Hormon tedavisini kimler kullanabilir? Hormon tedavisi, büyümek için hormon kullanan prostat, meme, rahim ve nöroendokrin kanserlerini tedavi etmek için kullanılır. Hormon tedavisi en sık diğer kanser tedavileriyle birlikte kullanılır.
Hormonoterapi meme kanseri ve prostat kanseri tedavi sürecinde uygulanır. Hormon tedavisinde kullanılan ilaçlar ya hormonların hücre yüzeyindeki alıcılara bağlanmasına engel olurlar ya da hormonun yapımını engellerler.
Hormon tedavisine ne zaman başlanmalıdır? Klasik yaklaşım, adet kesilmesinden hemen sonra veya cerrahi menopoza giren hastalara ameliyatlarından 10-15 gün sonra Hormon Replasman Tedavisine (HRT) başlanmasıdır.
Hormon tedavisi ne zaman kullanılır? Hormon tedavisi genellikle ameliyattan sonra (adjuvan tedavi olarak) kanserin geri gelme riskini azaltmaya yardımcı olmak için kullanılır. Bazen ameliyattan önce başlanır (neoadjuvan tedavi olarak). Genellikle en az 5 ila 10 yıl süreyle alınır.
Hormon tedavisinin, en az 3 aylık gerçek yaşam deneyimi sürecini tamamladıktan sonra veya psikiyatri uzmanınca bireye ilk değerlendirmeyi takiben başlanan psikoterapi- den sonra başlanması uygundur.
İlgili 32 soru bulundu
Hormon bozukluğu tedavi edilmezse tüylenme iyice ilerler. Adet düzensizliği giderilmediği takdirde ileride yumurtlama fonksiyonlarının sağlıksız olmasına, aşırı kilo alımına neden olabilir. Hormonal dengesizlik kişinin beden sağlığını bozduğu gibi ruhsal dengesini tabii ki sarsar.
Nasıl Anlaşılır? Hormon bozukluğu belirtileri arasında ishal, kabızlık, kilo kaybı, kilo alma, soğuk ve sıcak hassasiyeti, depresyon ve kaslarda zayıflık şeklinde ortaya çıkabilir. Genel hormon bozukluğu belirtileri yanında vücutta 50'den fazla hormon oluştuğundan farklı semptomlar da görülebilir.
Hormon tedavisi vajende kuruluk yapabilir, cinsel isteği azaltabilir, yorgunluk, bulantı yapabilir, kas ve eklemlerde ağrı yapabilir, kemiklerin erimesine neden olabilir. Kas eklem ağrıları sık görülen yan etkiler arsındadır. Zamanla bunlara adaptasyon gelişerek şikayetler azalabilir.
Hormon bozukluğu belirtileri
Genel belirtiler, adet düzensizliği (sık ya da seyrek kanama olabilir), adet dışı kanama, tüylenmede artış, sivilcelenme, ödem ve buna bağlı kilo değişimi olabilir. Tiroit hormonları da üreme fonksiyonlarını etkiler; bozukluğunda hipo ya da hipertiroidizm bulguları olabilir.
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları bölümünün uzmanlık alanı, hormonlar ve metabolik hastalıklardır.
Hormon takviye tedavisi sonucunda yan etki olarak tedavinin kilo aldırdığını düşünen kadınlara da rastlanmış ancak araştırmalar bunun doğru olmadığını ortaya koymuştur.
Doğru şekilde uygulanması son derece önemli olan bu ilaçları kol veya göbek bölgenizden uygulayabilirsiniz. En çok tercih ettiğimiz bölge, göbek bölgenizdir.
Genel olarak verilmiş olan kan testleri aynı gün içerisinde çıkar. Bunun yanı sıra kişilerin hormon testleri de gün içerisinde bir kaç saat ara ile çıkar. Fakat bu durum hastaneler arasında farklılık da gösterir. Bazı hastaneler kişilerin yaptırmış olduğu hormon testlerini aynı gün içerisinde sonuçlandırır.
İlaç olarak kullanılan sentetik östrojenler, doğum kontrolünü sağlamak ve menopozun etkilerini azaltmak için tıpta ilaç olarak kullanılır.
Menopozda, yetersiz olan hormonları yerine koyma anlamına gelen hormon replasman tedavisi (HRT) uygulanıyor. Bu amaçla östrojen veya östrojen ve progesteron içeren ilaçlar kullanılıyor. Menopozla ortaya çıkan sorunların çoğu, HRT ile sona eriyor. Uzun süre tek başına östrojen alınması, rahimde kanser riskini artırıyor.
Kadınlarda Hormon Bozukluğu Nedenleri
Genel olarak kadınlardaki hormon dengesizliğinin en büyük nedeni stres ve düzensiz beslenmedir. Kadınların regl, hamilelik, menopoz gibi farklı süreçlerden geçmesi de vücuttaki hormon dengelerinin bozulmasında rol oynar.
Hormon seviyelerini test etmenin yaygın yollarından bir kan testidir. Kan ile yapılan hormon testinde testosteron, östrojen, kortizol ve tiroid düzeyleri ölçülebilir. Öte yandan tükürük ya da idrar örnekleri ile de bazı hormon testleri yapılabilir.
Hormon Testi Nasıl Yapılır? Her bir hormon testi için, ölçüm yöntemi ve şekli farklılık gösterse de genel olarak hormon testleri ayrı bir tüpte alınan kan örneğinden çalışılır. Hastalık tanısı için hormon kan düzeylerinin yeterli olduğu hormon türlerinde, kandaki hormon seviyesinin tespit edilmesi yeterlidir.
İlerleyen yaş, hormon dengesizliğinin sebebi olabilir
Bu durum cinsel isteksizliğe, metabolizmanın yavaşlamasına, saç dökülmelerine, vücut sıcaklığının düşmesine, kalp hastalıklarına neden olabilir.
Kullanılan anabolik steroidler ve bazı antiepileptik ilaçlar ve bazı vazodilatator ilaçlarda tüylenme artışı yapabilmektedir.
Hormon tedavisi ile birlikte cinsel fonksiyon bozukluğuna neden olan hormonal bozukluklar ve menopoz düzeltilebilir veya tolere edilebilir hale getirilir. Hormonal bozukluklar için kullanılan ilaçlar diğer tedavilerle de desteklenerek kalıcı sonuçlar oluşturulabilir.
Psikolojik sorunlar ile özellikle kandaki T3 hormon düzeyleri arasında bir ilişki olduğu yapılan çeşitli çalışmalarda ortaya konmuştur. Kan T3 düzeyi azaldıkça depresyon oluşması riski ve nüksü artmaktadır. Kandaki anti-TPO antikorlarının yüksekliği ile depresyon arasında da bir ilişki vardır.
Hormon bozukluğu genelde çeşitli ilaç tedavileri ile çözülür. Bu ilaçlar alanında uzman kadın doğum doktorları tarafından verildiği taktirde tüketilmelidir.
Stres ve düzensiz beslenme en büyük nedeni
Bununla birlikte düzensiz ve yanlış yaşam şekli de hormonların bozulmasına neden olmaktadır. Kadınların erkeklere oranla daha çok hormon bozukluğu ile karşılaşmasının sebebi, sürekli olarak çeşitli dönemler geçirmesidir. Bunlar; regl, hamilelik ve menopoz süreçleridir.
Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları birimi adet düzensizlikleri, menopoz, cinsel güçsüzlük, polikistik over sendromu gibi sorunları çözüme kavuşturmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri