Hür kelimesinin Türk Dil Kurumu sözlüğündeki anlamı; hiçbir kısıtlama ya da hiçbir baskı ya da hiçbir şarta bağlı kalınmamasıdır. Hür sözcüğü ile aynı anlama gelen kelime ise "özgür" kelimesidir.
Özgür kelimesinin TDK sözlüğündeki anlamı; hiçbir kısıtlama ya da hiçbir zorlamaya veya hiçbir şarta bağlı kalınmaksızın anlamındadır. Özgür kelimesi ile aynı anlama gelen kelime ise “hür” kelimesidir. Hür kelimesi özgür kelimesinin eş anlamlısı olan bir kelimedir.
HÜR KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI
Bağımsız (Farsçadan dilimize geçmiştir.) Özgür (Öz Türkçe bir kelimedir.)
Eş anlamlı diğer bir anlamı ile anlamdaş kelimeler,sözcüklerin yazılışlarının farklı ancak aynı anlama gelen sözcüklere eş anlamlı sözcükler denilir. Hür sözcüğünün eş anlamı ise "özgür" sözcüğüdür.
Özgür kelimesi için kullanılabilecek olan eş anlamlı sözcük 'hür' kelimesidir.
İlgili 26 soru bulundu
HÜR EŞ ANLAMLISI
Hür sözcüğü ile aynı anlama gelen kelime ise "özgür" kelimesidir. Özgür kelimesi hür kelimesinin eş anlamlısı olarak bilinen bir kelimedir.
Herhangi bir kısıtlama olmaksızın serbest, hür anlamlarına gelmektedir. Zıt anlamlısı, tutsak, köle olmakla beraber, eş anlamlısı da, azat, bağımsız ve hürdür.
Hürmet kelimesinin eş anlamlısı olan sözcük
Saygı
Genel haliyle, özgürlük ve hürriyet, bağlı ve bağımlı olmama, dış ve iç etkilerden bağımsız olma, engellenmemiş olma halini dile getirmektedir. Hür sözcüğü ile aynı anlama gelen kelime ise "özgür" kelimesidir. Özgür bir biçimde.
Hür kelimesinin zıt anlamlısı 》 ESİR veya TUTSAK'tır. Ek Bilgi ; Hür kelimesinin eş anlamlısı 》 ÖZGÜR'dür.
Genel haliyle, özgürlük ve hürriyet, bağlı ve bağımlı olmama, dış ve iç etkilerden bağımsız olma, engellenmemiş olma halini dile getirmektedir. Birey olmak özgür olmaktır.
Kelimenin Eş Anlamlısı Nedir? Arapça kökenli olan kelimenin Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre eş anlamlısı söz, sözcük ve lügattir. Bazı durumlarda yan anlam olarak da “lafız” kullanılabiliyor. Genellikle günlük hayatta konuşmalarda ve yazılarda kelimenin eş anlamlısı olarak “sözcük” kullanılıyor.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
Hür kelimesinin eş anlamı Özgür kelimesidir.
Cimri kelimesinin zıt anlamlısı olan sözcük, "Cömert, eli açık, bonkör, eli selek" şeklinde gösterilebilir.
Türkçe üzerinden ele alındığı vakit iri kelimesinin eş anlamlısı 'kocaman' şeklinde ifade edilir.
Bu bilgiler ışığında hayal kelimesinin zıt anlamlıları 'hakiki, gerçek' kelimeleridir.
Yani bir kelimenin zıt anlamlısı, o kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Her kelimenin zıt anlamı da yoktur. Fiillerin ve bazı sıfatların olumlu-olumsuz biçimleri zıtlık oluşturmaz. Bu durumda zıt anlamı olmayan kelimeleri yakın anlamlı kelimeler ile ifade etmek mümkün olmaktadır.
Bu tanıma göre kurak kelimesinin zıt anlamlısı ''sulak'' kelimesi olarak ifade edilebilir.
SAYGI KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI
Bunlardan biri hürmettir. Hürmet kelimesinin kökeni Arapçadan gelir. Anlamı saygı kelimesi ile aynıdır.
Hüner kelimesinin eş anlamlısı olan sözcük "marifet"tir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan hürmet kelimesi, 17. yüzyıldan beri kullanılıyor. Hürmet kelimesinin sözlük anlamı saygıdır. Bu kelime birçok deyim ve atasözünde de yer alır. Örneğin ''hürmette kusur etmemek'' karşındaki kişiye hak ettiği saygıyı göstermek manasına gelir.
Yaşlı kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'ihtiyar' sözcüğü karşımıza çıkmaktadır. Yazılışları ve okunuşları farklı olan bu iki kelime aynı anlamı ifade ederek cümle içerisinde kullanılabilir. Ayrıca amaca uygun tek başına yine değerlendirilebilir.
Öğretmen kelimesinin eş anlamlı kelimesi muallimdir. Bu sebeple cümle içerisinde aynı anlam barındırdığından öğretmen ve muallim kelimeleri birbirlerinin yerlerine kullanılabilir.
Fakir kelimesinin eş anlamlısı 'yoksul' ve 'fukara' olarak bilinmektedir. Her iki kelime de aynı şekilde fakir sözcüğü ile eş anlamlı şekilde kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri