Parlamayan gazlar: Hava etkisiyle ve saf oksijen atmosferinde yanmayan gazlardır. Örnek olarak hava (hacimce yaklaşık olarak %21 O2 + %79 N2 içerir), saf azot gazı (N2), asal gazlar (He, Ne, Xe, Kr, Ar, Rn), karbon dioksit (CO2) ve kükürt dioksit (SO2) gibi gazlar (Birchall 1961).
Bunlar hiçbir konsantrasyonda hava veya oksijen ile yanmazlar. Bunlara örnek olarak; Hava • Azot (N2) • Helyum (He) ve diğer asal gazlar {Neon (Ne), Argon (Ar), Kripton (Kr), Kisinon (Xe), Radon (Rn) , • Karbondioksit (CO2), Kükürtdioksit (SO2) verilebilir.
LPG, düsük karbon sayılı hidrokarbonlardan (propan, bütan) ibaret olup hava ile belli oranlarda karıştığında yanıcı ve parlayıcıdır. LPG, yanıcı gaz özel- liğine sahip olduğu için statik elektrik veya alev, sıcak cisimler gibi ısı kaynakları aracılığıyla tutuşabilir.
Karbondioksit, renksiz, kokusuz, zehirsiz, parlayıcı olmayan bir gazdır. Kolayca sıvılaşır. Boğucu buhara sahiptir ve havadan 1,53 kat daha ağırdır.
Hidrojen, bütan, metan ve etilen yanıcı gazlar olarak örneklendirilebilir. Hidrojen: Hidrojen bilinen tüm elementlerin en temel olanıdır. Oldukça yanıcı olduğu için kullanımı tehlikeli olabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Parlamayan gazlar: Hava etkisiyle ve saf oksijen atmosferinde yanmayan gazlardır. Örnek olarak hava (hacimce yaklaşık olarak %21 O2 + %79 N2 içerir), saf azot gazı (N2), asal gazlar (He, Ne, Xe, Kr, Ar, Rn), karbon dioksit (CO2) ve kükürt dioksit (SO2) gibi gazlar (Birchall 1961).
Normal şartlar altında buharlaşabilen veya Gaz halinde bulunan ve tutuşma noktası düşük olan sıvı ve gazlara parlayıcı madde denir. Bu maddeler kolayca tutuşurlar,güç söndürülürler ve büyük hızla yanarlar.
Renksiz, kokusuz, zehirsiz, inert, parlayıcı olmayan, yüksek basınç altında çelik tüpler içersine sıkıştırılmış gazdır. Tüpler, 45 °C 'nin altında kullanılmalı ve muhafaza edilmelidir. Argon zehirli değildir; fakat yüksek konsantrasyonlarda basit bir boğucu gaz olarak davranır.
Hidrojen, sembolü H, atom numarası 1 olan kimyasal bir element. Standart sıcaklık ve basınç altında renksiz, kokusuz, metalik olmayan, tatsız, oldukça yanıcı ve H2 olarak bulunan bir diatomik gazdır.
Azot yanıcı değildir. Tutuşan malzemeye uygun söndürme aracı kullanılır. Gaz fazdaki azot yüksek basınca dayanıklı çelik tüpler içinde sıkıştırılmış olarak muhafaza edilir. Yangın durumunda sıcaklık artışı ile birlikte basıncın artması tüpün şiddetle yırtılmasına neden olabilir.
Halk arasında yaygın olarak "tüpgaz" adıyla bilinen LPG (sıvılaştırılmış petrol gazı) ısıtma, pişirme ve aydınlatmada kullanılan yaygın bir enerji kaynağıdır.
Parlama noktası 37°C'nin altında ve buhar basıncı 3 kg/cm²'den az olan sıvılar parlayıcı sıvı olarak adlandırılır. Parlama derecesi 37°C veya daha yukarı olan sıvılar ise yanıcı sıvı olarak nitelendirilmektedir. Parlayıcı sıvılar, yapıları gereği buharlaşır niteliktedir ve birçoğunun buharı çıplak gözle görülemez.
Yapısal farklılığı nedeniyle LPG ve doğal gaz aynı şebekeyi kullanamıyor ancak teknik çözümlerle LPG, ısınma ve pişirmede doğal gazın yerine kullanılabiliyor. Doğal gaz gibi bir şebeke yapısına sahip olmadığı için LPG, tüp gaz ve dökme LPG formunda değerlendirilebiliyor.
Gazın fiziksel özellikleri:
Özgül ağırlığı 0,069'dur. Kritik basıncı ise 12,83 bar'dır. Hidrojen gazı, renksiz ve kokusuzdur. Zehirli olmamasına rağmen, yanıcı ve parlayıcıdır.
Karbon monoksit CO: Tehlike sınırı 50 ppm ya da 55 mg/m3, yüksek derecede zehirli. Hidroklorik asit HCI: Tehlike sınırı 5 ppm ya da 7 mg/m3 Hidrojen siyanür HCN: Tehlike sınırı 10 ppm ya da 7 mg/m3 son derece zehirli.) Azot oksitler N2O ya da NO2: Tehlike sınırı 5 ppm ya da 9 mg/m3 son derece zehirli.
Karbonmonoksit gazı; doğal gaz, gaz yağı, benzin, tüp gazı, kömür ve odun gibi yapısında “karbon” bulunan yakıtların yanması veya tam olarak yanmaması sonucunda oluşan dumanda yer alan zehirli bir gazdır.
Hidrojen ve oksijen tepkimeye girdiğinde su oluşur, aynı zamanda ısı ve ışık formunda enerji açığa çıkar. Dolayısıyla su yanma tepkimesi sonucu meydana gelen bir bileşik olduğu için tekrar yakılamaz.
Argon Gazı Özellikleri Nelerdir? Havadan ağırdır. Yanıcı özellikte değildir. Ancak havadaki oksijen azaldığında, boğucu etkileri görünür.
Amonyak; azot ve hidrojen birleşiminden oluşan keskin kokuya sahip bir gaz türüdür. Bağıl buharlaşma yoğunluğu, havanın buharlaşma yoğunluğundan düşük olmasından dolayı bulunduğu kapalı ortamda yükselme eğilimi gösterir. Amonyağın tehlikeli sınıfta yer alması, toksik ve yanıcı-patlayıcı etkisinden kaynaklanmaktadır.
Metan; renksiz, kokusuz, zehirsiz ve son derece yanıcı/patlayıcı özelliktedir. % 4'ün üstünde hava ile karışımı oldukça yanıcı/patlayıcıdır.
Yakıt olarak ifade edilen propan gazı, restoranlarda ya da sanayi sitelerindeki depolarda muhafaza edilen gazı ifade eder. Propan, yanıcı patlayıcı gaz özellikleri taşıdığından Honeywell XCD LEL dedektörü ile ortamda tespit edilebilir.
Kimyasal boğucu gazlar : Karbonmonoksit (CO), Hidrojen sülfür (H2S), Hidrojen siyanür (HCN), vb. dir. Havadaki oksijenin yerini alarak oksijen azlığından kaynaklanan boğulmaya sebep olurlar.
Dizel yakıtlı bir motorda, ateşleme kaynağı yoktur (benzinli bir motordaki bujiler gibi). Sonuç olarak, dizel yakıtın yüksek bir parlama noktasına ve düşük bir otomatik ateşleme sıcaklığına sahip olması gerekir. Jet yakıtı parlama noktaları ayrıca yakıtın bileşimine göre değişir.
RDX, Aseton peroksit, Nitrogliserin, Gümüş fülminat, Cıva(II) fülminat, Nitroselüloz, Pikrik asit gibi patlayıcı maddeler şoka maruz kaldığında patlayabilir. Depolanması, saklanması ve taşınması risk taşır.
Su yanıcı bir madde değildir. Bu özelliği nedeniyle ateş söndürücü olarak kullanılır. Fakat suyun bileşimindeki oksijen yakıcı bir gazdır, hidrojen ise yanıcı bir gazdır. Oksijen ve hidrojen birleşerek söndürücü bir madde olan suyu meydana getirirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri