Ġçinde birden çok döküm yapılabilen kalıplara “kokil kalıp” ismi verilir. Kokil ismi, kütük çelik üretimi için ergitilmiĢ çeliklerin içlerine döküldüğü çok kalın kesitli kalıptan alınmıĢtır. KarmaĢık biçimli, boyut toleransları dar ve çok sayıda üretilecek parçalar için tercih edilir.
Ergimiş metalin basınç uygulanmadan yerçekimi ortamında sıcak metal kalıba dökülmesi işlemidir. Basınç uygulanmadığı için kum maça kullanılabilir. Kum döküme göre avantajları yüksek üretim adetleri, döküm yüzeyi kalitesinin daha iyi olması ve yüksek mukavemet değerleridir.
Alüminyum kalıp; çelik alaşım yada dökme demir alaşımlı hazırlanarak ürün haline getirilecek malzemeleri kalıplama şeklidir. Alüminyum enjeksiyon kalıplama, prototipler ve gerçek ürünlerin tasarım ve üretimi için ihtiyaç duyulan bir süreçtir.
Basınçlı Döküm
Sıvı metalin çok yüksek basınç altında metalden yapılmış bir kalıba doldurulması esasına dayanır. Uygulanan basınç sayesinde fazla miktarda sıvı metalin kalıba çok hızlı bir şekilde doldurulması sağlanır.
Kokil döküm, eriyiğin üstte bulunan bir içeri dökme yeri üzerinden metal bir sürekli kalıp - yani kokil - içine döküldüğü bir döküm yöntemidir. Bunun boşluk alanı sadece yer çekimi neticesinde doldurulur. Kalıp yüksek ısı iletkenlik özelliği sayesinde donan eriyiğin hızlandırılmış bir şekilde soğumasını sağlar.
İlgili 15 soru bulundu
Basınçlı döküm, malzemenin yüksek basınç altında kalıcı kalıp, yani kokil kalıba enjekte edilmesi işlemidir. Burada basınç seçimi önemli bir üretim parametresidir. Genellikle 300-350 MPa arasında değişmektedir.
Alüminyum, her ne kadar dökümü zor olan bir malzeme olsa da hafif ve dayanımı yüksek olmasından dolayı birçok sektörde tercih edilen bir malzemedir. Bu sektörlerden en büyüğü ve en çok kullanım alanına sahip olanı da otomotiv sektörüdür.
Alüminyum enjeksiyon döküm üretiminde kullanılan alüminyum, dökümü zor fakat dayanımı yüksek ve hafif bir malzeme olması sebebiyle daha çok tercih edilen bir üründür. Aynı zamanda kolay şekillendirilebilir olması, yüksek iletkenliğe sahip olması, geri dönüştürebilir olması nedeni ile tercih edilir.
Alüminyum döküm, alüminyum alaşımlarının eritildikten sonra bir kalıba dökülmesi işlemidir. Bu işlem, endüstride geniş çapta kullanılan bir üretim yöntemidir. Alüminyum döküm, genellikle otomotiv ve havacılık endüstrilerinde kullanılan parçaların üretiminde kullanılır. Endüstriyel üretimde yaygın bir uygulamadır.
Özel olarak üretilen kokil kalıplar sayesinde birçok alüminyum malzeme üretilir. Kokil döküm tekniği ile üretilen ürünleri; kompresör gövdeleri, hidrolik fren silindirleri, biyel kolları, alüminyum daktilo parçaları ve mutfak eşyaları olarak sıralayabiliriz.
Kokil kalıp yapımında en çok kullanılan gereç dökme demirdir. Dökme çelik ve blok çelik az da olsa kullanılmaktadır. Genellikle perlitik esmer dökme demirden kokil kalıplar yapılmaktadır.
b) Kabuk Kalıba Döküm: Termoset reçine bağlayıcı ile pişirilerek sertleştirilen ince kumdan yapılmış kabuk şeklinde kalıp kullanılır. Isıtılmış bir model ile kapatılmış bir kutu (1) içindeki reçine bağlayıcılı kum, kutu ters çevrilerek model üzerine dökülür (2).
Alüminyum döküm, çelik döküme göre daha düşük mukavemet sağlar. Bu nedenle, ağır yük veya yüksek gerilimli uygulamalar için ideal değildir. Bu metal dökümler, çelik döküme kıyasla azaltılmış ısı direnci özellikleri sağlar. Bu nedenle yüksek sıcaklık uygulamaları için uygun değildirler.
Çelik alaşımlı ve demir malzemeler normal hava şartlarında korozyona uğrayarak paslanırken, Alüminyum döküm malzemenin korozyona karşı direnci çok yüksektir. Alüminyum döküm malzeme kolay kolay paslanmaz.
Siz de değerlendirmenizle milyonlarca Hepsiburada müşterisinin karar vermesine yardımcı olmaya ne dersiniz? Alüminyum döküm ürünlerimizi ister ocakta ister kapaksız olarak fırında kullanabilirsiniz.
İnsan sağlığına uygun yapıdaki döküm granit tava ve tencerelerin gıdalarla temasında herhangi bir sakınca bulunmaz. Hızlı ve lezzetli pişirme imkânı sağlayan bu gereçler kolay çizilmediğinden kansere sebep olan maddeleri yiyeceklere geçirmez.
Herkese merhaba, bu videomda yemek pişirirken kullandığımız tencerelerden bahsedeceğim. En sık kullanılan kaplardan birisi de teflon olanlar. Titanyum kaplı teflonları seçmekte büyük fayda vardır. En sağlıklı ürünler ise, paslanmaz çelik ve döküm tencerelerdir.
Genellikle otomotiv sektöründe metalik sac ve plakalar başta olmak üzere, galvaniz çelik saclar, çinko, bakır alaşımları, alüminyum ekstrüzyon ve hadde profilleri, alüminyum döküm parçaları gibi malzemeye uygulanabilen özel bir prosestir.
Alüminyum döküm; alüminyum metalinin ergitilerek sıvı hale getirildikten sonra, bozulabilir ya da daimi kalıplarının kullanılarak çeşitli form ve şekillerdeki alüminyum parçaların üretilebildiği bir süreçtir.
Hem yiyecekler, hem de metal eşyalar, gün içinde tolere edebileceğimiz miktarda alüminyum almamıza neden olur. Alüminyumun fazla alınması, sağlık açısından çok sakıncalı bir durumdur. Alüminyum vücutta en çok beyin ve karaciğerde birikir.
Alüminyum döküm granit nedir diyecek olursanız alüminyum döküm üzerine granit kaplama yapılmasıyla elde edilen formdur.
Döküm çeşitleri genellikle iki başlık altında incelenebilmektedir. Bunlar bozulabilir kalıba döküm ve kalıcı kalıba döküm olarak adlandırılabilmektedir.
Dolu kalıba döküm teknolojisinde model bağlı olmayan kuma yerleştirilmekte ve sıvı metal döküm sırasında köpük modelin yerini doldurmaktadır. Proses karmaşık alüminyum , bronz, pirinç, dökme demir ve çelik parçalarının iyi yüzey kalitesinde dökümünlerinde başarılı biçimde uygulanmaktadır.
Hassas döküm, mum malzemenin seramik ile kaplandıktan sonra ısıtılıp kalıptan çıkarılması ve eriyik metalin kalıba dökülmesi işlemidir. Bu yöntem ile küçük ve dökümü zor olan parçalar üretilir. Çelik alaşımlar, alüminyum, paslanmaz çelik gibi pek çok metalin üretimi hassas döküm ile yapılabilir.
Çizilmeye karşı en dayanıklı malzemelerden biri olan granit, aynı zamanda pişirim araçları için en sağlıklı materyal olarak kabul edilir. Bu nedenle granit modellerin kullanımı yaygındır ve en sevilen döküm tava çeşitlerinden biridir. Döküm wok tava modelleri de sıklıkla tercih edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri