Bu yüzden çiğköfte için kaliteli baharatlar seçmeliyiz. Aksi taktirde çiğköfteniz lezzetli olmaz. Bu baharatlar:
Kıyma, sonrasında bulgur karışımına yoğurarak yedirilir. Bu esnada domatesin kalan yarısı da eklenir. Kıvamı yumuşayan harca ince kıyılmış taze soğan, maydanoz, kimyon, karabiber ve kalan domates rendesi eklenir ve fazla sert yoğurmadan karıştırılır. Kıvamını ayarlamak için arada buz ya da buzlu su kullanılabilir.
Çiğ Köfte Baharatı ürünü içerisinde; İsot, Kimyon, Kişniş, Köri, Tuz, Karabiber, Yenibahar, Soğan, Sarımsak, Tarçın, Reyhan bulunmaktadır.
Çiğ Köfte Baharatı ürünü içerisinde, isot, kimyon, kişniş, köri, tuz, karabiber, yenibahar, soğan, sarımsak, tarçın, reyhan bulunmaktadır.
Çiğ köfte nasıl yapılır sorusuna gelecek olursak; Genel olarak malzemeleri bulgur, isot, salça, soğan ve tuzdur. Tabi bu malzemelere farklı baharatlar ve taze soğan, maydanoz gibi çeşitlilikler eklenebilir. Çiğ köfte, etli çiğ köfte ve etsiz çiğ köfte olmak üzere ikiye ayrılır.
İlgili 43 soru bulundu
Çiğ köfte tepsisinin içine bir kilo esmer bulguru, hazırladığımız harcı, salça ve isot karışımları döküyoruz. Onun üzerine kurumuş ekmeğimizi, nar ekşisini, köriyi, pul biberi, sıkılmış bir tane limonu da ekleyip yoğurmaya başlıyoruz. Kıvamı ilk başlarda çok sulu ise biraz daha ekmek içi ekleyebilirsiniz.
Çiğköfteye rengini veren asıl detay içine konulan isotun miktarıdır. İsotun oranı ne kadar fazla ise çiğköftenin rengi de o kadar koyu olacaktır. Kullanılan kaliteli bir isot çiğköfteye çok güzel bir koyuluk verecektir.
Bu baharatlar: isot, kimyon, tarçın, tuz, karabiber, toz biber ( acı ya da tatlı damak tadınıza bağlı),yenibahar, kişniş, reyhan. Çiğköftenin faydaları da oldukça fazladır. Doğru malzemeler ile yapılan çiğköfte, bize fayda sağlayacaktır.
Gaziantep yöresinin eşsiz baharatları ile 7 (Kekik, Kimyon, Pul Biber, Toz Biber, Nane, Çemen ve Sumak )farklı baharatın ideal ölçülerde harmanlanarak hazırlandığı özel bir karışımdır. -Özellikle köftelerde, sucuk hazırlamakta ve et yemeklerinde kullanılmaktadır.
Önce 500 gr kıymayı, 500 gr bulguru, 3 adet ince doğranmış yeşil sivri biberi ve 3 adet kabuğu soyulmuş, ince doğranmış domatesi geniş bir tepsiye koyup 3 dakika kadar yoğurunuz. 70 gr Bağdat çiğ köfte baharatı'nı koyarak 5 dakika kadar yoğurunuz.
Bunun yanında acı ya da tatlı pul biber ile kırmızı toz biber de kullanabilirsiniz. Bunların haricinde kekik ve kimyon da köfteye yakışan baharatlardandır. Bu baharatlara tercihen karabiber de eklenebilir.
Etsiz çiğ köfte için doğru tarif
Etsiz çiğ köfte, rendelenmiş soğan ve sarımsak, isot, biber ve domates salçası, bulgur, nar ekşisi, zeytinyağı, pul biber, karabiber ve kimyon ilave edilerek yoğrulur.
Köfte Tarifi Nasıl Yapılır? Uygun bir yoğurma kabı içerisine kıymamızı alalım. Üzerine rendelenmiş ve suyu sıkılmış soğan, küçük küçük kesilmiş sarımsak, yumurta, galeta unu, sıvı yağ, maydanoz, tuz, karabiber ve kimyonu alalım ve malzemelerimiz güzelce karışana kadar yoğuralım.
Soğanlar 5 dk kadar kavrulur. 4 yemek kaşığı salça eklenir. Salça kavrulup ayrışınca ocaktan alınır. Bulgurun üstüne eklenir.
Bir yoğurma kabına ince bulgur konur sıcak su ile ıslatılır ve 10 dakika beklenir. Sonra rendelenmiş soğan, rendelenmiş sarımsak, salça, zeytinyağı, tuz, karabiber, ince kıyılmış maydanoz ince kıyılmış nane, isot, nar ekşisi eklenerek yoğurulur.
*1 Pakette 10 gram vardır. *Kutu olarak almak isterseniz Kutuda 50 adet bulunmaktadır. *İçindekiler: Kişniş, Kimyon, Tarçın, Karabiber, Karanfil.
Genellikle pirinçli tariflerde; pilav, iç pilav, dolma içi gibi tariflerde kullanılır. Sulu et yemeklerinde, köftelerde, hamburgerlerde kullanıldığında bambaşka bir aroma verir. Kırmızı ve beyaz ete de oldukça yakışır şefim. Kokusuyla mest eden yenibahar, zeytinyağlılarda ve çorbalarda da çokça kullanılır.
Bu durumda yenibahar alternatifi olarak eşit miktarda tarçın, karanfil ve Hindistan cevizini karıştırarak tarifinize ekleyebilirsiniz. Birebir aynı tadı elde edemeyecek olsanız da yakın bir lezzete ulaşabileceğinizi söyleyebiliriz.
Çiğköfte baharatı en önemli unsurlardan bir tanesidir. İçeriğinde oldukça değerli baharatlar vardır. Bu baharatların kaliteli olması gerekir. Kalitesiz ve içeriğinde başka maddeler barındıran baharatlar, çiğköfteye tat vermez ve sağlık açısından da iyi değildir.
Salçalar, sumak, isot, pul biber, kimyonu bir kasede ıslatıp lezzetlerinin suyla açığa çıkmasını sağlayın, sonra yumuşayan bulgura diğer bütün malzemeleri katıp iyice yoğurun kıvamı gelince sıkmalar yapıp limon, marul, turşu, salata, turp ve ayranla yada şalgamla afiyetle yiyin.
Köfte harcını yoğururken de bir miktar su ile yoğrulmalıdır. Bu sayede malzemeler birbirine daha iyi tutulur, harcın dağılmasına engel olunur. Dağılmayan köfteler için dikkat edilecek bir diğer durumda köfte yoğrulup şekil verildikten sonra en az bir kaç saat dinlendirilmesidir.
Güneydoğu'da oldukça fazla tüketilen besin çiğ köfteye buz konmasının nedeni içerdiği bulgurun şişmemesi içindir.
Eğer şekil almayan yani cıvık bir kıvamda ise biraz daha bulgur ilave edip çok az kaynar su ilave edin. Bulgurlar çok diri ise az miktarda yalnızca kaynar su ilave edip üzerini tekrar örtün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri