Hırabe suçu kısaca “silahla ya da başka bir şekilde zor kullanılarak yol kesip veya baskın yapıp mala ve cana tecavüz, kamu düzenini ve asayişi ihlal etmek” olarak tanımlanabilir.
Kur'an'da geçen “Allah ve Resulüyle savaşanlarla yeryüzünde bozgunculuk yapmaya çalışanlar” ifadelerinin hırabe failleri için söylendiği kabul edilir ve onlara sürgün, öldürülme, asılma, el ve ayakların çaprazlama kesilmesi cezalarından biri verilir.
Geviş getiren memelilerden, boynu uzun, sırtında bir veya iki hörgücü olan, yük taşımakta kullanılan hayvan (Camelus).
Fıkıh literatüründe belirlenen şekliyle zina, zina iftirası/kazf, içki içmek, hırsızlık, hirabe/yağme ve yol kesme, irtidat ve bağy suçları had cezasını gerektiren suçlardır.
İslam hukukunda bazı suçlar için Kuran'da belirtilmiş değişmez cezalara "hadd" denir. Hadd başlıca Allah'a karşı işlenen suçlara konulmuştur. Bundan ötürü de değiştirilemezler. Hadd kelimesinin çoğulu hudud'dur.
İlgili 15 soru bulundu
1. Zina cezası (hadd-i zina): Evli erkek ve kadın için recm (taşlayarak öldürme), bekâr erkek ve kadın için yüz sopa (celde) vurmaktır: "Zina eden kadın ve zina eden erkeğin her birine yüz değnek vurun.
Her içkinin damlasını içmek haramdır. Sarhoş olarak görülen veya ağzı şarap kokan bir kimsenin içki içtiği 2 şahidin haber vermesi ile veya kendinin ayık iken bir kere söylemesi ile anlaşılırsa, buna, ayıldıktan sonra had vurulur. İçki haddi, 80 sopa vurmaktır. Benc, yani ban otu [jüskiyam] mubahtır.
Hanbeli mezhebinde ise namazı terk eden ve bunda ısrarcı olan kişiler mürted kabul edilerek mürtedlere kılıçla öldürme şeklinde uygulanan “had cezası” tatbik edilir, cenaze namazı kılınmaz ve ceset Müslüman mezarlığına gömülmez.
Silâhlı gasp, yol kesme ve eşkıyalık gibi suçları işleyenlerin öldürülmesi, asılması, el ve ayaklarının çapraz kesilmesi veya sürgün edilmesi (el-Mâide 5/33-34). Kur'an'da yer almasa da hadislerde bu cezalar ya özel olarak adlandırılır ya da genel olarak had kelimesiyle ifade edilir (bk.
İslam ceza hukuku (Ukubat) terimi olarak hadler; "belirli bazı suçlara İslam'ın tayin ettiği cezalar" dır. Bu cezayı gerektiren suçlar beş tanedir: zina, hırsızlık, içki içmek, kazf (namuslu kadına zina iftirası) ve yol kesme (hırabe).
Buna göre, “Allah ve resulüyle savaşanlar ile yeryüzünde bozgunculuk yapmaya çalışanlar”, hırabe suçunun faili sayılacaktır. Bu faillere verilecek ceza da öldürülme, asılma, el ve ayaklarının çaprazlama kesilmesi veya bulundukları yerden sürülme olacaktır.
Meşrû devlet başkanına silâhla karşı koyma, isyan etme anlamında bir fıkıh terimi. Kur'an ve Sünnet'te belirlenmiş, kısas ve diyet dışındaki cezaî müeyyideleri ifade eden fıkıh terimi.
Kim bir mü'mini kasıtlı olarak (taammüden) öldürürse cezası, içinde ebedi kalmak üzere cehennemdir.
İsra 17/26. “Hırsızlık yapan erkek ve kadının yaptıklarına karşılık olmak üzere, Allah'tan bir ceza olarak ellerini kesin. Allah Azîz'dir, Hakîm'dir. ” (Maide 5/38.) Herhangi bir ayeti okuyan kimsenin zihninde, ayetteki lafızların zahirinden hareketle birtakım manalar doğrudan teşekkül etmektedir.
Somut olayın özellikleri ve hukuka uygun deliller ışığında ispatlamalıdır. Suçun işlendiği yerdeki kamera görüntüleri bulunuyorsa, fotoğraf veya ses kaydı mevcutsa bunlar mahkemeye sunulabilir. Olaya şahit olan bir görgü tanığı varsa tanık delili yoluna gidilebilir. Eğer ikrar varsa bu da ispat açısından çok önemlidir.
Nesâî, “Sârik”, 8-10). ı) Açlık, zaruret ve zorlama gibi hırsızlık suçunu işlemeyi kısmen veya tamamen mâzur gösterecek bir mazeretin bulunmaması. Hırsız bu suçu ilk defa işlemişse fakihlerin çoğunluğuna göre sağ eli bileğinden kesilir.
İslâm ceza hukuk doktrininde zina suçu dışındaki had ve kısas suçlarının ispatı için iki erkeğin şahitlikte bulunması şart koşulmuştur. Zina suçunda ise, dört kişinin (erkek) şahitliği gerekli görülmüştür.
Zina: Kur'an'a göre 100 sopadır. Zina yapan cariye ise o zaman da bu cezanın yarısı kadar ceza alır. Ancak hadislere göre bekarlara 100 sopa, evlilere ise recm cezası verilir.
Kur'ân-ı Kerîm'de zina kelimesi beş âyette geçer. Bunlardan birinde (el-İsrâ 17/32) zinaya yaklaşılmaması gerektiği, onun çirkin bir iş ve kötü bir yol olduğu belirtilir; ikisinde (el-Furkān 25/68; el-Mümtehine 60/12) zina şirk ve adam öldürme gibi büyük günahlar arasında zikredilir.
"Allah Teâla Hazretleri Muhammed (aleyhissalâtu vesselâm)'i hak (din ile) gönderdi ve O'na Kitab'ı indirdi. Bu indirilenler arasında recm âyeti de vardı! Biz bu âyeti okuduk ve ezberledik. Ayrıca, Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) zinâ yapana recm cezasını tatbik etti, ondan sonra da biz tatbik ettik.
Hz. Peygamber zamanında tatbik edilen sınırlı sayıdaki recm cezası da Kuran'ın ilgili ayeti henüz inmediği için Tevrat'ın hükmüne göre uygulanmıştır. Rivayetlerden, Hz. Peygamber'in bu cezalandırmalarda isteksiz davrandığı, hatta suçlarını itiraf eden bazı kimseleri ısrarlı geri göndermeye çalıştığı anlaşılmaktadır.
Recm (Arapça: رجم), sözlük anlamı "taşlama" olan, İslam hukukunda terim olarak ise zina yapan evli erkek ve kadına uygulanan taşlayarak öldürme cezasını ifade eden Arapça bir kelimedir.
“Sarhoşluk veren her şeyden sakınınız.” (İbni Mâce, Eşribe, 14.) Buna göre, birada % 2-8 (Yüzde iki-sekiz) oranında sarhoşluk veren alkol bulunmaktadır. Bundan dolayı içinde az miktarda da olsa alkol olduğundan içilmesi caiz değildir; bir damlası dahi haramdır.
İçki içip sarhoş olan kimsenin kırk gün namazı kabul olunmaz o durumda ölürse de kâfir olarak ölür.” (Nesai) Ebû Hüreyre'den (ra) rivayet edildiğine göre; Resulullah (asm) şöyle buyurmuştur: ”Kim dünyada içki içer (de tevbe etmeden ölür)se, o kimse ahirette içki içmeyecektir."
Resûl-i Ekrem Efendimiz Medine'ye teşrif ettikleri zaman Müslümanlar arasında da içki içiliyor, kumar oynanıyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri