İbn-i Sina, yaklaşık 1.000 yıl önce ilk apandisit ameliyatını yapan hekim olmanın yanı sıra katarakt, diyabet, şizofreni gibi o zamana dek çaresiz olan hastalıkların tedavisinde yakaladığı yüksek başarıyla tıbbi alanda çığır açmıştır.
Ayrıca kızıl hastalığı, şarbon hastalığı ve karaciğer hastalıkları ile hepatitin keşfi İbn-i Sina buluşları arasında yer alır. Hastalıkların birçoğunun nedeninin gözle görülmeyen mikroplar olduğunu söyleyerek ilk defa mikrobun varlığı fikrini ortaya koyan İbn-i Sina hacamat tedavisini ilk defa yapan hekimdir.
Celal Şengör'ün dediğine göre İbn-i Sina da kendi gibi dışkısını tatmış.
Aynı zamanda anestezinin tarihi yolculuğunda farklı yöntemler kullanarak ameliyat acısını azaltmayı deneyenlerden biri. 1025 yılında Arapça ele aldığı kitabı El-kânun fi't-tıbb'da (Tıbbın Kanunu) İbn-i Sina, adamotunun uyutucu etkisinin yanı sıra afyon, şarap, hindistancevizi ve bitkisel karışımları hastalara verdiği ...
İbn Sînâ, Kuşyar isimli bir tabibin yanında tıp eğitimi almıştır.
İlgili 15 soru bulundu
Gelen anne ve babasının mensup olduğu etnik köken, gerekse 'Sina' ismi üzerinden yapılan incelemeler bunun en önemli kanıtıdır. Tarihsel açıdan etnik köken olarak yapılan inceleme ve araştırmalar, İbn-i Sina'nın Türk olduğunu günümüzde ortaya çıkarmıştır. Yani İbn-i Sina'nın bir Türk olduğunu ifade etmek mümkün.
Avrupa ve batı ülkeleri Avicenna olarak anılıp kitaplarını okullarda ders olarak müfredatlarına alsalar da bizler İbn-i Sina adı ile dünya için önemli bir Müslüman Türk bilim adamı olarak biliriz. Türk Dünyası için önemli ilk 100 bilim adamı listesinin başında yer alır.
Gerçek anestezi tarihi 1774'te oksijenin tanımlanması ile başlar. Ancak modern anestezinin başlangıcı 1846 olarak kabul edilir. 16 ekim 1846 Boston da diş hekimi William Morton ilk eter anestezisini uygulamış ve bu tarih “ Ether Day” yani ANESTEZİ GÜNÜ olarak tarihe geçmiştir. İlk anestezi uzmanı John Snowdur.
Bu incelemeler sırasında hastalanan İbn-i Sina Hazar Denizi kıyısında yer alan Gorgan bölgesine, arkadaşının yanına yerleşti. Bu süreçte 'Tıbbın Kanunu' kitabını yazdı. Hamedan Emiri; İbn-i Sina'nın İsfahan valisiyle yaşamasından rahatsız olduğu için batılıların tabiri ile Büyük Üstada hapis cezası verdi.
İslâm Meşşâî okulunun en büyük sistemci filozofu, Ortaçağ tıbbının önde gelen temsilcisi.
İbn-i Sina döneminde yaşayanlar daha şanslıydı çünkü ne yapılacağı belliydi: Yumurta sarısı, hindiba ve sirke. Çünkü vücuttaki pis kanın atılarak kanın temizlenmesi gerekir.
Böylece görülüyor ki İbn Sînâ, daha on yaşlarındayken kendi çevresini hayran bırakacak derecede zekî ve yetenekli bir çocuktu. Tabiatiyle bunun bir mübalağa ve istisna teşkîl ettiğini sanmamalı dır.
Burada cıva kullanmış, cıvayı, bakırla birlikte sirkede pişirmiştir. Daha sonra bu karışımı nemini kaybedene kadar ısıtır. Bu karışım beyaz bir toz haline gelir. İbn Sina maddenin nemini tamamen bertaraf etmek için işlemi tekrarlar.
İbn-i Sina (Lokman Hekim), Kuşyar isimli bir hekimin yanında tıp eğitimi aldı. Değişik konular üzerine 240'ı günümüze gelen 450 kadar makale yazdı.
İbn Sînâ'nın asıl adı “Hüseyin”dir. “Ebû Ali” künyesiyle de bilinir. "En bü- yük otorite" demek olan eş-Şeyhü'r-reîs unvanıyla daha çok anılmaktadır. Ba- tı'da ise Avicenna olarak bilinmekte ve filozofların prensi diye nitelenmektedir.
Ameliyatınızın yapılacağı son 12 saat içerisinde alkol içmeyiniz. Sigara içmek vücut işlevinizde bazı olumsuz etkiler yaratmaktadır.
Geçmişte anestezi için alkol, afyon, mandrake otu ve banotu kullanıldı. Ortaçağda bazı Avrupa ülkelerinde, ameliyet öncesi hastaların boğazı sıkılarak veya başlarına vurularak bilinç kaybı sağlanırdı. Eterin 1540'ta, alkol ve sülfürik asitin birlikte ısıtılarak damıtılması ile elde edildiği biliniyor.
XI. yüzyırda İslam dünyasında yaşamış olan ve daha çok bir hekim ola- rak ad yapmış olan İbn Sina simya ve kimya ile ilgilenmiştir. İbn Sina'nın kimya ile ilgili iki makalesi vardır.
KONUŞAMAYAN Evladımın DİL altını GÜVERCİN yumurtası SARISI ile ovaladım. RABBİM izin verirse inşallah konuşacak 🤲🏼 Herkese duyur! Kaynak: İbni Sina.
İbn-i Sina, bin yıl öncesinden zayıflamak isteyenler için reçeteyi yazdı. Vücutta ödem ve yağ bırakmayan dağ kekiğini tavsiye eden İbn-i Sina, vücudun eski işlevselliğini kazanması için dağ kekiğinin tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri