Tahıl ya da hububat genellikle buğdaygillerden hasat edilen ürünlere ve onların tohumlarına verilen addır.
Hububat nedir sorusu için en kısa cevabı şöyle verebiliriz: Hububat, tarımsal üretimde elde edilen buğday, çavdar, arpa, mısır ve yulaf gibi un yapılabilen taneli bitkilere verilen genel isimdir. Hububat çeşitleri buğdaygiller ailesinden gelir.
Bilmeyenler için, tarhana, Orta Doğu bölgelerinin çoğunda temel gıda olarak kullanılan Türk fermente pirinç veya buğday esaslı tahıl gıdasıdır.
Tahıl grubu; ekmek, pirinç, makarna, erişte, kuskus, bulgur, yulaf, arpa ve kahvaltılık tahılları içerir. Bu yiyecekler buğday, yulaf, pirinç, çavdar, arpa ve mısır gibi tahıllardan yapılır. Tahıllar insan beslenmesinde özellikle ülkemizde önemli yer tutar. Tahıl tüketimi başlıca un şeklinde olur.
Bakliyat; yemeklik kurubaklagil veya baklagil olarak adlandırılan fasulye, nohut, mercimek, bakla, bezelye ve börülce gibi adlarla bilinen yaş sebzelerin kurutularak meyvelerinden ayrılmış tohumlarına verilen genel addır.
İlgili 36 soru bulundu
TAHILLAR hangileridir: Başta tam buğday olmak üzere, arpa, yulaf, çavdar, pirinç grubu tahıldır, GLUTEN yüklüdürler. BAKLAGİLLERİ hatırlayalım: Başta yeşil, sarı, kırmızı mercimek olmak üzere, kuru fasulye, böğrülce, adı da üstünde bakla, barbunya gibi besinler BAKLAGİLLER BESİN GRUBUNDANDIRLAR.
Peki hububat ürünleri ve çeşitleri nelerdir? Hububat, buğday, arpa, darı, çavdar, mısır gibi, un yapmaya yarayan (un veren) taneli bitkilerdir. Hububat adı verilen tahıl olarak bilinen bu unlu bitkiler botanikte Buğdaygiller familyasına girer.
Hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar çok geniş bir ürün yelpazesini kapsıyor. Hububat başlığı altında buğday, arpa, mısır, çeltik; yağlı tohumlar denildiğinde soya, ayçiçeği, kanola, aspir, pamuk, mısır; bakliyatta ise nohut, fasulye ve mercimek ilk akla gelen ürünler.
Tahıl grubu, beslenme piramidinin tabanında yer alan mineral bakımından zengin önemli ve ekonomik bir karbonhidrat kaynağıdır. Bulgur da tahıl grubu içerisinde yer alan değerli bir besindir.
Grup: Tahıllar ve ekmek
Ekmek, pirinç, bulgur, tarhana, makarna, irmik, kuskus, patates, kestane, mısır gibi besinler bu gruba girer.
Güçlü bir antioksidan olan tarhana çorbası, önceden hazırlanıp kurutularak sonbahar kış aylarında kullanılmaktadır. Tarhana çorbası her yaştan insan için büyük yararları bulunan nefis bir çorbadır. Diyetisyenler tarafından da kilo kontrolü sırasında güvenle önerilmektedir.
Öte yandan bütün tam buğday ürünleri aslında birer tam tahıllıdır. Ancak tüm tam tahıllı ürünler tam buğday değildir. Tam tahıl - Bir veya daha fazla tahıldan (buğday, yulaf, pirinç, mısır, arpa, darı, çavdar vb.) yapılır ve tüm tahıl çekirdeğini içerir.
Hububat, un üretiminde kullanılan yüksek proteinli ve taneli bitkilerin genel adıdır. Sadece protein değil E vitamini bakımından da zengin olan hububat ürünleri, vücudun lif ihtiyacını karşılar. Bağışıklık sistemini güçlendiren tahıllar hastalıklara karşı vücut direncini yükseltir.
Diğer bir adı Hububat olan Tahıllar Buğday,Arpa,Mısır,Yulaf,Çavdar ve Pirinç benzeri bitki ürünleri ile hasat edilen bu ürünlerin tohumlarının genel adıdır. Dünyadaki temel besin kaynaklarından olan tahıllar ya oldukları gibi tohum olarak yada işlenip un, kepek, nişasta veya yağ olarak tüketilebilirler.
Soya (Glycine max), baklagiller (Fabaceae) familyasından 1 - 1,5 m boyunda, kısmen sarılıcı, dallanmış, tek yıllık Doğu Asya kökenli bir bitkidir. Bitki, yenilebilir fasulyesi için yetiştirilir.
Hububat üretim alanlarına bakıldığında 2018 yılında gerçekleşen verilere göre; sırasıyla Konya, Şanlıurfa, Ankara, Diyarbakır, Adana, Sivas, Yozgat, Tekirdağ, Afyonkarahisar, Kayseri en önemli hububat üreticisi iller. Bu illerimizde toplam 67 milyon dekar alanda hububat yetiştiriciliği yapılıyor.
Dünyada üretimi yapılan baklagiller arasında ilk sırada fasulye, daha sonra, nohut, bezelye, börülce, mercimek ve bakla gelmektedir. Türkiye'de yetiştirilen 8 çeşit baklagil arasında en fazla üretimi yapılanlar nohut, kuru fasulye ve mercimektir.
2017 verilerine göre buğday ekiminin ve verimlinin en çok olduğu iller; Konya, Diyarbakır, Ankara, Şanlıurfa, Tekirdağ, Mardin, Yozgat, Adana, Çorum, Sivas olarak sıralanmaktadır.
Yeşil yapraklardan oluşan bir bitkidir. Toplandıktan sonra kurutulur ve fabrikada işlemden geçmeden kullanılamaz. Fındık meyvedir.
Buğday, arpa, mısır, yulaf, çavdar, pirinç vb. ürünlerin genel adı, hububat. Buğday, arpa, mısır, yulaf, çavdar, pirinç gibi hasat edilen ürünler ile tohumlarının genel adı. Hububat.
İrmik tam tahıl değildir. Ama son derece besleyicidir. İrmik makarnanın ham maddesidir, durum buğdayından yapılır. Durum buğdayı ekmek yapımında kullanılan buğdaydan farklıdır.
İkinci grup et grubu; beyaz ve kırmızı etler, yumurta, ceviz-badem gibi yağlı tohumlar, kuru baklagiller var. Üçüncü grup tahıllar ve dördüncü grup da meyve-sebze grubu.
Baklagiller kesinlikle #tahıl değildir. Beslenme listelerinde tahıl olarak geçmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri