Kosova'nın iklimi karasal iklimdir. Kışları soğuk ve kar yağışlıdır; yazları ise sıcak ve kurak geçer. Kosova topraklarının büyük bir kısmı dağlık arazidir. Kuzey Makedonya sınırı boyunca Şar Dağları uzanmaktadır.
Ilıman karasal iklimin hâkim olduğu Kosova'da kışlar soğuk ve kar yağışlı geçer. Yaz ayları ise Akdeniz etkisiyle sıcak geçer; bu sebeple Kosova'yı ziyaret etmek için en ideal zaman aralığı mayıs ve eylül ayları arasında kalan periyod olacaktır.
Kosova İklimi ve Hava Durumu
Yaz ayları oldukça sıcak ve kurak geçerken, kış mevsimi bol kar yağışlı ve soğuktur. Kış mevsiminde ortalama sıcaklık oranı 9,5 derece civarında iken, yaz aylarında ise 19 derece ortalama ısı mevcuttur. Ocak ayı ülkenin en soğuk ayıdır ve sıcaklık genellikle sıfırın altında seyreder.
Kosova'daki yaşam giderleri, özellikle yeme, içme ve barınma konularındaki rakamlar ülkemize kıyasla bir hayli ucuzdur. Isınma ve ulaşım masrafları da özellikle bölgede eğitim alan Türk gençleri için çok ucuz olduğundan ailelerin bütçelerini de sarsmamaktadır.
Kosova Tarihi
Kosova'da yaşam ve özellikle geceleri hareketli ve eğlenceli geçmektedir. Meydanlara taşan eğlenceleri sabah saatlerine kadar sürmekte, halk hep birlikte eğlenmektedir. Ailelerin ve gençlerin korkusuzca gece dışarı çıkabilmesi mümkündür.
İlgili 41 soru bulundu
Asgari ücret Kosova'da 170 dolardır, ortalama maaşlar ise 250-300 dolar seviyesindedir.
Kosova da merkeze yakın ve aynı zamanda toplu ulaşım konusunda rahat bir konumda olan evlerde yaşamak isteyen kişiler ortalama olarak 250 ile 400 euroluk bir kira bedelini gözden çıkarmalıdırlar. Bu tarz bir bölge de ev satın almak için ise genellikle 30000 ile 40000 euro gibi bedeller ile karşılaşılabilmektedir.
Kosova Meclisi, Perşembe akşamı, muhalefetin mevcudiyeti olmadan asgari ücret yasasını onayladı. Yasaya göre asgari ücret 264 euro olacak.
İşte bu sayımın sonuçlarına göre Kosova'da “genellikle ikamet eden nüfus” ölçümüne göre etnik Türk vatandaş sayısı 18.738, anadili Türkçe olan vatandaş sayısı 19.568 olarak verilmiştir. Raporun devamında Kosova'da anadili dışında Türkçe konuşan vatandaş sayısı 49.729 şeklinde yansımıştır.
Siyasi İlişkiler
Türkiye-Kosova ilişkileri, ortak tarihi geçmiş ve dostluk bağları temelinde çok iyi düzeyde seyretmektedir.
Kosova, karasal iklimin etkisi altında bulunmasına rağmen bölgede üzüm hasadı oldukça fazladır. Bu sayede ülkede şarap oldukça popüler bir içecek haline gelmiştir. Özellikle Sefa, Daka, Stonecastle, Cabernet Sauvignon gibi çeşitli markalar, hediyelik olarak da tercih edilmektedir.
Dışişleri Bakanlığı Ülkemiz ile Kosova arasında konsolosluk ilişkileri 13 Ocak 2009 tarihinde imzalanan “Türkiye ile Kosova arasında Vize Muafiyeti Anlaşması” çerçevesinde yürütülmektedir. Sözkonusu anlaşma uyarınca, iki ülke vatandaşlarının 6 ay içinde 90 günlük seyahatleri vizeden muaftır.
Enerji, madencilik, tarım, gıda işleme, bankacılık, bilişim teknolojisi, ahşap ve ağaç ürünleri, tekstil, otomotiv ve inşaat Kosova ile işbirliğine elverişli, rekabet gücü olan ve önem verilen sektörlerdir.
Arnavutluk ve Kosova'nın birleşmesi, Arnavutluk ile Kosova'nın, 2008 Kosova bildirgesinin ilanının ardından ortaya çıkan politik görüştür. Bu fikir irredantist Büyük Arnavutluk kavramıyla ilişkilidir. Kosovalıların %93'ü etnik olarak Arnavuttur.
Kosova Sigorta Mevzuatına göre sağlık sigortası zorunlu değildir, üç ayrı uygulama vardır: A) Temel Sağlık Sigortası: Ortalama aylık prim ödemesi 16 Euro'dur. B) Standart Sağlık Sigortası: Ortalama aylık prim ödemesi 30 Euro'dur. C) Altın (Gold) Sağlık Sigortası: Ortalama aylık prim ödemesi 72 Euro'dur.
Türk nüfusunun oldukça yüksek olarak tanımlanması nedeniyle Türk Lirası para biriminin geçeceği düşüncesi tamamen yanlıştır. Ülkede alışverişlerde Avrupa'da kullanıma uygun olan ve aynı birimi kullanan ülkelerle kur farkı bulunmayan Euro tercih edilmiştir.
Geçen yıl Marlboro sigara fiyatı 2,50 ile 2,89 Euro arasında değişiyordu. Kosovalılar sigaraya yılda yaklaşık 250 milyon Euro harcıyor. 2022 yılını zamlarla kapatan Kosovalılar,bu yıla zamlar açısından kötü başladı. 2023'ün ilk günlerinde başlayan fiyat artışları hoş karşılanmadı.
-Oturum izni nasıl alınır? Kosova'ya en az 2 yıl geçerliliği olan bir pasaportla direk geçiş yapılabilir. Vize alınmasına gerek yoktur. Ülkede sürekli kalarak eğitim alacak öğrenciler eğitim aldıklarını gösteren öğrenci belgeleriyle oturum iznine başvururlar.
Enflasyon oranı ise tüm dünyada olduğu gibi Kosova'da da artış eğilimi göstermektedir. Resmi para birimi Avro olan ülkede 2021 yılında %3,4 olan resmi enflasyon oranı, 2022 yılı sonu itibariyle %11,6 olarak açıklanmıştır. 2023 yılı Ocak – Haziran dönemi enflasyon oranı da %7,05 olarak açıklanmıştır.
Kosova ile AB arasında İstikrar ve Ortaklık Anlaşması 2013-2014 yılları arasında müzakere edilmiş, 27 Ekim 2015 tarihinde imzalanmış, 1 Nisan 2016 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiştir. İstikrar ve Ortaklık Anlaşması Kosova ve AB arasındaki ilk kapsamlı anlaşmadır.
Yıllık ortalama cari kira artışlarının en yüksek ve en düşük olduğu iller için tıklayınız. 2022 yılının nisan ayında kiracı tarafından ödenen gerçek kira bedelinin Türkiye ortalaması 1.408,7 TL'ye yükselmiştir.
Şehir ne kadar küçükse ve başkentten ne kadar uzaksa kira o kadar ucuz olur. Örneğin, Moskova'da tek odalı bir daireyi 30-35 bin ruble (428-500 dolar) bir oda kiralayabilirsiniz - yer ve olanaklara bağlı olarak 15-20 bin ruble (214-286 dolar) – fiyatlar 2020.
Sırbistan'da ev kiraları her ülkede olduğu gibi yaşayacağınız şehre ve evin yer aldığı bölgeye göre değişkenlik gösterir. Sırbistan'ın en büyük şehri olan Belgrad'ta 50 m2 lik ortalama bir evin kirası 300-350 Euro arasında değişirken bu rakam bir diğer bilinen şehri olan Niš şehrinde ortalama 200 Euro civarındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri