MUĞLA KELİMESİNİN ANLAMI Gelen ek ayrılmadan yazılır. Bu kelime genellikle muğla şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Muğla şeklinde olmalıdır.
UYARI: Özel ada dâhil olmayıp tamlama kuran şehir, il, ilçe, belde, köy vb. sözler küçük harfle başlar: Konya ili, Etimesgut ilçesi, Uzungöl beldesi, Taflan köyü vb.
TDK'ya göre hafriyat kelimesinin doğru yazılışı "hafriyat"dır.
Mahçup Kelimesinin Doğru yazılışı
TDK'ya göre mahcup kelimesinin doğru yazılışı "mahcup"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'ya göre müsaade kelimesinin doğru yazılışı "müsaade"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Her ne kadar dilimizde bazı birleşik kelimeler bulunsa da hoşça kal aslında onlardan biri değildir. Türk Dil Kurumu'nun (TDK) belirttiği üzere bu kelime grubunun, "hoşça kal" olarak ayrı yazılması gerekir. Aşağıda ise yanlış kullanımına dair örnekler paylaşılmıştır.
Bu kelimenin maktul mü, maktül mü olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı maktul şeklinde olmalıdır.
Öngörü kelimesinin doğru yazılışı "öngörü" şeklinde olmalıdır. Kelimenin ayrı olarak ön görü şeklinde yazılması durumunda ise bir yazım yanlışının oluştuğunu söylemek mümkün olmaktadır. Öngörü kelimesinin doğru bir şekilde yazılması için birleşik olarak yazılması gerektiği söylenebilir.
Ayrı ya da birleşik yazılıp yazılmadığı en merak edilen kelimeler içerisinde önyargı sözcüğü geliyor. Türk Dil Kurumu üzerinden alınan bilgiler doğrultusunda bu Kelimenin doğru yazılışı, 'Ön yargı' biçiminde ayrı olmasıdır.
9. Somut olarak yer belirten alt ve üst sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: deri altı, su altı, toprak altı, yer altı (yüzey); böbrek üstü bezi, tepe üstü (en yüksek nokta) vb.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
OLAĞANÜSTÜ MÜ, OLAĞAN ÜSTÜ MÜ? TDK sitesinde sözlükten arama yapıldığında kelimenin, olağanüstü şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Olağan üstü yazımı ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"olağanüstü"dür.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Gitgide kelimesinin bitişik mi ayrı mı yazıldığı birçok kişi tarafından merak ediliyor. TDK'ya göre bu kelime kaynaşmış bir ikileme olduğu için bitişik yazılmalıdır.
Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Dil bilgisi kurallarına göre iki ayrı kelimenin birleşmesiyle oluşan ve anlamı değişen tüm kelimeler bitişik yazılır. Özveri kelimesi de birleşik bir isim olduğu için ayrı değil bitişik yazılması gerekir. Örnek Cümleler: 1- Gerçekten başarılı olmak istiyorsan daha özverili olmalısın.
Doğru olan yazılışta sözcüğün adamakıllı olarak karşımıza çıkmasıdır. TDK'ya Göre Adamakıllı Kelimesinin Doğru Yazılışı Nedir? Türk Dil Kurumu'na bakılarak adamakıllı sözcüğünü görmek mümkündür. Buna göre bu kelime bitişik bir halde 'adamakıllı' olarak yazılır.
Alıkoymak sözcüğü, almak ve koymak kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuş, birleşik geçişli bir fiildir. Dil devriminden sonra literatüre girmiş olan alıkoymak kelimesinin sözlük anlamı bir kimseyi, bir yerde zorla tutmaktır.
Türk Dil Kurumunun resmi sözlük sitesine bakıldığında bu sözcüğün “önayak” şeklinde bitişik olarak kullanıldığını görmekteyiz. Yani bu kelimenin ayrı ayrı kullanılması, TDK'ye göre doğru bir yazım şekli değildir. Bu kelime her daim cümle içerisinde kullanılırken bitişik bir şekilde yazılmalıdır.
Mösyö kelimesinin yazılışı da merak edilen konulardan biridir. Söz konusu kelime ülkemizde mösyö şeklinde yazılsa da Fransızcada kelimenin orijinal yazılışı "monsieur" şeklindedir. Fransızcada da kelime mösyö şeklinde okunur.
Arapçadan dilimize geçen bu sözcük sıklıkla yanlış yazılır. Muhattap gibi hatalı kullanımlara maruz kalan kelimenin doğru yazımı muhatap şeklinde olmalıdır.
Miami, ABD'nin Florida eyaletinin ikinci büyük kentidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri