Bünyesinde Yüksek Miktarda Antioksidan Barındırır Hurma, bünyesinde üç farklı antioksidan çeşidini barındırır. Hurmadaki flavonoidler, vücutta oluşan iltihabın azalmasına yardımcı olur.
Enfeksiyonlara Karşı Hurma
Hurmanın içerisindeki selenyum ve C vitamini vücudumuzdaki mikropları yok etmede etkilidir. Selenyum ve C vitamini mikropları öldürürken hurmadaki magnezyum ise olası enfeksiyonların önüne geçer.
Cennet hurması, güçlü bir antioksidan olan C vitamini bakımından zengin bir meyvedir. C vitamini, serbest radikallerin hücrelere verdiği hasarı önlemeye ve vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur.
Her sabah spor yapmadan önce aç karnına hurma tüketmek enerjik hissetmeye ve sağlıklı kilo vermenize yardımcı olabilmektedir. Hurmaların lif açısından yüksek olması ve kalın bağırsakta emilimini yavaşlatması uzun süreler tok hissetmenizi sağlar.
Hurmanın içinde ise flavonoidler, karotenoidler ve fenolik asit olarak bilinen 3 farklı antioksidan bulunur. Bunlar; kalp hastalığı, alzheimer, diyabet, mide ülseri ve bazı kanser türleri gibi kronik hastalıkların oluşmasının önüne geçebilir.
İlgili 35 soru bulundu
Bünyesinde Yüksek Miktarda Antioksidan Barındırır
Hurma, bünyesinde üç farklı antioksidan çeşidini barındırır. Hurmadaki flavonoidler, vücutta oluşan iltihabın azalmasına yardımcı olur.
Günde kaç tane hurma yemek gerekir sorusunun cevabı kişinin sağlık durumuna, yaşına göre değişkenlik gösterir. Günde ortalama 1-2 adet yenilebilir. Sağlıklı bir yetişkin günde en fazla 5 tane hurma yiyebilir. Ancak bu kadar hurma tükettikten sonra gün içinde daha fazla meyve ve şeker tüketmemeye özen göstermek gerekir.
Efendimiz (sas) bir hadis-i şerifinde acve hurmasının şifasını şöyle ifade ediyor: "Kim sabah aç karnına yedi tane acve hurması yerse o gün ona ne sihir ne de zehir tesir eder.”
Neredeyse bir zeytin büyüklüğünde olan acve hurması, dünyadaki en kaliteli hurmalar arasında yer almaktadır. Fruktoz zengini olduğu için oldukça tatlı ve enerji kaynağı bir hurma çeşididir. Potasyum, kalsiyum, sodyum, fosfor, demir, A, B1, B2, C vitaminleri, magnezyum bakımından zengindir.
Ramazan ayında sofraların baş tacı olan “Hurma” oldukça sağlıklı bir tatlı alternatifidir. Ancak her tatlıda olduğu gibi diş sağlığınız için sizi tedirgin edebilir. Diş çürümesine neden olmaması için hurmadan sonra su için.
Hurmanın Zararları
Çünkü şeker oranı yüksek bir meyvedir. Kalorisi yüksek bir besin olduğu için uzmanlar kilo problemi yaşayan kişilere tavsiye etmemektedir. Fazla tüketim gerçekleşirse göz ve baş ağrısı yaptığı söylenmektedir. Aşırı tüketimin yaratacağı bir diğer problem dalağa zarar verme ihtimalidir.
Vücudun ihtiyacı olan C vitamininin büyük çoğunluğunu karşılar. Önemli bir C vitamini deposu olan Trabzon hurması vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir. Enfeksiyonlara karşı vücudu korurken, enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur.
Hurma kalp kasının çalışmasını düzenler, sinir sisteminin çalışmasına olumlu etki yapar ve diğer önemli maddelerin asimilasyonunu kolaylaştırır. Hurma aynı zamanda anemi ve bağırsak koliklerinde de faydalıdır. İdrar söktürücü özelliği olduğundan mide-bağırsak ve böbrek hastalıklarında hurma tüketilmesi önerilmez.
Nebî -sallâllâhu aleyhi ve sellem- hurmayı çok sever, tek adetle yer ve çekirdeğini baş ve orta parmaklarıyla tutar ve çıkarırdı. Yine yaş hurmayla acuru birlikte yedikleri olurdu: “– Kim her sabah yaş hurmadan aç karnına yedi tane yerse, o gün ona zehir yahut sihir zarar vermez.” buyurmuşlardır.
Lif yönünden zengin olan hurmayı limonla tükettiğiniz zaman bağırsaklarınızı desteklemiş olursunuz. Her gün hurma ve limon yerseniz, kolay kolay kabız olmazsınız. Hurmanın içerisinde yer alan potasyum, kalsiyum ve magnezyum kemikleri güçlendiriyor. Limon ile karışınca ise kemik erimesine engel oluyor.
Hurma, yüksek lif içeriği nedeniyle yatmadan önce mükemmel bir atıştırmalıktır. İçerisindeki lifin sindirimi uzun sürer, bu da tok kalmanıza ve gece yarısı acıkmanızı engellemeye yardımcı olur. Herhangi bir sindirim sorunu olmadan günün herhangi bir saatinde hurma yiyebilirsiniz.
Hem sağlık hem de İslami açıdan oldukça değerli olan hurmanın, tek sayı adetleriyle tüketilmesi tavsiye edilir.
Acve hurması, Peygamber hurması olarak bilinir. En pahalı hurma çeşitleri arasında sayılabilir. Acve hurmasını ülkemizde yaşayanlar yakından tanır. Çünkü bu hurma, Hac görevi için gidenlerin dönerken sevdiklerine hediye olarak getirdiği bir hurma türüdür.
Birçok türü var. En meşhuru ve makbulü acve hurması... Acve hurması Medine'de Peygamber Efendimizin kendi eliyle diktiği ağaçların olduğu hurma bahçelerinde yetişiyor. Hurmanın en iyisi ve en makbulu Medine'de yetişiyor.
c.
Peygamber Efendimiz, özelikle Medine'de yetişen acve hurmasını çok severdi.
Hurma, kan damarlarını yumuşatır ve damar sertliğini engelleri. Ayrıca kanı temizler ve tansiyonu da düzenler.
Özellikle Ramazan ayında tüketilen hurma çekirdeği böbrek ve karaciğerin toksinlerden korunmasını sağlar. DNA hasarını da önleyen hurma çekirdeği saçların beyazlamasını da durduruyor. Hurma çekirdeği genellikle öğütülerek toz haline getiriliyor. Karaciğer hasarını önleyen hurma çekirdeği diyabette de oldukça etkili.
AMBER HURMA Lif oranı yüksek olması nedeniyle diyet yapanlara, tok tutması ve besleyiciliği açısından önerilir. BAKLAVA HURMA Kahverenginde, yoğun tatlılık oranına sahip olan Baklava Hurma, büyük ve etli bir çeşit olmasıyla beraberinde kan yapıcı özelliğiyle bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri