Turbo basınç sensörü, motorun yakıt verimliliği için de kritik bir rol oynar. Sensör arızalandığında, hava-yakıt karışımı dengesizleşebilir, bu da yakıt tüketiminin artmasına neden olabilir. Arızalı bir sensör, turboşarjın beklenmedik bir şekilde devre dışı kalmasına yol açabilir.
Turbo şarj egzoz gazı sıcaklık sensörü arızalandığında (sinyal göndermediğinde), turbo şarj aşırı yüksek sıcaklıklardan korunamaz hale gelir. Dizel partikül filtresinde rejenerasyon (yenileme) işlemi yapılamaz. EGR sistemi devre dışı bırakılır. Sürücü gösterge panelinde arıza lambası (kızdırma bujisi ışığı) yanar.
Selenoid valfi elektrik sinyalini algılar. Ardından giriş kanalı, akışkanı doğrudan çıkışa doğru iletir. Elektrik sinyali kesildiği zaman, vana eski haline döner ve akışkan geçişini engellenmiş olur. Arızalı bir selenoid valfi aracın turbo basıncının düşmesine neden olur.
Turbo basınç sensörü; gaz ve sıvıların basıncını ölçen alete verilen isimdir. Görevi ise; turbo beslenmesinin emme manifolduna (motorun bir parçası) ilettiği havanın, basıncını tespit ederek motor kontrol bölmesine (ECU) yollamaktır.
İlgili 30 soru bulundu
Turboşarj arızalıysa ve düzgün çalışmazsa, motorun çalışması için gerekli olan takviye basıncını üretemez. Bu durum motorun güç kaybetmesine ve sonunda durmasına neden olur. Daha yaygın neden tıkanmış bir atık kapısıdır.
Turbolarda meydana gelmesi muhtemelen arızaları ve sebeplerini anlamak için öncelikle araçlarda turbo ne zaman devreye girer konusuna bakmak gerekiyor.Bu her ne kadar aracın modeline ve yaşına bağlı olarak değişim gösteren bir durum olsa da ortalama 1500 ila 1750 devir sonrasında turbo devreye giriyor.
Turbo Arızası Nasıl Kontrol Edilir? Turbo motorlu araçlar arızalandığında bazı belirtiler sürücüler tarafından fark edilebilir. Örneğin; araç yakıt tüketimi artar, turbodan ıslık sesi yükselir, rampalarda performans düşüklükleri meydana gelir. Bu belirtilerin dışında araçta arıza ışığı yanar ve yağ dumanı oluşur.
Atmosferik motorlar, genellikle maksimum 1.0bar. emme basıncına sahipken, normal bir turboya sahip. aşırı beslemeli motorlar genellikle 1.5bar emme. basıncına sahiptir.
Turbo şarj tarafından motorun emme manifoduna göndaerilen basınçlı hava basınçını kontrol etmek amaçıyla,turbo basınç kontrol selenoid valf kullanılır.
Basınç sensörü, gaz veya sıvıların basıncını ölçer. Basınç, birim alana uygulanan kuvvetin büyüklüğüdür. Basınç sensörü genellikle bir transduser gibi çalışır. Basınca bağlı genellikle 4-20 mA büyüklüğünde bir fonksiyon sinyali oluşturur.
Wastegate Arızası Nasıl Anlaşılır
Bazen turbonun mekanik olarak bir arızası olmamasına rağmen, turbo sisteminde arızası oluşabilir, çekiş düşebilir, yetersiz turbo basıncı arızası alabiliriz. Turbo kontrolleri yapıldığında mekanik bir arıza yoksa, buna rağmen çekişte düşüş varsa, wastegate arızasından şüphelenilir.
Eğer motor artan yağ tüketimi sergiliyorsa, egzozdan mavimtırak duman çıkartmaya başlamış ise turbodan şüphelenilmesi kaçınılmazdır. Etkiler: Yağ, turbonun türbin veya kompresör tarafından çıkabilir. Egzozdan mavimtırak duman çıkabilir.
Lastik basınç sensörü aracın lastiklerinin iç kısmına genellikle siboba ilaveten takılan veya lastiğin iç kısmının tabanına yapışık veya da jantın iç kısmına bir kelepçe ile tutturulmuş, pil ile çalışan ve radyo frekans (RF) sinyalleri ile araçla iletişime geçen lastiğin anlık basınç ve ısı değerini ölçen bir cihazdır.
Turbo hava kaçağı nasıl anlaşılır? Turbo arızasının Belirtileri Yakıt tüketiminin artması Rampalarda performans düşüşü Turbodan ıslık sesi gelmesi. Aracın aynı devirde hissiyatının azalması Yağ dumanı Turbo göstergesindeki bar göstergesindeki düşüş Arıza ışığı yanması çiğ duman.
Bozmaz aksine daha rahat çalışır turbo,daha rahat hava emeceği için. Kağıt filtrelerde filtre dolmaya yakın turbonun emişi zorlaştığından yağlama olaylarıda görülebiliyor ayrıca.
Turbonun arızalanması,
Motordaki yanma verimini düşürür, motor çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar. Turbo arızası motora direkt olarak ciddi zarar vermez fakat, yetersiz hava beslemesi ve kötü yanma, motorda titreşimli çalışmaya sebep olacağından, piston-biyel-supap sistemi üzerinde olumsuz etkisi olacaktır.
1- Turbodan Ses Gelmesi (ıslık sesi / ötme) : En çok karşılaşılan şikayetlerden bir tanesidir.Turbo balansının bozulduğuna işarettir. Sesin turbodan geldiğine emin olunarak ivedilikle turbo sökülüp tamir edilmelidir. Gecikme turbonun dağılmasına ve masrafın katlanmasına neden olacaktır.
Aynı şekilde rölanti de gidiyorsanız gaz pedalına bir anda yüklenmeyin, turbo yüksek basınç altında kalacağı için zarar görebilir. Değişim süresi aşılmış ve değiştirilmemiş kirli yağ ile dolmuş yağ filtresi yetersiz yağlama yaparak turbo şarj milinde ve burçlarda aşınma ve yanmaya neden olur.
Gaz pedalına yüklendiğinizde turbo devreye girmiyorsa, nedeni wastegate veya wastegate hortumunda tıkanma olmasıdır. Aşırı miktarda yağ yakmak, tipik olarak turbo yetmezliğinin işaretidir. Turbonun ön tarafındaki boruyu ayırın. Bir endeskop kullanarak türbinin içine bakabilirsiniz.
Turbo arızası sonucunda oluşan boşluktan yağ sızabilir. Sızan yağ, turbonun bastığı hava ile birlikte yanma odasına gönderilir ve araç yağ yakmaya başlar. Yağ sızıntısı zamanla artar ve motor yağı yakıt olarak görür. Motor devamlı çalıştığı için yağ devamlı gelir.
Turbolu aracı yokuşlu bir yolda sürün. Aracı üçüncü vitese ve üç bin devire getirip gaza sonuna kadar basın. Eğer bariz bir ıslık sesi duyuyorsanız, bu turboda ciddi bir sorun olduğuna işarettir. Islık sesi duyduğunuz turbolu aracın ya turbo ömrü bitmiş yada ömrünün bitmesine çok az bir zaman kalmıştır.
Turbo mili hasarlı olduğunda, tamir edilebilir veya değiştirilebilir. Turbo mili tamiri, uzman teknisyenler tarafından yapılmalıdır, aksi takdirde yeni sorunlar oluşabilir.
Turbo özellikleri de otomobilin motoruna göre değişiklik gösteriyor. Taban fiyat ile örnek verecek olursak turbo revizyon maliyetlerinin 800-1000 lira bandından başladığı söylenebilir. Bu sayede arızanız sıfır turbo fiyatının dörtte/beşte bir maliyetine çözülebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri