'in Mount Lee tepesinde bulunur. 1923 yılında tahta ve sac levhadan yapılmıştır, 1978 yılında yıkılıp çelikten tekrar yapılmıştır.
Robotlaşma ve insan aklına yakın robot zekâsı kavramlarının öne çıkması ise Hollywood Etkisi'nin bir sonucudur. Hollywood filmlerinde çizilen yapay zekâ imajının oluşturduğu bu etki, zihinlerde dünyayı ele geçirme, yok etme, zarar verme ve bunu robot eliyle gerçekleştirme olarak yer ediyor.
Amerika Birleşik Devletleri sineması, Amerikan sineması veya genellikle kullanılan ismiyle Hollywood, 20. yüzyılın başlarından bu yana dünya çapında sinema üzerinde derin bir etkisi olan ABD menşeli sinema sektörüdür.
Hollywood Bulvarı (Hollywood Walk of Fame) (Türkçe: Hollywood Şöhret Yolu), Hollywood, Los Angeles, Kaliforniya, ABD'de bulunan; Hollywood Bulvarı ve Vine Street arasında uzanan, ünlü kişilerin ve dizilerin yıldızlarının bulunduğu bir yürüyüş yoludur. Bu kaldırımda 2.400'den fazla yıldızın ismi bulunmaktadır.
Hollywood Sign'a en yakın noktaya gitmenin yolu: Hollywood Sign, Los Angeles, Kaliforniya - Tripadvisor.
Hollywood, Amerika Birleşik Devletleri'nde bir yerleşim birimidir. ABD sinema endüstrisinin kalbi olarak bilinir ve ismi bu sektör için sıkça kullanılır: Örnek Ünlü Hollywood yapımları. Bu yanı ile Türk sineması için "Yeşilçam" teriminin kullanımı ile karşılaştırılabilir.
Sinema tarihçileri, 1967 yılını Hollywood'da bir açılımın gerçekleştiği devrim yılı olarak tanımlamaktadır.
Amerika'nın en eski film ve sinema okulları burada bulunur. Hollywood ve Disneyland'a ev sahipliği yapmasının yanı sıra Amerikalı veya dünyaca ünlü birçok sanatçı Los Angeles'ta yaşamaktadır. Bu sebeple Los Angeles şehri, Kreatif Başkent olarak da adlandırılmaktadır.
Bugün dünyanın en büyük metropoliten bölgelerinden olan şehir, aynı zamanda ülkenin etnik köken bakımından zengin Kaliforniya eyaletinin de merkezi.. “Kreatif Başkent” ya da “Melekler Şehri” olarak da anılan Los Angeles, bünyesinde Hollywood, Disneyland ve Beverly Hills gibi gezilecek yerleri de bulunduruyor.
Oyuncu ve yönetmen adayından oluşan bir grup insan, II. Dünya Savaşı sonrasında Hollywood'da kendilerine yer edinebilmek için çalışır. Grup, hayallerini gerçeğe dönüştürüp, başarıya ulaşabilmek için her türlü bedeli ödemeye hazırdır.
Hollywood tarihi ve kültürel açıdan görülmeye değer yerlere sahiptir. Şöhretler Kaldırımı, Universal Stüdyoları, Hollywood Bulvarı, Çin Tiyatrosu, Sunset Strip, Hollywood Tabelası, Hollywood Bowl, Capitol Records Binası, Hollywood Balmumu Müzesi ve Mısır Tiyatrosu görülecek yerlerden bazılarıdır.
Hollywood Şöhretler Kaldırımı'nda bulunan 2 bin 582 yıldız arasında sadece Muhammed Ali'nin yıldızı yerden yukarıda, ünlü Dolby Sineması'nın duvarına yerleştirilmiş olarak 2002 yılından beri sergileniyor.
Amerikalı ünlüler neden new york yerine los angeles ta yaşıyor? (4. sayfa) Bizdeki ünlülerin hepsi neden yozgat yerine istanbulda yaşıyorsa ondan.
Sinefili, sinemaya ve filmlere düşkün veya bağımlı insanları betimleyen, ironi içeren terim. Gerçekte var olmayan sinefili hastalığından muzdarip kişilere "sinefil" denmektedir. Fransızcadaki "cinéphilie" sözcüğünden gelmektedir.
Yapımcı (Producer)
Yapımcı filmin başından sonuna dek film çekiminin her aşamasında bulunur.
Klasik anlatı sineması, terimi kökenini Aristoteles'in Poetika isimli eserinden alan anlatıya dayalı sinema biçimidir. Yapısal olarak serim, düğüm, çatışma, doruk nokta ve çözüm aşamalarından oluşmaktadır. Olay örgüsü ve neden-sonuç ilişkileri anlatı oluşturulmasında kullanılan temel ilkelerdir.
Hollywood dünyanın en eski film endüstrisidir. Gişe hasılatı ve ekran sayısı bakımından da en büyüğüdür.
Üçte bir kuralı, film yapımcılarının ve fotoğrafçıların bir kompozisyonun öğelerini dengeli bir şekilde düzenlemesine olanak tanıyan temel bir kuralı belirler . Çerçeveyi 9 eşit parçaya bölmeye dayanan üçte bir kuralı, nefes kesici kareler yaratmayı çok kolaylaştırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri