Humus, muhammara gibi ekmeğe sürüp yemelik harika bir meze. Limon, tuz ve sarımsak içerdiği için buzdolabında uzun süre (2 haftaya kadar yaklaşık olarak) saklayabilirsiniz, hava almayacak bir kabın içinde.
"pH'ı düşürmek için limon suyu ekleyebilir ve koruyucu katabilirsiniz ancak bunları yapmak, raf ömrünü soğutulmuş depolarda yalnızca birkaç hafta uzatır. Alternatif olarak, humusu pastörize edebilir ve böylece, humusun raf ömrünü soğutulmuş depolarda 6 haftaya kadar uzatabilirsiniz.
Pastırmalı Humus tarifimi bilenler vardır, o tarifi ılık servis ederken bu tarifimi 1 gece buzdolabında dinlendirebilir ve soğuk olarak servis edebilirsiniz. Buzdolabında dinlendikçe tadı daha da oturacak ve lezzeti artacak.
Hazır marketlerden alınan humus, açıldığı günden itibaren 3-10 içerisinde tüketilmelidir. Ev yapımı ise 3-5 gün içerisinde tüketilmesi tavsiye edilir. Ayrıca mezenin bozulup bozulmadığını koklayarak da kontrol edebilirsiniz. Bozulan humus ekşi koku ve küf belirtileri gösterir.
Lif ve protein açısından zengin nohut, mineral bakımından zengin susam ve kalp sağlığına iyi gelen zeytinyağı ile humus iyi dondurulabilen oldukça besleyici bir gıda. Hava geçirmez bir kapta dondurun, nem kaybetmemesi için üzerine zeytin serpiştirin ve kabın üstünde biraz boşluk bırakmayı unutmayın.
İlgili 18 soru bulundu
Kısacası uğraştığınıza değiyor. Humus, muhammara gibi ekmeğe sürüp yemelik harika bir meze. Limon, tuz ve sarımsak içerdiği için buzdolabında uzun süre (2 haftaya kadar yaklaşık olarak) saklayabilirsiniz, hava almayacak bir kabın içinde.
Ateşten aldığınız sıcak nohuta tahin, limon suyu, ezilmiş sarımsak, tuz ve kimyonu ekleyin. Çok iyi karıştırın. Servis tabağınıza aldığınız ve yaydığınız humusu kimyon, kırmızı pul biber, sumak, kıyılmış maydanoz ile süsleyin.
HUMUS YAPILIŞI
Suyunu süzdürdüğünüz haşlanmış nohutların kabuklarını tek tek ayıklayın. Ezilmiş sarımsakları küçük parçalar halinde doğrayın. Haşlanmış nohut, tahin, sarımsak, limon suyu, su, zeytinyağı, kimyon ve tuzu blender yardımıyla püre gibi olana kadar karıştırın.
Humus neyle yenir, yanına ne yapmalı diye soracak olursanız, doğrusu ben humusu her sofraya çok yakıştırıyorum. Yemek öncesi yanında kraker, doğranmış taze sebzelerle, sebze cipsleri ya da mısır cipsiyle birlikte tüketebileceğiniz gibi et, tavuk ve balık yemekleriyle birlikte de servis edilebilir.
Krema gibi kıvamlı, sos tarzında bir gıda olan humus nohut ve diğer sağlıklı yiyeceklerden elde ediliyor. Uzun süredir dünya çapında popüler bir besin haline gelen humus inanılmaz sağlıklı ve faydalı bir gıdadır.
Tahin (3/4 su bardağı): Çoğu kaynakta tahin 2-3 çorba kaşığı ya da 1/3 su b ölçüsüyle verilse de, ben tahini 3/4 veya en az yarım su bardağı kullanmayı tercih ediyorum.
Humus, haşlanmış nohuttan hazırlanan en güzel mezelerden biridir. Tahin, kimyon ve limon suyunun eklenmesiyle oluşan humus, hem sıcak hem de soğuk tüketilebilir.
Yoğurtlu Humus Tarifi
Üstlerine limonları sıkın, tahin, süzme yoğurt, sarımsaklar, zeytinyağı ve tuz ilave edip mutfak robotunda püre haline gelene dek çekin. Hazırladığınız humusu bir servis tabağına alın.
Servis tabağına alınır. Ayırdığımız nohutlar humusun üzerine yayılır. Üzerine sıvı yağla kırmızı toz biber yakılıp dökülür. Sumak serpiştirilip servis edilir.
Humus, nohut ve tahine limon suyu, sarımsak, tuz, kimyon, kırmızı biber ve zeytinyağı eklenerek yapılan bir Orta Doğu mezesidir.
Bir tencerede iyice pişene kadar haşlayın ve suyunu iyice süzün. Sarımsağın kabuklarını soyup ezin. Haşlanmış nohut, tahin, sarımsak, zeytinyağı, limon suyu, tuz, karabiber, toz biber ve zeytinyağını blender'dan geçirip püre haline getirin. Humusu servis tabağına alın.
Taze veya kızartılmış ekmeğin üzerine sürüp kahvaltıda gözü kapalı tüketebilirsiniz :) Yanında turşu, biber, taze domates iyi gider bu arada. Afiyet olsun.
Küçük bir sos tenceresinde; zeytinyağı, ceviz, nohut ve baharatları yağda kavurun. Kavurduğunuz sosu humusun üzerine kaşık yardımıyla gezdirin. Afiyet olsun.
Neyse ki tahin olmadan humus yapmak tamamen mümkündür. Bir yiyecek işlemcisinde , tüm malzemeleri pürüzsüz ve kaygan hale gelene kadar karıştırın. Ardından afiyetle yiyin. Emin olun tahin olmadan da humusu seveceksiniz.
Humusun kıvamı ne çok cıvık ne de çok katı olmalı. İçine atacağınız buz küpleri kıvamını pürüzsüz ve parlak hale getirecektir.
Geliştirilmiş Sindirim
Humus, sağlıklı bir sindirim sisteminin korunmasına yardımcı olan iyi bir lif kaynağıdır . Bu nedenle bağırsak hareketlerinin düzenlenmesinde yararlı olduğu kanıtlanmış ve kabızlıktan kurtarmaya yardımcı olmuştur. Diyetinize bol miktarda katkıda bulunur ve sizi daha uzun süre tok hissettirir.
Robotun içine nohut, tahin, limon suyu, sarımsak, kimyon, tuz ve çok az su ilave edip iyice öğütelim. Kıvamı koyu olursa çok az daha su ilave ederek seyreltebilirsiniz. Humusumuzu servis tabağına alalım. Zeytinyağı ve toz kımızı biberi de tavada ısıtıp humusun üzerine gezdirelim.
Evet, humustan bahsediyoruz: nohudun en güzel hali. Humus tadını zeytinyağı, limon suyu, tahin ve tabii ki nohuttan alır; üstündeki yağı, biberi, turşusuyla humusun tadı damakta kalır. Turşusundan tutun yağına, acı ya da tatlı toz biberiyle birçok farklı yerde farklı şekilde servis edilir.
Normal bir çelik tencerede 45 dakika kadar pişecektir. Nohutlar iyice yumuşadıktan sonra ocaktan alın. 1-2 yemek kaşığı kadar humus üzerinde servis etmek üzere ayırın. Bu sırada tahin, zeytinyağı, kimyon ve tuzu bir kaseye alın.
İkincisi ise nohudun kabuklarını çıkarma meselesi.İyi bir humusta kabuk olmaz; kabuk, krem gibi olmasına ve acılaşmasına neden olur. Kabukları çıkarmanın en iyi yolu, pirinç yıkama kabını kullanmak. Pirinç yıkama kabına nohutları dökün, kabı musluğun altına koyup suyu açın ve elinizle nohutları ovuşturmaya başlayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri