House Bill of Lading, gemi işletmeyen taşımacılık şirketleri (non-vessel operating common carrier) veya freight forwarderlar tarafından hazırlanır. Master Bill of Lading ise hat operatörleri (MSC, Maersk vb.) tarafından hazırlanır.
Ana Konşimento (Master Airway Bill – MAWB): Havayolu taşımalarında gerçek göndericiden gerçek alıcıya yapılan gönderiler.
Master Bill of Lading, Türkçe 'de ana konşimento ya da hat konşimentosu olarak da isimlendirilir. Uluslararası deniz yolu ticaretinde çoğunluk olarak konteyner taşımacılığı şekline yer verilir. Dünya genelinde ise konteyner taşımacılığı yapan çok büyük amatör firmalar bulunur.
Havayolu şirketlerince düzenlenen ve malların taşınmak üzere teslim alındığını gösteren makbuzdur.
Master Bill of Lading, Türkçe kelime anlamı ana konşimento ve hat konşimentosu olarak kabul edilen önemli bir sistemdir. Özellikle uluslararası denizyolu ticaretinde, konteyner taşımacılığının yeri olmazsa olmazdır. Dünya genelinde, konteyner taşımacılığı ile dış ticaret işlemlerini yürüten birçok armatör firma vardır.
İlgili 41 soru bulundu
Deniz yolu konşimentosu (Marine Bill Of Lading / Ocean Bill Of Lading), taşıtanın isteği üzerine gemi işletmesinin veya onun yetkili acentesi tarafından düzenlenip taşıtana verilen, malın yüklendiğini ve belirlenen şekilde taşınıp varış yerinde alıcısına teslim edileceğini taahhüt eden bir belgedir.
Genellikle ticari anlaşmalarda ve de çoklukla akreditifli satışlarda temiz yükleme konşimentosu şartı bulunmaktadır (clean on-board bill of lading). Bu tercihten anlaşılıyor ki taraflar yükleme konşimentosu düzenlenmesini ve bu konşimentoda mala ve/veya ambalaja dair açık kusur beyanı bulunmamasını hedeflemektedirler.
Düzenli Hat Konşimentosu, Konteyner Konşimentosu, Kombine Taşıma Konşimentosu gibi çeşitleri bulunur.
Mannoz bağlayıcı lektin (MBL) kompleman sisteminin bir bileşenidir. Doğal immünitenin bir parçası olan kompleman sistemi üç aktivasyon yolu üzerinden işlev görür. Bunlar klasik yol alternatif yol ve lektin yolu olarak isimlendirilir.
Tarifeli seferlerde kullanılan konşimento çeşitleri
Düzenli Hat Konşimentosu (Liner Bill of Lading): Tarifeli sefer yapan gemilerle yapılan mal taşımaları için düzenlenir.
Karayolu Taşıma Belgesi (Road Waybill/CMR Consignment Note): Kamyon konşimentosu (Truck Bill of Lading) da denilen bu belge, kamyon veya tır ile yapılan uluslar arası taşımacılıkta, CMR [Convention Merchandises Routier (Ticari Mallar Güzergah Anlaşması)] gereğince düzenlenen bir taşıma belgesidir.
İngilizce'de "Bill of Exchange" veya "Draft" olarak kullanılan, Türkçe'de ise "Poliçe" olarak karşılık bulan, hem iç ticaret hem de uluslararası ticaret işlemlerinde düzenlenen, finansal nitelikteki belge bugünkü yazımızın konusunu oluşturmaktadır.
Kamyonla yapılan taşımalarda uluslararası CMR (Convention Merchandise Routier) Anlaşması gereğince düzenlenen bir taşıma senedidir. Taşıma senedi üç nüsha halinde düzenlenir ve her üç nüsha da gönderen ile taşıyıcı tarafından imzalanır (Bkz.
B/L: Denizyolu taşımacılık ile yüklerini gönderen, getiren ve sevk edenlere sunulan deniz taşımasını kanıtlayan resmi nitelikte sayılan kıymetli evraktır. Uluslararası geçerlidir. Genelde ihracatçı, ithalatçı nakliyeciler ve banka gibi resmi, resmi olmayan kuruluşlarca talep edilebilir.
Emre düzenlenmiş konşimento ise Ciro Edilebilir Konşimento (Negotiable Bill of Lading) olarak adlandırılmaktadır. Ciro edilebilir konşimentolar geleneksel konşimentolar olup, konşimento denildiğinde asıl anlaşılması gereken taşıma belgeleridir.
Şöyle ki; ana konşimento taşıyıcı tarafından ihracatçının ihraç ülkesine ibraz etmiş olduğu gümrük evrakı üzerinden yurt dışında düzenlenirken, ara konşimento Türkiye'deki forwarder tarafından ithalatçıdan alınan bilgiler üzerinden yurt içinde düzenlenmektedir.
Malı taşıyan firma tarafından düzenlenen tek taraflı yük taşıma ve teslim borcu senedi olan bill of lading, navlun sözleşmesinin varlığının da belirtisidir. Bill of lading yüklenen mal ile ilgili olarak, lojistik firmasının taşımacılığını da güven altına alır.
Freight forwarder firmasının kendi matbu formuna, yine kendi firmasının taşıma sözleşmesi koşullarını içerecek şekilde basmış olduğu konşimentoya İngilizce "House Bill of Lading", Türkçe ise "Ara Konşimento" veya "Forwarder Konşimentosu" denilmektedir.
Switch Bill of Lading, deniz taşımacılığında uygulanan prosedür gereği bir işlemdir. Konşimento düzenlendikten sonra, konşimentoda bulunan shipper, consignee ve notify bölümlerinin değiştirilerek yeniden bir konşimento setinin basılması işlemi şeklinde de tanımlanabilir.
Kısa Konşimento (Short Form Bill of Lading)
Kısa konşimentoların özelliği, taşıma şartlarının konşimentonun sadece ön yüzünde kısaca gösterilmesi, taşıma sözleşmesinin metnini oluşturan maddelerin konşimentonun arkasında yer almamasıdır. Bu konşimentoya “arkası boş” denilmesinin sebebi de budur.
Through Bill of Lading; aktarmalı yapılan taşımalarda oluşturulması gereken konşimento belgesidir. Taşımanın önce karadan gerçekleştirilmesi ve bunun ardından gemiye yüklenmesi söz konusu ise Through konşimento belgesi düzenlenmektedir.
Navlun komisyoncusu veya taşımacılık şirketi tarafından alıcının adına düzenlenir. Malların belirtilen şartlarla taşınmak üzere, iyi durumda teslim alındığını ve taşıma sözleşmesinin yapıldığını gösteren hukuki bir delildir.
Ordino, 1615 sayılı Eski Gümrük Kanununa göre, konşimentoya karşılık eşyanın çekilmesini sağlayan belge veya talimattır, ancak 2000 yılında yeni bir kanun yürürlüğe girmiştir. 4458 sayılı Türk Gümrük Mevzuatına göre ordino kaldırılmıştır.
Co-Load (birlikte-yükleme): Farklı terminallerden gelip de tek bir yük olarak gönderilmek üzere birleştirilen iki ayrı mal.
Gemi acentesi veya aracı acente, varış ülkesindeki acenteye malın orijinal konşimentosu olmadan çekilebileceği bilgisini verir. Alıcı orijinal konşimentoya gerek duymadan malı çeker.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri