Bir yoruma göre Ûc, Nûh'a iman etmediği halde gemi yapımında kerestenin taşınmasında yardımcı olduğu için tûfanda boğulmamıştır.
Taberî, Râzî, İbn Kesir, Beydavî, Nesefî, Ebu's-Suud efendi, Fethu'l-Kadir, Alusî, ilgili ayetin tefsiri). Bazı alimlere göre, ayette çoğul olarak geçen “Bi a'yunina = Bizim gözetimimiz altında” ifadesinden maksat, Hz. Nuh (as)'a yardım etmek ve onu korumak üzere görevlendirilmiş meleklerdir.
Nuh Peygamber, ilahi emir gereğince, yer yüzün de bulunan bütün canlılardan, erkek-dişi birer çift gemisine aldı. Yeteri kadar yiyecek yükledi. Sonunda da ailesi ve iman eden bazı yakınlarını yanına alarak gemiye girdi. Oğullarından birisi “Tufan olursa, ben bir dağa sığınırım” diyerek gemiye binmedi.
Rivayete göre Nûh 480 yaşında iken gemi yapma emri almış, bu emirden sonra geminin yapılacağı sedir ağaçları dikilerek büyümüş ve ancak 120 yıl sonra gemi tamamlanmıştır (a.g.e., IV/2, s. 1662).
Nuh da küçük bir grup dışında tasdik etmediklerini görünce onlara yönelik beddua etmiştir. Bunun üzerine Nuh'un Tufanı diye bilinen olay yaşanmıştır. Bu olaydan önce Allah'ın emri ile bir gemi inşa ederek iman getirenlerin kurtuluşuna vesile olmuştur.
İlgili 44 soru bulundu
Oğullarından birisi “Tufan olursa, ben bir dağa sığınırım” diyerek gemiye binmedi. Bu sırada gök delindi. Kırk gün, kırk gece yağmur yağmış, görülmemiş bir tufan, dağları, taşları denizlerle birleştirmişti. Tanrı'nın gazabına uğrayan insanlar yok olmuş, yalnız gemidekiler sağ kalmışlardı.
Nuh'un Gemisi, Ağrı Dağı'nın güney karşısındaki Telçeker ile Üzengili köyleri arasında doğal bir anıttır. Aslında bu anıt, gemi biçiminde bir şekil, iz (siluet) dir. Kalıntı, Türkiye - İran Transit Yoluna 3,5 km. mesafededir.
Tûfan sırasında Nûh 600 yaşındadır. Nûh'un hayatının 600. yılında ikinci ayda ayın on yedinci gününde tûfan başlar, kırk gün kırk gece yağmur yağar ve 150 gün boyunca süren yağmurun suları yeryüzünü kaplar.
Tanrı, Nuh'a bir gemi yapmasını, yaşayan bütün hayvanlardan birer (ve bazılarından yedişer) çift almasını emreder. Adige dilinde, adını muhtemelen "Gofer" ağacından alan "Khuafe", suda yüzen araçlara verilen isimdir. Sözü geçen geminin Ağrı'da bulunduğu konusunda söylentiler vardır.
Cudi Dağı (Arapça: ٱلْجُودِيّ, el-Jūdiyy; Kürtçe: Cûdî; Aramice: קרדו, Qardū), Türkiye'nin Şırnak ilinin Silopi ilçesinde yeralan, 2 144 metre (6,935 ft) yüksekliğe sahip bir dağdır. Erken Hristiyanlık geleneği ve İslam'da, Tufan'dan sonra Nuh'un Gemisi'nin indiği yer olduğuna inanılır.
Efsaneye göre Türk, Yafes'in oğludur. Yafes ise hem Kitâb-ı Mukaddes'te hem de Kur'an'da adı geçen Nuh'un oğludur. Ebu'l Gazi Bahadır Han'ın "Şecere-i Türkî" ("Türklerin nesil şeceresi") kitabına göre Türk Yafes'in 8 oğlundan biridir ve Yafes, Türk'ü veliahdı ilan etmiştir.
Nuh ibn Lamek ibn Metuşelah, olarak da bilinen Nuh, İslam'da Peygamber olarak kabul edilmektedir. Allah insanlığa gönderdiği ilk peygamberlerden biri olduğu için İslam geleneğinde önemli bir şahsiyettir. İslam'a göre, Nuh'un misyonu ahlaksız ve günah içine batmış olan halkını, uyarmaktı.
Nuh'un konuştuğu dilin Süryanice olduğunu bildirmiştir.
Nuh (A.S),Babil şehrinde doğmuş olup,lakabı Yeşkür ve asıl adı da Abdulğaffar dır.Allah korkusundan çok ağladığı ve bağırdığı için, arap yazarları ona Nuh isminin arapça bir kelime olan Nevh sözcüğünden geldiğini iddia ederler. Nuh,yeni anlamına da gelirki;Yeni baba anlamındadır.
Nuh Aleyhisselamın Eşi ve Oğlu
Nuh Aleyhisselam 950 yıl gibi çok uzun bir süre tebliğ yapmış olmasına rağmen karısı kendisine iman etmedi. Gemisine de binmedi.
Nuh aleyhisselam gemiye binerken, her hayvandan birer çift almış olduğundan, hayvanlar da, bunlardan üredi. Nuh aleyhisselamın gemide üç oğlu vardı: Sam, Yafes ve Ham. Şimdi yer yüzünde bulunan insanlar, bu üçünün soyundandır.
Tevrat'ta Nuh'un 950 yıl yaşadığına işaret edilir. Kur'an'da ise kaç yıl yaşadığı bildirilmemiş, yalnızca kendisinin 950 yıl boyunca kavmi içinde yaşadığı belirtilmiştir. İnanışa göre Tufan'dan önce Allah'ın emriyle büyük bir gemi inşa etmiş ve bu gemiye "Nuh'un Gemisi" denmiştir.
Nuh, ailesi ve dünyadaki her hayvandan birer çift ile gemiye girdi. Nuh'un Gemisi anlatısına göre, gemi 150 gün boyunca devam eden Büyük Tufan süresince suda kaldı ve suların çekilmesi ile beraber Ağrı Dağı'na oturdu. Kuran-ı Kerim'de de Nuh'un Gemisi anlatısı bulunmaktadır.
Nuh'un dördüncü oğlu Ken'ân (veya Yâm) gemiye binmemiş ve boğulmuştur.
Kur'ân-ı Kerîm bu hadiseye ayrıca Kamer sûresinde de şöyle işaret etmektedir. Tufan'ın Irak bölgesinde olan ve Kürdistan sınırlarında son bulan Keldânîlerin beldesinde meydana geldiği rivayet edilmiştir.
Nuh'un kavmi, torunları Ad ve Semûd'dan da azgındı. Sonra tufan geldi. Sanki gök yarılmış, toprak patlamıştı. Sular Nuh kavminin bütün putlarını, tapınaklarını, evlerini, meyhanelerini inançsızlarla beraber yuttu.
Filmin çekimleri İzlanda, Meksika, California, New York ve Washington gibi çeşitli yerleri kapsayan geniş bir mekan yelpazesinde tamamlandı.
"Ararat"ın ise Ağrı Dağı olduğuna inanılıyor. Günümüzde Hristiyanlar, Yahudilerin kutsal kitap külliyatına da Eski Ahit şeklinde isimlendirip inandıklarından dolayı, Yahudiler ve Hristiyanlar arasında Nuh'un Gemisi'nin Ağrı Dağı'nda durduğu inancı kabul ediliyor.
Bazı tefsir ve tarih kitaplarında, Kitab.ı Mukaddes'teki bilgiler doğrultusunda bütün insanlığın sadece Nuh'un Sâm, Ham ve Yâfes isimli üç oğlunun soyundan gelişip yayıldığı belirtilir. Buna göre Nuh Tufanından kurtulan başka insanların soyu tükenmiş; bütün yeryüzünde sadece Nuh'un soyu devam etmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri