Parfümün son kullanma tarihi bulunması parfümün kaliteli olduğunu kanıtlayan bir özelliktir. Bu sayede parfümün hangi sürede tüketilmesi gerektiği bilinerek daha bilinçli bir kullanım yapılabilir.
Parfümünüzün son kullanma tarihi geçerse, parfümü kullanmak hoş olmayan bir kokuya, cilt tahrişlerine veya - bazı durumlarda - alerjik reaksiyona neden olabilir. Parfümünüz birkaç yıldan daha eski ise, kullanmadan önce test etmeniz muhtemelen en iyi yöntem olacaktır.
Parfümlerin üzerinde ya da kutusunda son kullanma tarihi bulunması, parfümün kaliteli bir üretim yapıldığını gösterir.
Evet, parfümler bozulabilir. Parfümün de tıpkı diğer kozmetik ürünlerin olduğu gibi bir son kullanma tarihi vardır. Parfümlerin bozulması için son kullanma tarihleri tek kriter değil. Eğer parfümünü çok soğuk veya sıcak bir yerde tutuyorsan parfümün kokusunda değişiklik olması muhtemeldir.
Parfümler üretildikleri tarihten itibaren doğru saklanmaları koşulunda en az 3 yıl kullanılabilmektedir. Parfümlerin ömrü nasıl saklandığına bağlıdır. Kimyasal içeriklere sahip oldukları için bozulmaları ve oldukça kötü bir kokuya dönüşmeleri mümkün.
İlgili 27 soru bulundu
Parfümlerde üç farklı kalıcılık derecesi bulunmaktadır. Bu dereceler; EDP, EDT ve EDC olarak ortaya çıkmaktadır. Bir parfümün üzerinde Eau De Parfume ya da kısada EDP yazısı varsa o parfümün kalıcılık derecesi çok yüksektir. Bu özellikteki parfümlerin içerlerinde oldukça fazla esans kullanılmaktadır.
EDC ürünler genellikle 1 – 2 saate kadar, EDT'ler 3 – 5 saat aralığında, EDP'ler 6 – 8 saat süre ile tende kalır. Extrait de Parfum ürünlerinin kalıcılığı ise 12 saate kadar uzayabilir. Her parfüm herkeste aynı kokmayacağı gibi, her tende de aynı sürede kalmaz.
Hiç açılmamış bir parfümün ne kadar süre raf ömrü olduğu günümüzde ne yazık ki belli olmamakla beraber biz kısacası uzun yıllar diyebiliriz. Almış olduğunuz parfümün çoğunlukla kutusunun altında bulunan bu işaretler. İlk kullanımdan sonra kaç ay boyunca taze kalacağını gösteren işaretlerdir.
Şişenin ve ambalajın altında yer alan bu kodun içinde aslında parfümün son kullanma tarihi gizlidir. Örneğin; 20060428 şeklinde bir kod o parfümün 4 Haziran 2020'de son kullanma tarihine sahip olduğu anlamına gelir. Sondaki 28 ise o parfümün üretim sırasını belirtir.
Parfümler direkt güneş ışığından uzak tutulmalıdır. Doğrudan güneş ışığı parfümün bileşenlerine zarar verebilir ve formülünü bozabilir. Parfümler oda sıcaklığında saklanmalı ve direkt güneş ışığında saklanmamalıdır. Parfümler daima orijinal şişelerinde ve hava almayacak şekilde muhafaza edilmelidir.
Parfümün kalıcılığı azalmışsa parfümün bozuk olduğu düşünülebilir. İlk kıvamından daha yoğun bir kıvam almışsa parfüm bozuluyor demektir. 3 yılı geçen parfümler bozulma ihtimali yüksek parfümlerdir. Parfümün koduna bakılarak son kullanma tarihi anlaşılabilir.
Bir şişeyi orijinal kutusunda saklamak, kokunun ömrünü önemli ölçüde artırabilir. Bir de karanlık bir dolap içinde saklandığında, bozulmaya karşı güvenli bir saklama yöntemine sahip olursunuz.
Son kullanma tarihi geçmiş kozmetik ürünlerini göz ardı etmek ciddi sağlık riskleri oluşturabilir. Son kullanma tarihleri geçmiş ürünler, içeriklerindeki aktif bileşenlerin etkinliğini kaybetmiş olabilirler. Ayrıca, bu ürünlerde bakteri ve mantar gibi zararlı mikroorganizmaların çoğalması da mümkündür.
Orijinal parfümlerde barkod bulunur
Orijinal parfüm şişelerinin altında üretildikleri yer kodlanmıştır. Dış karton ambalajındaki hatalı veya eksik yazılar da parfümün sahte olduğunun göstergesidir. Parfümün ambalajının alt kısmında mutlaka barkod bulunmalıdır. Barkodu olmayan parfümler kesinlikle orijinal değildir.
EDT ürünler hafiflikleri ile dört mevsim kullanılabilse de özellikle gündüz saatlerinde ve yaz aylarında daha çok kullanılıyor. Eau de Toilette ürünleri günlük kullanım için idealdir. Dünyanın en çok tercih edilen parfüm çeşidi olan EDT ürünler, EDP parfümlerin edisyonları olarak da piyasaya sürülüyor.
Hangi parfümler kalıcıdır sorusunun cevabı EDP'dir. Parfüm hammaddesini oluşturan malzeme seçimleri ve yoğunlukları da kalıcılığı etkileyen önemli faktörlerdir. Odunsu ve baharatlı içerikler kalıcılık oranlarının artmasını sağlar. Alkol oranı yüksekliği de kalıcılığı artıran nedenlerdendir.
- Tabii ki en önemli nokta parfümün saklandığı yer. Normalden daha sıcak, aydınlık, nemli veya güneş gören bir yerde parfümünü bırakırsan kokunun etkisi çok kısa sürede kaybolacak veya şekil değiştirecektir. Bu nedenle parfümünü mutlaka serin, karanlık ve kuru bir yerde saklamalısın.
Temiz cilde uygulanan parfümün kokusunun kalıcılığını artar. Duş aldıktan sonra vücuda nemlendirici sürmek de aynı şekilde kokuyu hapsedeceğinden kalıcılık artmış olur. Ayrıca parfümü sıktıktan sonra sıktığınız yeri ovup yaymaya çalışmayın. Temas etmeniz kokuyu yaymak yerine kokunun kısa sürede yok olmasına sebep olur.
Parfümün Nasıl Sıkılmalı? Odanıza parfüm sıkar ve ardından içinden geçerseniz, bu parfümünüzün boşa gitmesine neden olur. Kokunun daha uzun süre kalıcı olmasını sağlamak için doğrudan vücudunuza püskürtmek daha iyidir. Bileklerimizi birbirine sürtmeden önce parfüm sıkmak, kokunun hızla etkisini kaybetmesine yol açar.
PARFÜM DENEMENİN EN İYİ YOLU
Parfüm denerken, sadece deneme kağıtlarına sıkmak yeterli değildir. Ayrıca bu kağıtlar parfümün cildinizdeki etkisini göstermez. Parfümün gerçek rayihasını denemenin en iyi yolu direkt cildinize sıkmaktır, tercihan da bileğinize veya parmak uçlarınıza.
Eau De Parfum (EDP) ile Eau De Toilette (EDT) parfüm arasındaki en önemli fark kokuların konsantrasyonlardır. EDT parfüm yaklaşık 4-6 saat süren %8-15 oranında koku esansına sahip olur. Buna karşın EDP parfüm ise koku esansı %30'a kadar çıkabiliyor. EDP parfümler 8-10 saat arasında kalıcılık gösteriyorlar.
Parfümün kaç fıs sıkılacağı tamamen tercihe göre değişir ama çok boğucu olmayan, eşit ve abartılı olmayan bir koku için ortalama 3-4 fıs sıkılabilir.
EDT parfümlerde esans yoğunluğu EDP'ye oranla çok daha az; yüzde 4 ile 10 arası. Bu oran EDT'leri gündelik kullanım için en uygun parfümler yapıyor. Tüketim oranı en yüksek olan EDT'ler dört mevsim kullanılabiliyor. EDC'ler esans yoğunluğu en az olan parfümlerdir.
%20 ila %40 esans yoğunluğuna sahip parfümler yani ''perfume'' 6 ila 8 saat kadar kalıcıdır. Eau de toilette %7 ila %15 yoğunluğa sahip, 2-3 saat kadar kalıcı, hassas ciltler için uygun. Eğer cildiniz yağlıysa parfümünüz 6 saate kadar kalıcılığını korurken kuru cilde sahipseniz bu süre daha az olacaktır.
EDP ve EDT arasındaki temel fark, kokuların konsantrasyon oranlarıdır. EDP parfümlerde %30'a kadar varan esans oranı, EDT'lerde en fazla %15 ile sınırlıdır. Satın aldığınız her parfümün üzerinde ürünün içerik ve yoğunluk bilgilerini bulabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri