Kuran'da İsa'nın babasız yaratıldığı, Adem Peygamberin durumuna benzetilerek vurgulanmaktadır.
Hazreti Meryem'in oğlu olarak dünyaya gelen Hazreti İsa, bir peygamber olan Hazreti Davud'un neslinden gelir. Büyük peygamberler arasında bulunan Hazreti İsa, Kudüs'te dünyaya gelmiştir. Hazreti İsa, Hazreti Meryem'in mağaraya çekilmesinden sonra doğmuştur.
Muhammed (s.a.v.) ise hadîsi şerîflerinde "İsa (aleyhisselam) ölmemiştir. O kıyâmetten önce size dönecektir.", "Ben Meryem oğlu İsa'nın (aleyhisselam) dünyâ ve âhirette en yakınıyım.", "Benimle İsa (aleyhisselam) arasında başka bir peygamber yoktur." buyurmuştur.
Muhammed, İslam'a göre Hatemül Enbiya (son peygamber) kabul edilir. İslam'da peygamberlere geldiğine inanılan 4 büyük kitap vardır: Tevrat (Musa), Zebur (Davud), İncil (İsa), Kur'an (Muhammed). Kur'an'a göre İsa ile Muhammed arasındaki dönemde dünyaya peygamber gönderilmemiştir.
Îsâ'nın Havarisi Petrus'un ifadesine göre Îsâ'nın, Mesih olarak kabul edilişi, Hıristiyan ilahiyatçıları tarafından kristoloji ilim dalının doğuşunun kaynağı olarak kabul edilmektedir. Îsâ Mesih, Nasıralı Yahudi bir peygamber olarak Hıristiyan dininin merkezinde yer almaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Hristiyanlık tarafından kabul edilen İsa inancı, İsa'nın çarmıhta ölmesi, üçüncü günde ölüme galip gelerek dirilmesi, Tanrı'nın katına yükseltilmesi, onun sağ yanına oturması ve dünyanın sonuna doğru Tanrısal krallığı tesis etmek üzere yeniden yeryüzüne ineceği inancı üzerine kuruludur.
Hıristiyanlığın temelindeki kişi olan İsa, Yahudi anneden doğan ve Yahudi cemaatinin içinde yetişen birisidir. Onun dünyaya geldiği dönemde Yahudiler Sadukiler, Esseniler ve Ferisiler olmak üzere üç ana mezhebe bölünmüş durumda idi.
Erbil (Rûdaw) - Suriye'de Hristiyanların yaşadığı en kadim ken olan Malula aynı zamanda dünyada Hz. İsa'nın konuştuğu ve kutsal İncil'in yazıldığı dil olan Aramice konuşanların en çok olduğu şehir konumunda.
Ulu'l-azm peygamberler
Sözlükte "sabırlı, gayretli ve kararlı kimseler" demektir. Ahzâb Suresi'nin 7, Ahkaf Suresi'nin 35 ve Şûrâ Suresi'nin 13. ayetlerinden yola çıkan İslam âlimleri, ulu'l-azm peygamberlerin ilgili ayetlerde ismi geçen Nuh, İbrahim, Musa, İsa ve Muhammed peygamberler olduğuna karar vermişlerdir.
Hristiyanlar Tanrı'nın üç kişiliği ile ilgili bilgilerin Tevrat'ta da anlatıldığına inanır. Tanrı doğasının İsa'nın bedeniyle ilgisi yoktur. "Baba" ile aynı olan bir doğayı taşımaktadır ikisi de aynı kaynaktandır. Bu nedenle de İsa, Tanrı olarak kabul edilir.
İsa, Kur'an'ın da haber verdiği üzere Yahudiler tarafından öldürülmüş değildir. Bilahare kendi eceliyle ölmüştür. Ayette Allah Teâlâ'nın katına ref edildiği haber verilen de Hz. İsa'nın bedeni değil, ruhudur.
Gerçekten de, “Barnabas İncili”nde Muhammed'in son peygamber olduğu açıkça ifade edilmektedir. Dolayısıyla kimi Müslümanlar, bu “incil”in Kur'an'da sözü edilen “gerçek incil” olduğu kanısındadırlar. Nitekim Kur'an'daki bir ayete göre Muhammed'in adı hem Tevrat'ta, hem de İncil'de geçmekteydi.
İslam'da. Müslümanların inancına göre İkinci Geliş Âhir Zaman'da Mehdi'nin zuhurundan hemen sonra İsa'nın inişi, Deccal'i öldürmesi ve bütün dünyanın Müslüman olmasıdır. Müfessirlere göre Kur'an'da İsa'nın ikinci gelişi Zuhruf Suresi'nin 61. ayetinde haber verilir.
İsa bebekken ona Allah tarafından konuşma yeteneği verilmiştir ve “Ben Allah'ın seçilmiş bir kuluyum. O bana Kitap verdi ve beni peygamber yaptı.” demesi buyrulmuştur.
Kudüs'teki Kutsal Kabir Kilisesi'nde Hz. İsa'nın mezarının yer aldığına inanılıyor. Hristiyanlık inancına göre Hz. İsa çarmıha gerildikten sonra burada defnedildi.
Kuran'da İsa'nın babasız yaratıldığı, Adem Peygamberin durumuna benzetilerek vurgulanmaktadır. İsa'nın Allah'ın izniyle çeşitli mucizeler göstermiş olduğu kabul edilir.
İdris hakkında salihli, sabreden ve sadık bir peygamber olarak bahsedilmektedir. Göklerde 4. katta peygamber efendimiz ile birlikte görüştüğü rivayet edilmektedir. Kur'an'da ise Hz. İdris'in ölmediğini hala yaşadığından söz edilir.
Vahiy meleği peygamberler dışında kimseye gönderilmediğine göre Hz. Meryem'in peygamberliğinden de şüphe edilmez. Hz. Havva annemiz başta olmak üzere çok sayıda kadın peygamber olduğu da bilinmektedir.
Süleyman, İslam dinine göre en güçlü peygamberlerden biridir. Yaşamı boyunca insanları İslam'a davet etmiş, onlara Allah'ın birliğini ve tekliğini, cennet ve cehennemi anlatmıştır. Cinlere hükmeden tek peygamber olan Hz. Süleyman, İsrailiyat'a göre 53 yıl, İslami kaynaklara göre 500 yıl yaşamıştır.
Soyu itibarıyla Yahudi olan Hz. İsa, İsrail oğullarına gönderilmiş bir peygamberdir. Bakire Meryem'den Allah'ın kudretiyle babasız doğduğunu hazmedemeyen o günkü Yahudi toplumu, gerek onun şahsına ve gerekse anasına iftira atmaktan geri durmamışlardır.
İsa Peygamber İsrailoğulları kavmine gönderilen son peygamber olmuştur. Hz. İsa'ya (a.s) dört büyük kutsal kitaptan biri olan İncil gönderilmiş ve 30 yaşında peygamberlik görevi verilmiştir.
Muhtemelen ilk olarak İbranice yazılmıştır. Markos İncili temel alınmıştır.
Yahudiler, İsa'nın beklenen mesihin alâmetlerini gerçekleştirmediğine inanmaktadırlar. Yahudiliğin baskın otorite metinleri, İsa'nın tanrılığını, tanrısallığını, Tanrı ile insanlar arasında aracı oluşunu, mesihliğini ya da azizliğini reddetmektedirler.
Mezar, Kudüs'ün Eski Kent bölgesinde bulunan ve 1555 ya da daha eski bir dönemde mermer ile kaplanan Kutsal Mezar Kilisesi'nin içerisinde bulunuyor. Arkeologlar mermer kaplamaları sökerek İsa'nın defnedildiğine inanılan orijinal kaya oyması mezarı incelemeye başladılar.
Hz. Îsâ Kur'ân-ı Kerîm'de Îsâ, İbn Meryem ve Mesîh şeklinde zikredilen, kendisine İncil'in verildiği, Hz. Muhammed'i müjdelediği bildirilen, “Allah'tan bir ruh ve kelime” olarak tavsif edilen, ancak kul olduğu vurgulanan peygamberdir. Hıristiyanlık'ta ise Îsâ Mesîh Tanrı'nın oğlu, dolayısıyla tanrı kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri