Hemedan (Farsça: همدان, Hamadan), İran'ın aynı isimli
Haziran 1037'de 56-57 yaşında öldü. Kabri Hamedan'dadır.
İbni Sina, İsfahan'da yaşadığı dönemde düzenlenen Hamedan seferi sırasında rahatsızlandı. Kendisine önerilen tedavileri uygulamayı reddetti. Mallarını yoksullara bağışladı, kölelerini azat etti ve günlerini ibadet ile geçirdi. Haziran 1037'de 57 yaşında öldü.
İbn Sina müslüman mı? Kesin olmamakla birlikte büyük ihtimalle müslüman değildi ancak deist olduğunu söyleyebiliriz. Kaynak olarak kendi yazdığı kitaplar örnek gösterilebilir, ayrıca Gazali, İbni Sina ve Farabi'nin dini yorumları nedeniyle müslüman olmadıklarını söylemektedir.
İbn-i Sînâ, 980 yılında Buhara (Özbekistan) yakınındaki Efşene'de dünyaya geldi. Daha 10 yaşlarında Kuran'ı ezberleyerek hafız olur.
İlgili 27 soru bulundu
Celal Şengör'ün dediğine göre İbn-i Sina da kendi gibi dışkısını tatmış.
Alî b. Sînâ yaklaşık 370 (980-81) yılında Buhara yakınındaki Afşana köyünde doğmuştur. Aslen Belhli olup Sâmânî Hükümdarı Nûh b. Mansûr döneminde Buhara'ya yerleşen babası Abdullah, İsmâilî görüşleri benimsemiştir.
Bu süreçte 'Tıbbın Kanunu' kitabını yazdı. Hamedan Emiri; İbn-i Sina'nın İsfahan valisiyle yaşamasından rahatsız olduğu için batılıların tabiri ile Büyük Üstada hapis cezası verdi. Savaş bitene kadar hapis edilen İbn-i Sina bu süreçte fazlasıyla sefalet ve zorluk yaşadı.
Bin yıl önce, Ağustos 980 tarihinde, bugünkü Özbekistan sınır ları içinde Buhârâ şehrinin Afşene köyünde dünyaya gelen ve Ha ziran 1037 tarihinde Hemedan (veya İsfahan)'da1 elliyedi yaşında vefat eden İbn Sînâ, sâdece filozof olarak değil, ayni zamanda bilgin olarak ta, hem İslâm dünyasında hem de Ortaçağ Hristiyan ...
Buhara doğumlu olan ünlü Türk bilgini İbni Sina, Geometri, mantık, tıp, doğabilim ve İslam üstüne dersler aldım ve çalışmalar yaptı. 19 yaşında doktor olan İbni Sina, ücret almaksızın hastalarını tedavi ederdi. İbni Sina Buhara'da doğdu.
İbn Sînâ'nın babası Sina oğlu Abdullah, Belh'li olup Şaman oğullarından ikinci Nuh ibn-i Mansur zamanında Buhara'ya gelmiş güvenilir ve kıymetli bir iş adamı idi. Kısa süre sonra terfi ederek Buha- ra yakınındaki bir kasabaya maliye memuru olarak görevlendirilmişti.
XI. yüzyırda İslam dünyasında yaşamış olan ve daha çok bir hekim ola- rak ad yapmış olan İbn Sina simya ve kimya ile ilgilenmiştir. İbn Sina'nın kimya ile ilgili iki makalesi vardır.
Tarihsel açıdan hala anlatılan ve derslerde öne çıkan İbni Sina, aynı zamanda Türk soyundan geliyor. Anne ve babası üzerinden gerçekleştirilen araştırmanın yanı sıra, 'Sina' ismi bu konuda önemli bir yer taşımaktadır. Bu sebepten dolayı İbn-i Sina bir Türk'tür.
Kayıtlara göre 980-1037 yılları arasında yaşamış İbn-i Sina, sadece 57 yıl süren ömrünün henüz yarısına bile ulaşmamışken “dönemin en iyi hekimi” unvanına kavuşmuş bir bilim insanıdır. Filozof, fizikçi, astronom ve yazardır da aynı zamanda… Orta Çağ Batı dünyasında modern bilimin kurucularından kabul edilen kişidir…
İbn Sina'nın “uçan adam” metaforuna getirdiği yorumda Şaman, kişinin kendisini bedensel ve cismani olandan tamamen soyutlayarak havada asılı kaldığı durumda dahi varlığından bir şekilde haberdar olacağını ifade ederek benin bilgisinin ve kendilik bilincinin önemini vurguladı.
İbni Sina, M.S 980 yılında doğmuş, Orta Çağ'da bilim ve felsefeye önemli katkılar sağlamış bir bilim insanıdır. Hekimlerin önderi olarak tanınır ve 1037 yılında vefat etmiştir.
İbn Sînâ, otobiyografisinde kendi adını “Ebû Alî el-Hüseyin İbn Abdullah İbn Sînâ” olarak verdiğine göre, Sînâ yakın veya daha uzak dedelerinden birisinin adı- dır.
Paracelsus, hastalığın vücudun dışındaki diğer faktörlerden veya kimyasallarla tedavi edilebilecek diğer anormalliklerden kaynaklandığına inanıyordu. 1527'de, Galen ve İbn Sina'nın eserlerini içeren günün standart tıbbi metinlerini alenen yaktı.
İbn-i Sinâ güzel ahlâkı dinin bir gereği olarak kabul etmiştir ve kötü ahlâklı bir insanın iyi bir dindar olamayacağını savunmuştur. Asıl adı Hüseyin olan İbn-i Sinâ Buhara'da doğmuştur. Tıp ve felsefe alanında birçok önemli eseri vardır.
Hicrî 373 (M. 980) de Buhara'da Seci' adlı köyde ikiz iki oğlan doğmuştur. İbni Sîna ile kardeşi Ebulhâris. İki kardeş küçük yaşta ciddî öğrenim görürler.
İbn-i Sina, Kuşyar isimli bir hekimin yanında tıp eğitimi aldı. Buhara'da babasından ve döneminin ünlü bilginlerinden özel ders ve iyi bir eğitim aldı.
Sonun¬da İsfahan'da, Kâkûyi Hükümdarı Alaü'd- Devle'nin sarayına girdi. Hükümdarla çıktığı bir sefer sırasında 10 Temmuz 1036 tarihinde mide rahatsızlığından Hemedan'da öldü. İbni Sina'nın en büyük yapıtlarından biri Kitabu'ş-Şifa'dır ("Sağlık Kitabı").
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri