Eti yenen hayvanların, şartınca temizlenmiş şırdan, işkembe ve mumbarlarını yemek caizdir.
"Öncelikle temel hüküm hakkında bilgi verelim. Eti yenen canlıların (işkembe, karaciğer, dalak ve bağırsak vb.) sakatatlarının temizlenerek yenmesi dinimizce uygundur. Bununla ilgili bir zan ve şüphe yoktur, olmamalıdır.
Söz konusu yemekte, balık türleri veya deniz ürünleri çiğ ya da pişmiş olarak kullanılabilmektedir. Buna göre, helâl deniz ürünlerinden yapılan suşi, sağlık açısından bir zararı bulunmadığı sürece tüketilebilir.
Şâfiî mezhebinde ise aslen suda yaşadığı hâlde karada da yaşayabilen kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanı gibi hayvanlar habis ve zararlı oldukları için helal değildir. Bunların dışında kalan midye, kalamar, ıstakoz, karides gibi deniz ürünlerinin yenmesi ise helaldir (Remlî, Nihâyetu'l-Muhtac, 8/113,150-152).
Buna göre ahtapot, yengeç, kaplumbağa ve su yılanının yenmesi helal değildir (Remlî Nihayetu'l-Muhtac, VIII, 113,150-152.)"
İlgili 26 soru bulundu
Etlerinin yenmesinin helâl olduğu hususunda görüş birliği bulunan hayvanlar şunlardır: a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar, b) Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabanî sığır ve zebra gibi yabani hayvanlar, c) Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar.
Diyanet İşleri Yüksek Kurulu, bir soruya verdiği yanıtta midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının 'helal olmadığını' söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı, midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının 'helal olmadığını' belirtti.
Kur'an-ı Kerim'de yer alan onlarca ayette de yazdığı gibi suda yaşayan canlıları yemek insanlar için caizdir. Havyar da bir balık yumurtası olarak helaldir. Dolayısıyla afiyetle yenebilir.
Ancak aslen suda yaşayan fakat karada da yaşayabilme özelliğine sahip olan hayvanlara gelince bunlardan eti yenen kara hayvanlarına benzeyenlerin yenmesi, boğazlanması şartıyla helal, eti yenmeyenlere benzeyenlerin yenmesi ise haramdır. Buna göre kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanının yenmesi helal değildir."
At eti helal midir? Kur'ân ve Sünnette at eti yemenin hükmü hakkında açık bir delil bulunmamaktadır. Hanefî mezhebinde İmam Ebû Hanîfe'den rivâyet edilip tercih edilen görüş ile Mâlikîlerden gelen bir görüşe göre at etinin yenilmesi tenzihen (helale yakın) mekruhtur.
Birçok çeşidi, özel sosları ve farklı tarifleri mevcuttur. Bütün içecek ve yiyeceklerde olduğu gibi, Noodle gibi yiyeceklerde de esas olan içeriğine giren maddelerdir. İçinde dini açıdan sakıncalı şeyler yoksa hem yenilmesi helaldir, hem de üzerinde bunlar varken kılınan namaz geçerlidir.
Yediğimiz sebzelerin birçoğundan da faydalı olduğu anlaşılmıştır. Çekirge her iklimde yenilebilir. Yenmesi Sünnet-i Seniyye'dir. Cenab-ı Peygamber Hadis-i şeriflerinde “iki ölü ve iki kanlı bize helal oldu” İki ölü; çekirge ile balık, iki kanlı ise; karaciğer ve dalaktır.
Bu güne kadar zaten hijyenik koşullarda kesilip, paketlenerek tüketiciye ulaşan Norveçli Somon Balığı, “helal sertifikası” ile de hammaddeden mamül aşamasına kadar geçen süreçte temizlik ve sağlık şartlarını yerine getirdiğini bir kez daha tescillemiş oldu. Böylece İslam Aleminin helal gıdalar listesinde yerini aldı.
Hanefi mezhebi, balığın yenmesi helaldir diyor. Fakat midye, ıstakoz, yengeç vb. gibi hayvanları ise; caiz görmemektedir. İmam-ı Şafii ise; denizden çıkan bütün mahlukatı, eğer ki sağlığımıza aykırı değilse ve de haram bir görüntü içinde değilse; yenilmesi caizdir diyor.
Kimi kültürlerde ise koç yumurtası aile büyüklerine veya rütbe olarak büyüklere ikram edilir. İslam dini açısından tüketilmesinde herhangi bir sakınca bulunmayan besin, özellikle kurban kesimlerinden sonra yaygın olarak tüketilir.
Kokoreç Yunanistan ile bir türlü paylaşamadığımız bir lezzettir. Sözcüğün köken Yunanca ve Arnavutça kelimelerden oluşup ''mısır koçanı''anlamına gelir. Kokoreci Orta Asya'daki Türk boylarının keşfettiği, yapılan arkeolojik çalışmalarla ispatlanmıştır.
Diyanet İşleri Bakanlığı'nın yayımladığı Dini Bilgiler İlmihali'nde 2. Ciltte 34. sayfada yer aldığı gibi, geyik eti helal kabul edilen kara hayvanları arasında yer almaktadır.
Köpek balığı, deniz hayvanları arasında yer alır ve deniz hayvanlarının eti helaldir. Köpek balığı eti, protein açısından zengin ve lezzetlidir. Türkiye'de köpek balığı eti genellikle ızgara, buğulama veya kızartma olarak pişirilir. Köpek balığı eti, çiğ olarak da tüketilebilir.
Ancak, hem karada hem de denizde yaşayan kurbağa, kaplumbağa, yengeç, yılan, timsah gibi hayvanların yenmesini şafi mezhebi hukukçuları yasak kabul ederler. Hanbelîler ise timsah, kurbağa ve yılanın dışında tüm deniz ürünlerinin tüketilmesine izin vermişlerdir.
Havyar veya kürü, gastronomide her çeşit balık yumurtasına verilen addır.
lüfer, tuna, sardunya, morina, mezgit, alabalık ve ringa yer almaktadır. Yasaklı balıklar arasında ise köpek balığı, yılan balığı, yunus balığı gibi balık türleri sayılmaktadır. Yahudileri mersin balığını helal kabul ederler. Amerikan Yahudileri ise hem mersin balığını hem de kılıç balığını helal saymaktadırlar.
Salyangoz, İslam hukukuna göre helal sayılmayan canlılardandır. Hanefi mezhebine göre deniz ürünlerinin helal olduğu kabul edilse de, salyangoz denizde yaşayan bir canlı olsa da bazı alimler tarafından istisna olarak kabul edilir. Diğer İslam mezheplerinde ise salyangozun tüketimi genellikle haram kabul edilir.
Kaju diğer çerezler gibi helaldir, haram olmasını gerektirecek herhangi bir sebep yoktur, haram olduğunu iddia edenler varsa onlardan bunun delilini talep etmeniz uygun olur.
AHTAPOT YEMEK HARAM MI? Yengeç, ıstakoz, karides, kalamar, midye, kurbağa vs. gibi deniz ürünleri yenir mi?. Kur'an-ı Kerim'de, denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğu bildirilmiştir (Mâide, 5/96; Fâtır, 35/12).
Diyanet açıklamasına göre karides yemek caiz mi sorusu karides gibi deniz ürünlerinin tüketilmesi helaldir olarak yanıtlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri