İncile göre İsa, Yahuda İskaryot'a, Tanrısal krallığın yakın olduğunu söylemiştir. Hıristiyan düşüncesine göre Yahuda İskaryot, Tanrısal krallığın gerçekleşmesi için kendini feda etmiştir. İsa'yı ihbar ederek tutsak ruhun kurtuluşunu sağlamıştır.
Hazreti İsa Filistin'de tebliğe başladığında, kendisine putperest Romalılardan ziyade, tek tanrılı bir dine mensup Yahudiler karşı çıktı. Havarilerden Yahuda, Hazret-i İsa'yı ele veren kişi olarak bilinir. Bütün bir Hristiyan inancı bunun üzerine kurulmuştur.
Yahudiliğin baskın otorite metinleri, İsa'nın tanrılığını, tanrısallığını, Tanrı ile insanlar arasında aracı oluşunu, mesihliğini ya da azizliğini reddetmektedirler. Diğer birçok uyumsuz unsurun yanı sıra teslise inanmak da Yahudilikle uyumsuzdur.
Yahuda'nın ardından On İki Havari arasındaki yerine diğer havarilerce Mattiya getirilir. Son Akşam Yemeği'nden sonra İsa'yı 30 gümüş karşılığında Sanhedrin adı verilen meclise bildirmesi ve onu öperek ele vermesi nedeniyle Yahuda'nın adı ve öpüşü ihanet sözcüğüyle eş anlamlı kullanılır olmuştur.
Mecdeli Meryem'e ait bir agnostik İncili ve hatta "Hakiki İncil" diye bir incil daha bulunduğu bile ileri sürülüyor. Bilinen dört İncil'i (Matta, Luka, Markos, Yuhanna) içeren Yeni Ahit'e göre, Yehuda, İsa'yı Roma askerlerine ispiyonlayan bir haindir.
İlgili 45 soru bulundu
İslam inancına göre İsa, Tanrı'nın (Allah) görevlendirdiği ve ulu'l-azm (azim ve sebat sahibi) olarak kabul edilen peygamberlerdendir ve Mesih'tir.
Kur'ân-ı Kerîm'de âlemlere üstün kılındığı bildirilen (Âl-i İmrân 3/33) dört seçkin aileden biri de Hz. Îsâ'nın annesi Meryem'in mensubu bulunduğu İmrân ailesidir.
İnciller'e göre Hz. Îsâ, daha tebliğ faaliyetinin başında kendisine inananlardan on iki kişi seçmiş ve bunlara havâri adını vermiştir (Luka, 6/13).
İsa, Romalılar ve kendisinin Mesih olduğuna inanmayan Yahudiler tarafından çarmıha gerilmek üzere yakalandığında Petrus onun bir havarisi olduğunu üç defa inkâr etmiştir. İnkâr edeceği İsa tarafından Son Yemek'te kendisine bildirilmiştir ancak Petrus buna inanmamıştır. Dört incil'de de bu olay aynı şekilde anlatılır.
Hazreti İsa'nın doğduğuna inanılan mağara da Kudüste'dir. Üzerine Doğuş kilisesi yapılmıştır. İsa'nın Çarmha gerildikten sonra bedeninin getirildiği ve üzerinde can verdiği kaya da Kudüs'tedir. O'nun Üzerine de Kıyamet Kilisesi, Yeniden Diriliş kilisesi veya Kutsal kabir kilisesi diye adlandırılan kilise yapılmıştır.
Yahudilik, Hıristiyanlık, İslamiyet mesih konusuna farklı açıdan bakar. Yahudiler Davud (a.s.)'ın soyundan bir mesih beklerken Hz. İsa'nın mesih olmadığını ve mesihin henüz gelmediği inancındadırlar.
İsa, Hristiyanlara göre Tanrı'nın yaşayan, diri sözüdür. Bu doğan söz Tanrı'nın parçası değildir, çünkü Tanrı parçalara bölünemez. Hristiyanlara göre üç kişilikli olan Tanrı'nın özünün ikinci kişisi ezeli söz (logos), tarihte bir zamanda kul özü kişiliği alarak insan bedenine girmiştir ve bu İsa Mesih'tir.
Meryem oğlu İsa), İsrailoğulları'na gönderilen son peygamber ve aynı zamanda da Mesih'tir. İsrailoğullarına Tevrat'ı ilga etmeden, onun yanı sıra yeni bir vahiy olan İncil ile tebliğde bulunmuştur. İsa, hiç evlenmeden ve çocuğu olmadan yaşamış ve bu hâliyle göğe yükseltilmiştir.
Meryem Suresinin 30. ayetine göre Hz. İsa bebekken ona Allah tarafından konuşma yeteneği verilmiştir ve “Ben Allah'ın seçilmiş bir kuluyum. O bana Kitap verdi ve beni peygamber yaptı.” demesi buyrulmuştur.
Erbil (Rûdaw) - Suriye'de Hristiyanların yaşadığı en kadim ken olan Malula aynı zamanda dünyada Hz. İsa'nın konuştuğu ve kutsal İncil'in yazıldığı dil olan Aramice konuşanların en çok olduğu şehir konumunda.
İsa, Kur'an'ın da haber verdiği üzere Yahudiler tarafından öldürülmüş değildir. Bilahare kendi eceliyle ölmüştür. Ayette Allah Teâlâ'nın katına ref edildiği haber verilen de Hz. İsa'nın bedeni değil, ruhudur.
Îsâ'nın Havarisi Petrus'un ifadesine göre Îsâ'nın, Mesih olarak kabul edilişi, Hıristiyan ilahiyatçıları tarafından kristoloji ilim dalının doğuşunun kaynağı olarak kabul edilmektedir. Îsâ Mesih, Nasıralı Yahudi bir peygamber olarak Hıristiyan dininin merkezinde yer almaktadır.
Havarilerin isimleri; Petrus adını verdiği Simun, onun kardeşi Andreas, Yakup, Yuhanna, Filipus, Bartalmay, Matta, Tomas, Alfay oğlu Yakup, Yurtsever diye tanınan Simun, Yakup oğlu Yahuda ve sonradan İsa'yı ele veren Yahuda İskariyot şeklindedir.
Son Akşam Yemeği ya da Son Yemek [İngilizce: The Last Supper (Dı Lest Sapır), İtalyanca: Il Cenacolo (İl Çenakolo) ya da L'Ultima Cena (Lultima Çena)], Hristiyan inanışına göre İsa'nın çarmıha gerilmesinden önceki akşam havarileriyle yediği son yemek.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. İlk Müslümanlar (Arapça: Sabikin-î İslâm), İslam'ı ilk kabul eden sahabelerdir. İslam'ı ilk kabul eden Hatice'dir. Ömer 40. Müslümandır.
İsa'nın dirilişi, Hristiyanlıkta İsa'nın çarmıha gerildiği cuma gününü izleyen pazar gününde mucizevi şekilde hayata dönmesi olayıdır.
Kur'an'da geçen peygamberlerin yaklaşık kronolojik sırası şöyledir: Adem, İdris, Nuh, Hud, Salih, İbrahim, Lut, İsmail, İshak, Yakub, Yusuf, Eyüp, Şuayb, Musa, Harun, Zul-Kifl, Davud, Süleyman, İlyas, Elyesa, Yunus, Zekeriya, Yahya, İsa ve Muhammed.
Muhammed (s.a.v.) ise hadîsi şerîflerinde "İsa (aleyhisselam) ölmemiştir. O kıyâmetten önce size dönecektir.", "Ben Meryem oğlu İsa'nın (aleyhisselam) dünyâ ve âhirette en yakınıyım.", "Benimle İsa (aleyhisselam) arasında başka bir peygamber yoktur." buyurmuştur.
Bazı rivayetlerde ise onun yeryüzünde kırk sene kalacağı (Müslim, “Fiten”, 110, 116; İbn Mâce, “Fiten”, 33; Müsned, II, 166; III, 367; V, 364, 434-435), sonra da Hz. Îsâ'nın Şam'da nüzûl ederek onu Lüd kapısında öldüreceği kaydedilmektedir (Müslim, “Fiten”, 110; Tirmizî, “Fiten”, 59, 62; İbn Mâce, “Fiten”, 33).
1. 2 İsa Yahudi bir soydan gelmekte olup Bethlehem'de dünyaya gelmiştir.Bakire bir kız olan annesi Mary (Meryem), oğluna mucizevî bir şekilde hamile kalmıştır. İsa, hayatının büyük bir dönemini küçük bir köy olan Nazareth'de sükûnet içerisinde ve normal şekilde çalışarak geçirmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri