Dünyanın iç katmanlarında çekirdekten sonra onu saran
Dış Çekirdek: İç çekirdeğin etrafını sarmaktadır.
En içte bulunan çekirdeği saran yarı sıvı katman da pirosfer olarak gördüğümüz katmandır. Çekirdeği saran yarı sıvı yapılı katman ise magma katmanıdır. Magmanın diğer bir adı da manto katmanıdır.
Dünya'nın en iç bölümünü oluşturan çekirdeğin, 5120–2890 km'ler arasındaki kısmına dış çekirdek, 6371–5150 km'ler arasındaki kısmına iç çekirdek denir. İç çekirdekte bulunan demir-nikel alaşımı çok yüksek basınç ve sıcaklık etkisiyle kristal haldedir. Dış çekirdekte ise bu karışım erimiş haldedir.
Pirosfer: Magma tabakası ve ateş küre olarak da bilinen bu tabaka, yer kabuğunun altında yer alıyormuş.
İlgili 30 soru bulundu
Coğrafyanın temel konularından biri olan dünyanın katmanları 5 tabakadan oluşur. Bunlar; Hava Küre (Atmosfer), Su Küre (Hidrosfer), Taş Küre (Litosfer), Ateş Küre (Pirosfer) ve Ağır Küre (Barisfer)'dir.
Katmanlar arasında troposfer, Stratosfer, Mezosfer, Termosfer ve ekzosfer yer almaktadır. Taş Küre (Litosfer): Dünyanın en sert ve en dış katmanıdır.
Dünyamızın iç yapısı; çekirdek, manto ve yer kabuğu olarak üç katman halinde incelenmektedir.
Magma, Dünya'nın merkezine oldukça yakın yanı dünya yüzeyinin altında yer alan, oldukça sıcak ve yarı sıvı halde bulunan bir kayadır. Dünya'nın katmanları bulunmaktadır. Dünya katmanlarından bir tanesi olan manto katmanının çoğu magmadan oluşmaktadır.
Bu bölgeler; en içte çekirdek olmak üzere sırasıyla, ışınım (radyatif) katmanı ve konvektif katman ve bunların üzerinde ise Güneş'in atmosfer tabakalarını oluşturan fotosfer (ışık küre), kromosfer (renk küre) ve korona (taç küre) olmak üzere sıralanmaktadır.
Kalınlığı 1378 kilometre, yoğunluğu 13.6 g/cm³, sıcaklığı ise 6300 0C'dir. İç çekirdek, yoğunluk ve ağırlık bakımından en ağır elementlerin bulunduğu bölgedir. İç çekirdekte bulunan demir-nikel alaşımı çok yüksek basınç ve sıcaklık etkisiyle kristal haldedir.
Bunun sebebi, çekirdeğin üzerinde bulunan devasa manto ile kabuk tabakaları ve bu tabakaların uyguladığı basınçtır. 330-360 milyar/giga paskal (veya 3.600.000 atmosfer) gibi aşırı yüksek basınç altında çekirdek katı bir şekilde kalmaktadır.
İç çekirdek ve dış çekirdek arasındaki geçiş, Dünya yüzeyinin altında yaklaşık 5,150 km (3,200 mi) bulunur. İç (veya katı) çekirdeğin aksine, dış çekirdek sıvıdır.
İç çekirdekte yoğunluk 13,6 g/cm³, sıcaklık ise 6.300 °C (6.570 K)'dir. İç çekirdeğe yoğunluğunun çok fazla olması sebebiyle ağırküre anlamında barisfer de denilir. Yukarıda da görüldüğü gibi yerkürenin yoğunluğu yeryüzünden mantoya doğru artmaktadır.
Yer kabuğu, taş küre veya litosfer, Yerküre'nin en dış kısmında bulunan yapıdır.
Hücre çekirdeği ya da nükleus, ökaryot hücrelerin hepsinde bulunan zarla kaplı bir organeldir.
Yeryüzüne ulaşarak yanardağlardan püsküren magmaya lav denir. Magma, dünya yüzeyinin altında bulunur ve diğer karasal gezegenlerde ve bazı doğal uydularda da magmatizmanın kanıtı keşfedilmiştir. Erimiş kayanın yanı sıra, magma ayrıca kristaller ve volkanik gazlar içerebilir.
Magma, eriyik anlamı taşımaktadır. TDK sözlük anlamı, yerkabuğu içinde bulunan, sıvı veya hamur şeklindeki bulunan, uçucu gazlarla doymuş eriyik olarak görülmektedir. Ayrıca magma, lav olarak da bilinmektedir.
Ateş Küre,yer kabuğunun altındaki tabakadır. Dünyamızı oluşturan iç içe geçmiş beş katmadan biri olan ve yer kabuğunun altında bulunan diğer adı “Pirosfer” olan yaklaşık 2900 km'lik kısıma “Ateş Küre” denir. Sıcaklığı ortalama 2000 santigrat derecedir.
Kabuğa, üst mantoya, alt mantoya, dış çekirdeğe ve iç çekirdeğe şeklinde sıralanır. Dünyanın İç Yapısı basit diyagramı aşağıda verilmiştir: Katmanlar ısı, sıcaklık, basınç, madde yapısı olarak farklıdır.
Manto, yer kabuğu ile çekirdek arasında yer alan, derinliğe göre değişen ısıya sahip bir yer katmanıdır. Mantonun üst kesimi yüksek sıcaklık ve basınçtan dolayı plastikimsi özellik gösterir. Alt kesimleri ise sıvı halde bulunur.
Birinci katman vücudunuza en yakın katman olan iç katmandır. İç katman vücut ısınızı korurken aynı zamanda nemi uzaklaştırarak sıcak kalmanızı destekler.
Mantonun kalınlığı 2900 km kadar olup temelde 3 ana kısma ayrılır: üst manto, geçiş bölgesi ve alt manto. Yüzeyden yaklaşık 400 km derinliğe kadar üst manto yer almaktadır. 400-660 km arası derinliklerde geçiş bölgesi yer alırken; 660-2900 km arasında alt manto bulunur.
Yer kabuğu yani litosfer katmanı, toplam iki farklı katmandan meydana gelmektedir. Bu katmanlardan biri Sial, diğeri ise Sima katmanıdır. Litosferin üst tabasını oluşturan katman, Sial olarak tabir edilirken, Sial'in hemen alt kısmında yer alan katman Sima olarak tanımlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri