Hızlı şarj bataryaya zarar vermiyor Birçok telefonun kutusunda çıkan geleneksel şarj aletleri, 5 ya da 10W elektrik aktarım gücüne sahip. Üst seviye telefonlarda ise bu değerlerin çok çok üstüne çıkılabiliyor.
Hızlı şarj bataryaya zarar vermez, ancak bataryanın ömrünü azaltabilir. Bataryanın ömrünü artırmak için, bataryayı aşırı yüklememeli, düzenli olarak güncellemeli, sıcak ortamlarda kullanmamalı ve bataryayı tamamen boşaltmamalısınız.
Telefonu 20 watt şarj aleti ile şarj etsem telefona zarar verir miyim? Evet zarar verir. Yani telefona bir şey olmaz ama batarya kısa sürede ölür.
Akıllı telefonlarda kullanılan lityum iyon piller, uzun ömürlü ve tekrar tekrar şarj edilebilen bir teknolojiye sahiptir. Ancak, pil performansını korumak için genellikle lityum iyon pillerin %100 dolana kadar şarj edilmemesi önerilir. Tam dolu şarj, pil performansı için ideal değildir.
- Her telefonun pil kapasitesi farklıdır. 20 dakika içerisinde pili boş olan apple telefonları %20-25, Android işletim sistemli yüksek pil akımına ship telefonları %15-20 arası şarj eder. Pilbull şarjmatik telefonuma zarar verir mi? - Hayır. Akıllı anakart sayesinde cihazın ihtiyacına uygun akım göndererek şarj eder.
İlgili 16 soru bulundu
Yeni nesil piller, yani lityum iyon piller, hızlı şarj olmaya uyumlu oldukları için herhangi bir sorun yaşamayacaksınız. İPhone telefonlarda bulunan pil sağlığını takip ettiğiniz takdirde, hızlı şarj adaptörüyle şarj olduğunda pil sağlığının hızlı bir şekilde düşmediğine şahit olacaksınız.
Kaynaklar. Şarj sırasında telefonu kullandığınız için kabloda ya da şarj bağlantı noktalarına zarar verebilirsiniz. Yukarıda da saydığımız gibi telefonu şarj sırasında kullanmanın genel anlamda bir zararı bulunmuyor. Ancak yine de zorunlu olmadıkça şarj sırasında akıllı telefonu kullanmamak çok daha yararlı olacaktır.
Düzgün doldurup yine düzgün boşaltmazsa, pil kısa bir sürede sorun çıkartmaya başlar. Bu sadece telefon bataryası için değil, bilgisayar bataryası için de geçerli. Yüzde 50'iken veya yüzde 80'iken 'telefonum boş kalmasın' diyerek yine şarja takıyorsanız, bataryanızı öldürüyorsunuz anlamına gelir.
Akıllı telefonların sahip olduğu yazılımlar, bataryanın tam dolup dolmadığını anlayabilecek seviyedeler. Bununla beraber cihaz, batarya tam dolduğu sırada, yani şarj yüzde 100'e ulaştığında otomatik olarak enerji akımını keser. Dolayısıyla telefonu gece boyunca şarjda bırakmak, zararlı değildir.
Cihaz şarjı minimum %30'a geldiğinde şarj etmeli ve %80'e geldiğinde ise şarjdan çıkarmalısınız. Son olarak büyük bir alışkanlık olan gece yatarken telefonu şarjda bırakmak oldukça zararlıdır. Bu alışkanlık nedeniyle telefonunuz %100 dolacak ve batarya performansınız zamanla düşecektir.
En nihayetinde pilin yönetim sistemi başarılı olduğu sürece, hızlı şarjın bataryaya herhangi bir zarar vermediği söylenebilir.
Çinli teknoloji devi Xiaomi, geliştirdiği 120W şarj teknolojisinin akılllı telefon pillerine zarar vermediğini örneklerle açıkladı.
sorun olmaz. daha yavaş şarj olur.
Laptopu fişe takılı kullanmak pilinize zarar vermez, bilgisayarınız batarya kapasitesi 100%'e ulaştığında pil üstünden akan gücü yönlendirecek teknolojiler ile donatılmıştır. Ancak kapalı konumda daha uzun ömürlü kullanım için bilgisayarınızı şarjda bırakmamanızı öneriyoruz.
Genel olarak modern akıllı telefonlar için şarj sırasında telefonun kullanılmasından kaynaklanan bir tehlike yoktur. Pil için uygun koruma sağlanıp telefonun aşırı ısınması önlenerek şarj sırasında kullanım için uygun bir şekilde tasarlanmıştır.
Özellikle yeni nesil iyon lityum bataryalar için 6 saat cihazın tam kapasite dolması için yeterli bir süredir. Pek çok teknoloji devi marka, kullanım kılavuzunda cihazların ilk şarj sürelerinin ne kadar olması gerektiğine dair bilgi paylaşır.
Yeni model akıllı telefonlarda telefonu şarja takmak için tamamen bitmesini beklemenize gerek yok. Dilediğiniz zaman şarja takabilirsiniz. Hatta batarya ömrünü korumak için %20 altına inmeden şarja takmanız tavsiye ediliyor. Bunun dışında da mutlaka orijinal şarj aleti kullanmak gerekiyor.
Zira bu bataryalar, şarj sırasında bir miktar sıcaklığa yol açabiliyor. Fakat bu mesele de yeni akıllı telefonlarda batarya tamamen şarj olduktan sonra bataryanın güçten kesilmesiyle çözülmüş durumda. Kısacası telefonunuzu bütün gece şarja takılı bırakmaya çekinmeyin; zira bataryanıza zarar vermiş olmayacaksınız.
Şarj etmek için de şarjınızın çok azalmasını beklemenize gerek yok. 40-60-70 gibi seviyelerde gördüğünüzde sık sık şarj edebilirsiniz. 80 üstündeyken tekrar şarja takmayın.
Battery University'e göre, pil voltajındaki her 0.1V'luk düşüş, döngü ömrünü iki katına çıkarır. Bu nedenle telefonunuzu %30 - %80 aralığında şarj etmeniz voltajı daha düşük tutar ve pilin ömrünü biraz uzatabilir. Li-ion piller için daha kısa ancak düzenli doldurma uzun tam şarj döngülerinden çok daha iyidir.
Gece yatarken telefonu şarjda bırakmak bataryanın aşırı yüklenmesine ve ömrünün azalmasına neden olur. Dolayısıyla yatarken telefonunuzu şarjda bırakmak gibi bir alışkanlığınız varsa cihazınızın ömrünü uzatmak ve güvenliğini sağlamak için bu alışkanlıktan vazgeçmeniz gerekir.
Özellikle yüzde 20'nin altına düşmesine izin verilen batarya kapasitesi, ileride sorunlara yol açabiliyor. Her ne kadar akıllı telefonların günlük kullanımda tam şarjı önerilmese de ayda bir kez tamamı boşalmış bir bataryanın yüzde 100'e kadar şarj edilmesi, faydalı olarak görülüyor.
YANLIŞ. Bu durum bugün pek çok telefonda bulunan Lityum-ion piller için geçerli değil. Bu piller eski tür piller ile aynı ham maddeyi içermezler. Bu nedenle tamamen bitmeden yani içinde şarj varken yeniden doldurulabilir; bataryaya bir zararı olmaz.
Uzun süreli şarj işlemi, uzun kullanımlarda bataryaya zarar veriyor ve pil ömrünü azaltıyor. O nedenle satın alınan bir telefonun pil ömrü ilk 1 yıl içinde bir miktar, sonraki yıllarda ise belirgin biçimde kısalıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri