Güdül 'de son yıllarda bağcılık önem kazanmış, özellikle Karacaören, Yeşilöz, Adalıkuzu köyleri yetiştirdikleri sofralık üzümleriyle ön plana çıkmıştır. Bunun yanı sıra kiraz, domates, havuç üretimi yapılmakta ve Kiraz Festivali düzenlenmektedir.
İlçede pomza taşı, çimento hammadeleri, kaolen, perlit madenleri işlenmektedir. Son zamanlarda bağcılık önem kazanmış bazı yöreler sofralık üzümleri ile ön plana çıkar. Bunun yanı sıra, kiraz, domates, havuç gibi bitkiler de yetiştirilmektedir.
Özellikle nohutun, leblebi olarak değerlendirilmesi ve leble binin Güdül ilçesi için önemli bir ticaret ürünü olması ne deniyle üretim miktarı giderek artmaktadır. Güdül ilçesinde bağ alanları 3645 dekarlık bir yüzölçüm- le kuru tarım alanları içerisinde %3'lük paya sahiptir.
Bu boylardan en önemlisi Kınık, Kayı ve Afşar boylarıdır. Güdül'ün Afşar ve Kayı adlarında iki köyü vardır. 1 Eylül 1957 yılına kadar Ayaş ilçesine bağlı bir nahiye iken aynı yıl 7030 sayılı Kanun ile ilçe olmuştur. İlçenin yüzölçümü 419 km²'dir.
İlgili 42 soru bulundu
1. (Hayvan için) Sürülüp otlatılmak. 2. Peşi bırakılmayıp devam ettirilmek, tâkip edilmek: Türkiye'de yer yer kan davası güdülür (Burhan Felek).
Güdül: İlçe, Anadolu Selçuklu hükümdarlarından I. Mesut'un eniştesi ve Ankara Emiri olan Şehabüldevle Güdül Bey tarafından şimdiki yerinde, tahminen 850 yıl önce kurulmuştur. 1 Eylül 1957 yılına kadar Ayaş ilçesine bağlı bir nahiye olduğunu bilinmektedir. İlçe isminin Güdül Bey tarafından geldiği tahmin ediliyor.
Anıtkabir Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal'in, her yıl yüzbinlere yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan ebedi istirahatgâhıdır. Ankara'da gezilecek mekanlar arasında ilk sırada yer alan Anıtkabir, şehir merkezinde yer alır.
Anıtkabir, Etnografya Müzesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nin yanı sıra; Tuz Gölü, Eymir Gölü gibi doğal güzelliklere sahiptir. Ankara kültüründe önemli yeri olan Ankara kedisi, Ankara hava, Çubuk turşusu, Ankara tava ve susamlı simit ise şehrin önemli simgelerinin başında gelir.
Üstün meyve kalitesi ve uzun süre depolanabilmesi nedeniyle çok eski zamanlardan beri armut üreticilerinin dikkatini çeken Ankara armutunun dışında yazlık, kışlık, standart ve yöresel olarak 600'ün üzerinde çeşidi bulunmaktadır.
2020 yılının Nisan ayında sakin şehir ilan edilen Güdül, Ankara'dan cittaslow seçilen ilk yer olma özelliğine sahip. Ankara şehir merkezine yaklaşık 114 kilometre uzaklıkta bulunan Güdül, doğasıyla ve tarihi güzellikleriyle Türkiye'nin 18. sakin kenti olmasının hakkını veriyor.
Ankara'nın 89 km kuzeybatısında yer alan ilçe Beypazarı ve Ayaş ilçelerine komşudur. Tarihi MÖ 3.000-3.500 yıllarına kadar gider. İlçe'nin kuzeyinden akan Kirmir Çayı vadisindeki mağaralarda yapılan incelemeler bu bölgede Hitit uygarlığının var olduğunu göstermiştir.
2020 yılı TÜİK-ADNKS verilerine göre, 2019 yılı itibariyle Güdül ilçesi sınırları dâhilinde toplam 8.892 kişi yaşamaktadır. Bu nüfusun 4.496'sını kadınlar, 4.396'sını da erkekler teşkil eder. İlçenin nüfus piramidi içinde en büyük nüfus dilimini 896 kişi ile 55-59 yaş grubundan bireyler oluşturmaktadır.
Güdül ilçesi sınırları içerisinde 1 kasaba, 26 köy yer almakta dır.
İlçemiz Anadolu Selçuklu hükümdarlarından I. Mesut'un eniştesi ve Ankara Emiri olan Şehabüldevle Güdül Bey tarafından şimdiki yerinde, tahminen 850 yıl evvel kurulmuş olup, 1 Eylül 1957 yılına kadar Ayaş ilçesine bağlı bir nahiye iken, aynı yıl 7033 sayılı Kanun ile ilçe olmuştur.
Ankara yemekleri denildiğinde ilk akla gelen lezzet, Ankara tavasıdır. Kökeni Kafkaslara dayanan bu yemek, şehriye ve kırmızı et karışımından oluşur. Ankara'nın Akyurt, Çubuk gibi ilçelerinde çok sevilen homaça, coğrafi işaretli bir yemektir. Kemikli etin pişirilmesiyle hazırlanır.
Altüst böreği, ay böreği, bohça böreği, entekke böreği, hamman, kaha kol böreği, papaç, pazar böreği, tandır böreği, yalkı en göze çarpan örneklerdendir. Yemekler Carcıran, bici aşı, çılbır, çırpma, göçe, göter, kale, keşkek yemeği, köremez, mıhlama, omaç, papara, saz, tatmak tiridi,topaç bilinen yemek türleridir.
İkamet edilen ile göre nüfus kütüğüne kayıtlı olunan il istatistiklerine göre, Ankara'da en çok Çorumlu, Yozgatlı ve Çankırılı, en az ise Yalovalı, Hakkarili ve Kırklarelili yaşıyor.
Kültür ve seyahat dışında önemli bir konu: Ankara'da ne yenir? Ankara mutfağına özgü geleneksel lezzetlerden bahsedelim biraz. Simide Ankara'da simit denir! Meşhur Ankara simidini, Beypazarı kurusunu, AOÇ özel üretim Ankara balını, koyun etinden lokum gibi Ankara tavasını, yaprak döneri yemeden Ankara'dan dönmeyin.
Anıttepe, Ankara ilinin Çankaya ilçesine bağlı bir mahalledir. Anıtkabir'in inşası sonrasında bu şekilde anılmaya başlanan bölgenin eski adı Rasattepe'dir.
Ankara ilinin ilçeleri; Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Keçiören, Mamak, Sincan, Yenimahalle, Akyurt, Ayaş, Bala, Beypazarı, Çamlıdere, Çubuk, Elmadağ, Evren, Gölbaşı, Güdül, Haymana, Kalecik, Kazan, Kızılcahamam, Nallıhan, Polatlı ve Şereflikoçhisar' dır.
Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında, yerleşim yerlerine yeni adlar verilip isimler değiştirilmiştir. Bu değişime ayak uyduran Konya İl Genel Meclisi de aldığı bir kararla Osmaniye'nin adını değiştirerek 'Ayran Dede' efsanesinden dolayı Ayrancı olarak tescil ettirmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri