İÇLİ KÖFTEYİ İLK KİM BULDU? Bulgur, soğan, dana, koyun ve keçi etiyle yapılan bir lezzet olan içli köfte ilk kez Arap mutfağında ortaya çıkmıştır. Türk kültüründe de özellikle Hatay, Adana, Antakya ve Gaziantep yörelerinden tüm ülkeye yayılmıştır.
Urfa içli köftesi / Şanlıurfa içli köftesi; bulgurlu dış harcın içine önceden hazırlanan kıyma etli iç harç doldurulduktan sonra kızartılması suretiyle üretilen yöresel bir lezzettir. Yapımı el becerisi ve ustalık gerektirmektedir. Şanlıurfa'da içli köftenin çiğ köfteden türediği rivayet edilir.
Birçoğumuzun bildiği, tadına doyum olmayan Orta Doğu bölgesinin en meşhur yemeklerinden biri olan bu zahmetli ve leziz içli köfte 1700'lü yıllarda ortaya çıkmıştır.
İçli köfte diğer adıyla Oruk, Arap mutfağından (Suriye, Lübnan, Ürdün, Irak, Mısır) Türk mutfağına giren bulgurun hamur haline getirilerek içinin doldurulmasıyla yapılan bir yemektir. Arap mutfağında asıl ismi, Arapça'da yuvarlak anlamına geldiği için “Kibbe” veya “Kubbeh” olarak geçmektedir.
Malatya Yeşilyurt Belediyesi tarafından başvurusu yapılan “Malatya İçli Köftesi Coğrafi İşareti” tescillendi. Coğrafi İşaret Tescil Belgesi; Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof.
İlgili 40 soru bulundu
İÇLİ KÖFTEYİ İLK KİM BULDU? Bulgur, soğan, dana, koyun ve keçi etiyle yapılan bir lezzet olan içli köfte ilk kez Arap mutfağında ortaya çıkmıştır. Türk kültüründe de özellikle Hatay, Adana, Antakya ve Gaziantep yörelerinden tüm ülkeye yayılmıştır.
İçli köfyeye Hatay'da Oruk denir. Bu vazgeçilmez yöresel lezzetin asıl özelliği hem içi hem dış köftesine et konur.
İçli köfte ya da oruk, bulgurun hamur haline getirilerek içinin doldurulması suretiyle yapılan Türk mutfağında bir yemektir. Aslen Levant mutfağına ait olan bu yemeğe kibbe ve bazı yörelerde dolgulu köfte de deniliyor.
Başta Adana kebabı ve Tekirdağ köftesi olmak üzere birçok yöresel yemeğimiz kültürel miraslar arasında yer almaktadır. Ülkemizin her şehriyle özdeşleşmiş en az bir yemek bulunur. Dünya çapında ünlü yöresel yemeklerimize içli köfte, Ali nazik, çiğ köfte, dolama ve zeytinyağlı yaprak sarması örnek olarak gösterilebilir.
Irok (İçli Köfte) - Mardin.
Türk yemek kültüründe özellikle Çukurova bölgesinde Adana, Antakya ve Gaziantep sofralarında kendine yer bulmuştur. Ülkemizde "içli köfte" birçok ilimizde yapılmaktatır ve sadece Hatay'da Oruk olarak anılmaktadır.
Tepsi Oruğu içli köftenin imitasyonu gibi bi şey. Hani yalancı dolma filan gibi isimler vardır ya kültürümüzde. Bu da bir nevi yalancıktan içli köfte :) Hatay'da kocaman bakır sinilerde yapılır, mahalle fırınında pişirilir.
Başlı başına bir ana yemek olan içli köftenin mükemmel lezzeti ile kaç tane yediğinizi fark edemeyeceksiniz bile.
Antakya merkezde bulunan Sultan Sofrası'nda Hatay'a özgü yöresel ev yemeklerini deneyimleyebilirsiniz. Nar ekşili sarma, yoğurt aşı (yayla çorbası gibi ama yöreye özgü tuzlu yoğurttan yapılıyor), kaytaz böreği ve oruk, yani bizim bildiğimiz adıyla içli köfte buranın muhakkak tadılması gereken yemekleri.
Millî kültür ise bir millete kimlik kazandıran, diğer milletlerle arasındaki farkı belirlemeye yarayan, tarih boyunca meydana getirilen o millete ait maddî ve manevî değerlerin uyumlu bir bütünüdür. Bir toplumu millet yapan ve onun bütünlüğünü sağlayan millî kültürdür.
İçli Köfte (Kutlik) Siirt Yöresi - Nefis Yemek Tarifleri.
Içli köfte TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Yağsız kıyma ile ince bulgur iyice yoğrulup içi oyularak yumurta biçiminde hazırlanan ve içerisine kavrulmuş soğanlı kıyma konduktan sonra haşlanan veya kızartılan bir köfte türü
İçli köfte, iki türlü hazırlanır. Bunlardan birincisi haşlama usulüdür. Bayram, söz, nişan, kına gecesi gibi özel günler ile misafir ağırlamada mutlaka sofradaki yerini alır. İkincisi ise kızartmadır.
Türkiye de Çukurova ve Doğu bölgelerimizde farkı tariflerle içli köfte yapılmakta ama sadece Hatay'da adına Oruk denilmektedir. Oruk'u diğer içli köftelerden ayıran en büyük özelliği dış hamuruna dövülmüş sinirleri tek tek ayıklanmış dana eti koyularak yoğurulmasıdır.
Antakya usülü oruk, emeğin, kaliteli malzemenin konuştuğu bir içli köfte çeşidi. En büyük özelliği hamuruna dövülmüş et konulması. Kasaptan alınan et, en az 3-4 kez çektirilir.
Hatay'da '”oruk” adıyla anılan içli köftenin hamurunun içine hazırlarken dövülmüş et eklenir. Bu özelliği ile çok ayrıcalıklı bir lezzet ortaya çıkar. Hatay usulü içli köfte tarifi için öncelikle iç harcı hazırlamamız gerekiyor.
Ünü tüm yurda yayılmış Hatay usulü yemeklerden fellah köftesi, kaytaz böreği, et ve sebzeler eşliğinde fırınlanan belen tava, Hatay tava, güney illerimizin meşhur tatlarından katıklı ekmek, Hatay'da oruk adıyla bilinen içli köfte, tahinin en nefis tariflere eklendiği humus, mütebbel gibi mezeleri ve listede sizi ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri