Sosyoloji ve sosyal psikolojide, iç gruplar, bir kişinin kendisini psikolojik olarak özdeşleştirdiği toplumsal gruplardır. Dış gruplar ise tersine, bireyin kendini özdeşleştirmediği toplumsal gruplardır.
İç grup ve dış gruba yönelik temel bir örnek, birçok genç bireyin diğer genç bireyleri iç grubunda, yetişkinleri ise dış grubunda tutmasıdır. Bir üniversite öğrencisi, benzer şekilde kendi bölümünde okuyan öğrencileri iç grubunda olarak değerlendirir; diğer bölümlerde okuyan öğrenciler ise dış grubunda yer alır.
Bununla birlikte gruplar, birincil ve ikincil, biçimsel ve biçimsel olmayan, üyelik ve özenme, resmî ve resmî olmayan gruplar biçiminde sınıflandırılır. Gruba üye bireylerin, grup içinde uymak zorunda oldukları 'norm' adı verilen kurallar vardır.
İç grup (in group) ve dış grup (out group) kavramları, Amerikan sosyolog William Graham Sumner ( ) tarafından ortaya atılmıştır. Sumner, insanların kendi grupları olarak tanımladığı iç gruplar ile rekabet halinde olduğu ya da karşıt gruplar, olarak tanımladığı dış gruplar arasındaki ayrım üzerinde durmuştur.
İÇ GRUPLAR: insanların kendilerini ait hissettikleri, duygusal yakınlık besledikleri gruplardır. İç gruplarda kritik olan grupla özdeşleşme ve aidiyet duygusunun güçlü olmasıdır. “Biz” duygusu yoğun yaşanır. Üyeleri grup içinde kendilerini güvende hisseder.
İlgili 27 soru bulundu
Grupla özdeşleşme, bireyin üyesi olduğu gruba yönelik aidiyet ve bağlılık duygusu olarak tanımlanmaktadır. Grupla özdeşleşmenin gerçekleşmesi için grubun diğer üyeleriyle olan ilişkilerin olumlu olması gerekli değildir. Grubun bireyi olumlu olarak değerlendirmesi, bireyin grupla özdeşleşmesi için yeterli olabilir.
Biçimsel olmayan gruplar, kişilerin ortak ilgileri, arkadaşlık ilişkileri, sosyal ihtiyaçları, ortak beklentileri doğrultusunda oluşan gruplardır. Etkili bir iletişim ortamı oluşturarak, birtakım problemlere çözüm bulmak, belirli amaçları gerçekleştirmek üzere kurulan iletişim.
Geçici Gruplar Kelimesinin Güncel Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Belli bir iş yapmak veya belli bir amacı gerçekleştirmek üzere bir araya gelen kişiler.
İç ve dış gruplar
Sumner'a göre iç grup, insanların kendilerini ait hissettikleri, bağlı oldukları gruplardır. Dış grup ise insanların kendi grubuyla rekabet halinde oldukları gruplar olarak tanımlamıştır. Bu kavramlar etnosentrizm ile yakından ilişkilidir.
Örneğin aile gibi görece daha uzun ömürlü ve üyelerinin arasındaki duygusal bağdan ve sürekli yoğun etkileşimden beslenen bir grup birincil grup niteliğindedir. Üyeler arası etkileşimin daha çok iş ilişkileri veya ortak bir amaç uğruna çalışmak gibi maddi boyutta kaldığı gruplar ise ikincil gruplardır.
Sosyoloji ve sosyal psikolojide, iç gruplar, bir kişinin kendisini psikolojik olarak özdeşleştirdiği toplumsal gruplardır. Dış gruplar ise tersine, bireyin kendini özdeşleştirmediği toplumsal gruplardır.
Birincil Gruplar
Üyeler düzenli olarak bir araya gelirler; karşılıklı ilişkiler kendiliğinden oluşur; grup üyeleri yalnızca kendilerini değil öbür üyeleri de düşünürler. Bu grupların üye sayısı azdır. Birincil gruba örnek olarak komşu, işyeri, akraba, oyun grupları verilebilir. Bu grubun en yalın örneği ailedir.
İlk olarak Charles Horton Cooley tarafından kullanılan birincil grup kavramı,aile,arkadaş gibi samimi,dayanışmanın olduğu yüzyüze ilişkilerdir. İkincil grup,bireyin belli bir amaç doğrultusunda ilişkilerin yasalara dayalı kurulduğu,kurallar ve resmi anlaşmalar çerçevesinde yürütüldüğü gruptur.
İntrapsişik yapı; bireylerin önemli bakım verenler ile erken deneyimlerinin sonucunda ortaya çıkan beyin temelli bir kodlama özetidir. Bu özet bireylerin kendilik ve nesne temsillerini, bunlarla bağlantılı duygulanımlarını içerir.
akrabalık, komşuluk ve oyun grupları birincil gruba örnektir. üyelerin birbirlerini yakından tanıma fırsatı bulamadıkları gruplardır.
Öğrenciler siyasi gruplar, çeteler, ilgi grupları, takım taraftarları, hemşehriler, kızlar, erkekler gibi ortak noktalarına göre de sınıf içinde gruplaşabilirler. Bunlar bazen okulda ancak daha çok okul dışında oluşan gruplardır.
Resmi Gruplar Kelimesinin Güncel Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Yetkili organlarca oluşturulmuş ve önceden belirlenmiş yasa, tüzük, yönetmelik gibi hukuk kurallarına göre düzenlenmiş gruplar.
Gruplar bağımsız çalışırlar, takımlar ise birlikle çalışır ve kazanmak için birbirlerini desteklerler. 3. Grup hedeflerin belirlenmesine aktif olarak katılmazlar, takımlar ise hedeflerin tespitinde aktif rol alırlar.
Formel Gruplar; Formel gruplar, örgütün kendisi tarafından belirli işleri yerine getirmek amacıyla oluşturulan ve örgütte belirli yeri olan gruplardır. Formel gruplar içersinde emir grupları veya fonksiyonel gruplar, görev grupları, takımlar ve kendi kendini yöneten gruplar yer alırlar.
Formal gruplar tamamen örgütsel etkinliğe yönlendirilmiş oldukları halde, informal gruplar açısından yönelim sosyal ilişkiler, yakınlık,bağlılık gibi değerlere doğrudur (Kaynak,1995; akt. Gönüllü,2001). Örgütlerde öğrenciler arasında da informal gruplar oluşmaktadır.
Beş Aşamalı Grup Gelişim Modeli: Grupların gelişim aşamalarında izlediği beş aşama: oluşum, fırtına, kurallar, performans ve dağılma.
Büyük Gruplar: Üye sayısı çok olan, ilişkileri daha sınırlı ve resmî olan gruplara büyük grup denir. Şehir ve millet büyük gruplara örnektir. Küçük Gruplar: Üye sayısı sınırlı ve ilişkileri yüz yüze olan gruplara küçük grup denir. Aile, arkadaşlık, komşuluk, köy, oyun grupları küçük gruplara örnek olabilir.
İç İletişim, kurum içerisinde etkili bir iletişim sisteminin kurulması ve yönetilmesi sürecidir. Çalışandan üst yönetime kadar, kurum içerisinde yer alan tüm paydaşları kapsayan bu süreç, aynı kurumda bir araya gelen insanların işbirliğini ve uyumunu amaçlar.
İletişim türleri, insanların farklı amaçlar ve durumlar için geliştirdiği iletişim şekilleri olarak üç ana gruba ayrılır: sözlü iletişim, sözsüz iletişim ve yazılı iletişim.
küçük birimler şeklinde, belirli görevleri yerine getirmek için oluşturulan yapılar da biçimsel gruplara örnektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri