HÜSNÜNAZAR – HÜSNİNAZAR. (ﺣﺴﻦ ﻧﻈﺮ) i. (Ar. ḥusn “güzellik” ve naẓar “bakış” ile ḥusn-i naẓar) İyi gözle bakma, takdir etme, iltifat.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan hüsn kelimesinin sözlük anlamı güzelliktir. Hüsün şeklindeki kullanımı da yaygın olan sözcük, iyilik ve hayır manasında da kullanılır. Bu kelime birçok tamlamada yer alır. Örneğin, tasavvufta Allah, hüsn-ü mutlak, yani tek güzellik olarak nitelendirilir.
(ﺣﺴﻦ ﻧﻴّﺖ) i. (Ar. ḥusn “güzellik” ve niyyet ile ḥusn-i niyyet) Gizli veya kötü bir tarafı bulunmayan hâlis ve temiz niyet, yürek temizliği, iyi niyet.
Eserin konusu
Hüsn ü Aşk, kurgusal anlamda Hüsn (Güzellik) isminde bir kız ile Aşk isminde bir erkeğin aşkını anlatan, tasavvufi bir tema ve temele sahip bir mesnevidir.
Hüsn ü Aşk, Galib'in “yeni bir yol açmak, yeni bir tarz yaratmak” iddiasıyla kaleme aldığı bir eserdir. Konu itibariyle eser; tasavvufî aşkı, ilahi sevgiliye kavuşma yolunda çekilen sıkıntıları anlatmaktadır. Vahdete ermekle sonuçlanan eserde alegorik anlatım esas alınmıştır.
İlgili 26 soru bulundu
Sözlük anlamıyla “iyi”; “istenen, arzulanan, hedeflenen, yerinde olan, yararlı, hayırlı ve ahlâki şey” demektir.
hüsn teriminin Türkçe Türkçe sözlükte anlamı
İyilik. Eksiksizlik.
Yani tartışılmaz, kişiden kişiye ya da şartlara göre değişmez güzellik. tüm güzelliğin ve güzellik algısının kaynağı.
hüsn-ü ahlak / hüsn-ü ahlâk / حُسْنِ اَخْلَاقْ
Ahlâk güzelliği.
Sözlükte "güzel sebep gösterme" anlamına gelen hüsn-i ta'lîl, bir edebiyat terimi olarak herhangi bir olayı gerçek sebebinden farklı, fakat daha güzel ve ifade edilmek istenen fikre uygun bir sebeple oluyormuş gibi gösterme sanatıdır.
Bilindiği üzere “hat sanatı” İslam yazı sanatıdır. Bu sanat ile uğraşan kişilerse hattat olarak adlandırılır. “Hüsn-i hat” ya da “hüsn-ü hat”, Türkçe “güzel yazı” manasına gelmektedir. Kağıt, taş, ahşap, kumaş vb. farklı malzemeler üzerinde karşımıza çıkabilir.
Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre suizan kelimesinin anlamı kısaca "kötü zan, kuşku" olarak açıklanabilir. Daha ayrıntılı olarak açıklamak gerekirse, suizan kelimesinin anlamı "Bir kişi hakkında yeterli bilgiye sahip olmadan önyargılı olarak olumsuz kanaat taşımak" şeklinde açıklanabilir.
hüsnü Güzellikle ilgili, güzelliğe özgü. Çok güzel.
TDK sözlüğüne göre “Hüsnü” “güzel” demek ; “ Kemal” ise “bilgi ve erdem bakımından olgunluk, yetkinlik, erginlik, eksiksizlik” demek, bir başka anlamı ise “En yüksek değer”.
Hüsün (hüsn) “güzel olmak” anlamında masdar ve “güzellik, rağbet edilen ve sevilen şey” anlamında isim olarak kullanılır (çoğulu mehâsin). Karşıtı olan kubuh ise (kubh) “çirkin olmak” ve “çirkinlik, nefret edilen şey” mânasında masdar-isimdir (çoğulu mekābih; Lisânü'l-ʿArab, “ḥsn”, “ḳbḥ” md.leri).
hüsn / حسن
(Hüsün) Güzellik. İyilik. Eksiksizlik. Cemal ile kemal.
-Hüsn-ü zan (güzel düşünce) mümkün olduğu müddetçe, suizan (kötü düşünce) edilemez. %99'un altında hüküm veren kişi günaha girer. Su-i zan (kötü düşünce) büyük bir haramdır.
Yaptığı ameli, işi güzel görme.
hüsnüzan, 8 karakter ile yazılır. Ayrıca, h harfi ile başlar, n harfi ile biter.
Son cümledeki düşünce yapısıyla kendi geçmişini yani cahil olduğunu düşündüğü zamanını yargılıyor o yüzden mutlak güzellik olarak adlandırıyor. Yani asıl güzellik herşeyin farkında olabilmek kendini tanımak başkalarının terazisiyle kendini tartmamak.
Suizanda bulunmak, gözlem ve düşünce gücüyle değil önyargılarla hareket edip çabucak yargıya varmak ve birileri hakkında negatif yorumda bulunmak demektir. Suizanda bulunmak bir anlamda iftira atmaktır.
Birincisi: Allah hakkında husn-i zan (iyimser olmak) kalple yapılan yüce bir ibadettir. İnsanların çoğu bunu hakkıyla anlamamaktadır. Bizler ehli sünnet ve cemaat'ın bu ibadet hakkında inancını şu şekilde açıklayabiliriz: Allah hakkında iyimser olmak demek, Yüce Allah'a yakışan isim ve sıfatlara inanmak demektir.
Durumu bilinmeyen bir kişi hakkında güzel zanda bulunmak vâcip olmasa bile kötü zanda bulunmak da câiz değildir. Ancak haksızlığı ve günahkârlığı bilinen kişiler hakkında kötü zanda bulunmak haram değildir. "Zannın çoğundan kaçının" buyurulması, genel bir üslûp içinde kaçınılması vâcip olan zanlar bulunduğunu gösterir.
İslâmî gelenekle yetişen toplumlarda hâtime hayatın nasıl sonuçlanacağı, son nefeste imanın korunup korunamayacağı şeklinde anlaşılmaktadır. Dünyadan imanla göç etmeye hüsn-i hâtime, imandan yoksun olarak gitmeye de sû-i hâtime denilmiştir.
Hüsn-i Hat Nasıl Yapılır? Hüsn-i Hat, ilk aşamada hattatlık yapan usta kişilerden alınacak olan bir eğitim, kurs ile yapılabilir. Belirli kural ve şekillere sahip olan Hüsn-i Hat sanatı öğrenmek sabır ve zaman isteyen bir süreçtir. Bu süreçte Arap harfleri iyi tanınmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri