Başka bir IBAN adresine para göndermen durumunda açıklama kısmında “Gönderen: İsim Soyisim” şeklinde yazacaktır. Yani para gönderen kişinin isim bilgileri karşı tarafta işlemin açıklama kısmında görünecektir. İsim Soyisim bilgileri haricinde hiçbir kişisel verin para gönderdiğin kişi tarafınca paylaşılmayacaktır.
Böylece bir sonraki para transferlerini hızlıca gerçekleştirebilirsin. Unutma: IBAN'a para transferi, Papara tarafından senin adına gerçekleştirilir. Para transferi yaptığın kişi banka hesap hareketlerinde işlem açıklamasında senin isim soyisim bilgilerini 'Gönderen: Ad Soyad' olarak görüntüler.
Alıcının hesap numarası ya da IBAN numarası ile birlikte isim ve soyismi belirtilerek havale işlemi yapılabiliyor. Benzer şekilde EFT işlemleri de alıcı kişinin ya da kurumun adı, banka şubesi ve hesap numarası yazılarak, ya da alıcının adı soyadı ve IBAN numarası belirtilerek yapılabiliyor.
Hatasız kul olmaz. Bu hatayı çözmenin en hızlı yolu transferi sizin iptal etmenizdir. Ardından doğru adı yazarak yeni bir transfer oluşturabilirsiniz.
Mümkün olmaması lazım. İBAN veya hesap nurmarasını girdiğinde senin adını, soy adını(Kurumsal hesap ise kurumun adını ve ünvanını) gösterir ATM/İnternet Bankacılığı. Yanlış kişiye para yatırlırmasını engellemek amacıyla. Kartsız işlem buna engel değil.
İlgili 44 soru bulundu
Hesaba (IBAN'a) Para Gönderme Nasıl Yapılır? Hesaba para göndermek için, para göndermek istediğin kişinin Ad-Soyad bilgisini ve hesabına ait IBAN numarasını girmen yeterli.
İlk 2 rakam TR ile bitişik şekilde yazılır. Daha sonra 20 rakam dörtlü sıra ile yazılmaktadır. Son olarak iki rakam daha ayrı yazılır ve IBAN numarası bu şekilde değerlendirilir. IBAN numarasını kredi kartı veya banka kartının ön yüzünde bulmak mümkün.
IBAN ile birlikte Alıcı Adı soyadı/Unvanı bilgisi doğru ve tam olarak yazılmalıdır. Aksi halde işlem karşı banka tarafından reddedilmektedir.
Para gönderilecek kişinin IBAN veya hesap numarası girildikten sonra aktarılacak tutar sorulur. Bir sonraki ekranda da para aktarılacak kişinin adı, soyadı veya sadece baş harfleri, işlemin teyit edilmesi için gösterilir.
Yanlışlıkla bir hesaba gönderilen para iade edilmezse durum taraflar arasında anlaşmazlığa veya hukuki sorunlara yol açabilir. Gönderen veya alıcı, parayı iade etmek veya geri istemek için adımlar atabilir. Hukuki düzenlemelere göre, yanlışlıkla gönderilen paraların iade edilmesi gerekir.
Yine de IBAN'a para transferi nasıl yapılır sorusunun cevabını senin için paylaşalım. Bir yakınına para göndermek istediğinde, karşı tarafın seninle IBAN bilgisini paylaşması gerekir. Daha sonra para transferi sekmesinden alıcının IBAN ve ad/soyad bilgilerini girerek işlemini tamamlayabilirsin.
Menüden para transferleri başlığına, ardından da havale seçeneğine gireriz. Buraya para transferi yapılacak kişinin IBAN numarası veya hesap numarası ve şube kodu girilir. Daha sonra da gönderilmek istenilen tutar yazılır. Tüm bilgiler eksiksiz girildikten sonra onay seçeneğine basılarak havale işlemi gerçekleştirilir.
Banka ve PTT yoluyla gönderilen havalelerdeki alıcı Adresi, İSİM ve SOYİSİM Kurumumuz kayıtlarındaki gibi tam ve eksiksiz olarak belirtilmesi zorunludur. (Banka yoluyla gönderimde açıklama kısmına tutuklu/hükümlü adı kesinlikle yazılmalıdır.)
Iban'a para gönderme özelliği anlaşmalı tüm bankalarca hesaplara 7/24 gönderim yapılabilmektedir. Hafta içi, hafta sonu ayrımı yoktur. Anlaşmalı bankalarda para hesaba anlık olarak geçecektir. Diğer bankalarda ise para EFT saatlerinde hesaba geçecektir.
Genel olarak IBAN; ülke kodu, banka/şube kodu, rezerv numarası ve hesap numarasından oluşan bir kombinasyondur. IBAN numaralarının başında, hesabın bulunduğu ülkenin kodu yer alır. Türkiye'nin kodu TR olduğu için ülkedeki tüm numaralar bu kısaltma ile başlar. Ülke kodundan sonraki 5 rakam, IBAN şube kodunu ifade eder.
İlk olarak, bankanızın internet şubesi, mobil uygulaması veya ATM'lerini kullanarak IBAN numarasına para gönderme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. İşlem yaparken alıcının tam adı ve doğru IBAN numarasını girmeniz önemlidir. Ayrıca, BPN noktaları aracılığıyla da IBAN'a para transferi yapabilirsiniz.
Para yatıran kişinin T.C. kimlik numarası ve telefon numarası istenir. Para yatırılacak hesaba ait hesap numarası ya da IBAN numarası ile işlem yapılabilir. Açıklama girildikten sonra para yatırma bölmesine para koyulur.
Ayrıca her iki hesap da EFT işlemine uygun olmalıdır. EFT işlemi için gerekli olan bilgiler arasında alıcı banka adı, alıcı hesap numarası, alıcı hesap sahibinin adı soyadı, gönderici banka adı, gönderici hesap numarası, gönderici hesap sahibinin adı soyadı gibi bilgiler bulunur.
Alıcının, cebe havale sonucu gelen parayı çekebilmesi için; gönderenin cep telefonu numarası, kendi cep telefonu numarası, kendi kimlik numarasını, gönderilen paranın tam olarak tutar bilgisini ve kendisine iletilen tek kullanımlık şifre bilgisini ATM'e girmesi gerekmektedir.
İnternet ya da telefon bankacılığı ile para transfer işlemi gerçekleştirildiği sırada IBAN veya hesap numarasında herhangi bir rakamın yanlış girilmesi paranın başka bir hesaba aktarılmasına sebep olur.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından geliştirilen FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi), bankalar arası para transferinin 7/24 ve çok kısa süre içinde gerçekleştirilmesini sağlayan bir bankacılık servisidir. Söz konusu serviste banka müşterilerine IBAN ve Kolay Adres Tanımlaması ile ödeme hizmeti sunar.
Yani karşı tarafın hesabına anında geçmektedir. Bu yüzden havale işlemlerinde iptal etme ya da işlemi geri alma gibi bir durum kural olarak yoktur. Ancak istisnai bir şekilde Hafta sonu yapılan havale işlemi ileri tarihli olarak ayarlandıysa, para gönderen mağdur bu havale işlemini kolay bir şekilde iptal edebilir.
IBAN'a para gönderme adet limitin ayda 30'dur, Aynı ay içinde 30 farklı IBAN'a para gönderebilirsin, IBAN'a para gönderme tutar limiti günde 100.000 TL'dir.
Türkiye IBAN'ı 26 haneden oluşmaktadır. İlk 2 hane ülkemizin uluslararası kodu olan TR'dir. İzleyen 2 hane kontrol basamaklarını oluşturmakta ve IBAN'ın doğrulanmasında TBB / IBAN Uygulaması / Ekim 2009 1 Page 2 kullanılmaktadır. Sonraki 5 hane banka kodunu ifade etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri