Humik maddeler: Üç organik kalıntı olan hümin, fülvik asit ve hümik asitten oluşan kimyasal bir gruptur. Hümik olmayan maddeler: Reçine, bal mumu ve organik asitler gibi çözünmez ve dekompoze olmamış organik maddelerdir.
Su ve besin maddelerini taşıyan hümik asitler, tohumun gözeneği boyunca çekilmekte ve çimlenmenin başlaması için tohumu uyarmaktadır. Tohumdaki nakil için gerekli mekanizma, indolbütirik asitin mekanizmasına benzetilmektedir. Hümik asitler tohumun yanında kök sistemini ve üst aksamı da uyarmaktadır.
Humik asitler kimyasal olarak toprağı düzenlerler. Hem asidik hem de alkalin topraklan nötralize ederek, toprağın PH ını regüle ederler. Bitkilerin besin ve su alımını geliştirir ve optimize ederler. Alkali koşullarda metal iyonlarıyla doğal bir şelatlayıcı olarak bağlanır ve köklerden emilimlerini sağlarlar.
Humik asitler yapraktan ve topraktan olmak üzere farklı şekillerde uygulanabilmektedirler. Genellikle topraktan uygulanması tercih edilen humik asitlerin toprağın strüktürel yapısı, mikrobiyal populasyonu, bitki besin elementlerinin yarayışlılığı ve alımı üzerine oldukça önemli etkileri söz konusudur.
Fulvik asitler, organik asitler, doğal bileşikler ve humusun (toprak organik maddesinin bir kısmı olan) bileşenlerinden oluşan bir ailedir. Karbon ve oksijen içerikleri, asitlik (pKa değeri), polimerizasyon derecesi, moleküler ağırlık ve renk farklılıklarıyla hümik asitlere benzerler.
İlgili 43 soru bulundu
Hümik fülvik asitler toprağın kimyasal, fiziksel ve biyolojik özelliklerini etkileyerek bitki gelişimine yardımcı olmaktadırlar. Hümik fülvik asitlerin besleyici fonksiyonları özellikle makro ve mikro besin elementlerinin bitkiye geçişinde ortaya çıkmaktadır.
Hayvan gübresi toprağımıza bir çok hastalık ve mantar bulaştırdığı halde, Leonardit, bünyesinde hiçbir hastalık barındırmaz. Hayvan gübresi toprağımıza çok çeşitli yabancı bitki tohumu taşıdığı halde, Leonardit hiçbir tohum içermez. Faydası daha az olduğundan, daha pahalıya mal olur.
Asıl amacı toprağın fiziksel ve kimyasal yapısını iyileştirmek olan humik asitler; bitkilerin tüm gelişme dönemlerinde kullanılabilir. Tarla bitkilerinde ve seralarda tohum ekimi yada fide dikiminde veya hemen öncesinde kullanılabilir. Meyve bahçelerinde ise sonbahar veya erken ilkbaharda toprağa uygulanır.
Humik-fulvik asitin bitkideki görevleri;
Hücre bölünmesini hızlandırır. Dolayısıyla, bitkinin büyümesi ve gelişmesi de hızlanır. Kök oluşumunu ve gelişimini hızlandırır. Kökleri kuvvetlendirir.
1 dönüm arazi için 5 litre %27nin sulandırılıp yılda 2 kez kullanıldığında çok yararlı sonuçlar alındığı gözlemlenmiştir. UYGULAMA ŞEKLİ: Uygulanacak 1 ton suya 1litre HÜMİK ASİT karıştırılarak toprak yüzeyine püskürtülüp, 10-15 cm derinliğe karıştırılır yada sulama suyuna ilave edilerek uygulanır.
Leonardit humik asit, organik bir tortul kayadır ve yüksek kalitede humik asit içerir. Turba humik asit ise yüksek miktarda organik madde içeren bir formdur.
Hümik Asit Leonardit içerisinden Hümik ve Fulvik Asitlerin ayrıştırılması sonucu elde edilen maddedir. Humik asitleri laboratuvarda sentetik olarak üretmek mümkün değildir. HUMİK ASİTLERİN FAYDALARI NELERDİR? Toprakta oluşan sertleşmeyi çözerek bitkinin daha kolay köklenmesini sağlar ve kök gelişimini teşvik eder.
İçeriğinde %25 potasyum oksit ihtiva eder, potasyum oksit formuyla uygulandığı bitkide ani olgunlaşma yapmadan, meyve büyümesi yaparak olgunlaşmayı sağlar.
Damlama sulama ile dekara 6‐8 litre RİVASOL ® HÜMİK ASİT, gelişme döneminin başında, çiçeklenme öncesi ve meyve oluşum dönemlerinde olmak üzere 3 defada verilmelidir. Bu bitkiler fide olarak dikilmesi durumunda: Fide kökleri 100 litre suya 1 lt.
Humik fulvik asit, hümik bir madde olarak kabul edilir. Toprakta, kompostta, leonardit içeriğinde doğal olarak oluşan bir bileşiktir. Fulvik asit bir ayrışma ürünüdür ve gıdanın kompost yığınında parçalanması gibi jeokimyasal ve biyolojik reaksiyonlar yoluyla oluşur.
CEVAP: Her ikisini de Efendim. Leonarditi toprak hazırlığında, hümik asiti ekim sonrası kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Hümik Asit çözülmüş oluğu için doğrudan fayda sağlamaya başlar. Leonardit iste uzun seneler toprağınızın verimini en üst düzeyde tutar.
Aldara bileşiminde bulunan yüksek kalitede humik asit sayesinde, bitkinin streste olduğu dönemlerde ve sulama dengesizliği gibi zorlu dönemlerin atlatılmasında yardımcı olmak için hem yapraktan hem topraktan uygulanabilir formda bir humik asit çözeltisidir.
Bitki besin maddelerinin bitki bünyesine alınmasını kolaylaştırarak verim ve kalite artışı sağlar. K-HUMAT özellikle Türkiye toprakları gibi kireç bakımından zengin yetiştirme ortamlarında ideal bir toprak düzenleyicisidir.
İlk uygulamadan 21 gün sonra ağacın büyüklüğüne göre, 5 dekara 2-2,5 Lt düşecek şekilde HUMİXOLMİX SIVI ( Solucan Gübresi ve Humik asit) gübre yapraktan uygulanmalı. Eğer ağaçlarınız yeni dikim ise 1 Lt yeterli olacaktır. Bu uygulama 21 gün ara ile 2 kere daha tekrar edilmelidir.
Sulama suyu ile uygulama:
Yağmurlama sulama ile en az bir defa dekara 2-4 litre Hümik Asit sulamanın ilk 30 dakikalık kısmında verilerek devam eden sulama ile bitki yüzeyinden tamamen yıkanıp toprak içine nüfuz etmesi sağlanır.
Hümik asit çözeltisi yapılırken 9 lt Su içerisine 140 gr Potasyum Hidroksit ve 1400 gr Leonardit eklenerek Leonardit çözülene kadar karıştırılır. Bu süre yaklaşık 2 gün sürebilir. Leonardit çözüldükten sonra elde edilen çözelti 2 gün dinlendirilmesi gerekmektedir.
Fazla kullanımında toprağın asitliğini artırır, asitlik sevmeyen bitkileri zehirler , kök çürümesi başlar ve sonuç olarak bitki ölümleri görülür.
Kaliteli leonarditin yoğunluğu 0,75–0,85 gr/ cm3 , pH değeri ise 3–5 arasında değişmektedir. %1'lik KOH, NaOH solüsyonlarında çözünürlüğü yüksek, suda çözünürlüğü ise düşüktür. Çözeltisi siyah parlak renkte, köpüksü, kolloidal ve yağsı görünümdedir.
Leonardit Kullanımı Ağaç - YouTube. TÜM AĞAÇ BİTKİLERİNDE YAŞINA GÖRE UYGULAMA MİKTARI AĞAÇ YAŞI KULLANIM MİKTARI 1-3 YAŞ 1,5 İLE 2 KG AĞAÇ İZDÜŞÜMÜNE UYGULANIR. 3-5 YAŞ 2 İLE 2,5 KG AĞAÇ İZDÜŞÜMÜNE UYGULANIR.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri