Kiracının İcra Takibine İtiraz Etmemesi Halinde Tahliye Davası Borçlu kiracının Adi Kiralara ve Hasılat Kirasına İlişkin Ödeme Emrinde belirtilen 7 günlük süre içerisinde takibe itiraz etmemesi ve 30 gün içinde ödeme yapmaması halinde takip kesinleşecektir.
Borçlunun takibe süresinde itiraz etmemesi üzerine başkaca bir işlem yapmaya gerek olmadan takip kesinleşir. Borçlu takibe itiraz etmiş ise takip borçlunun itirazının kaldırılması veya itirazın iptali yoluyla ortadan kaldırılması halinde takip kesinleşir.
Borçlu, 7 gün içinde itiraz etmezse veya itirazı iptal edilirse, ödeme emri ve buna bağlı olarak takip kesinleşir. Borçluya ödeme emri tebliğ edilmeden ve itiraz etme imkanı tanınmadan sonraki aşamalara geçilemez.
Süresi içinde (7 veya 5 günlük süreler olabilir) itiraz edilmemesi durumunda haciz işlemleri başlar. İcra tebligatı geldikten sonra ortalama 15 gün içinde icra gelebilir. 05.04.2023 tarihinden sonra ev hacizleri için mahkeme kararının gerektiği hususu da göz ardı edilmemelidir.
Ödeme Emrine İtiraz Edilmemesi
Borçlu ödeme emrinin kendisine tebliğinden yedi gün içinde itiraz etmezse, takip kesinleşir. Borçlu açıkça borcu olduğunu icra dairesine bildirir veya süresinde itiraz etmezse, her iki durumda da takip kesinleşir.
İlgili 44 soru bulundu
İcra davası sonuçlanma süresi 10 günlük bir süreci kapsamaktadır. Bu süreç içerisinde dava açılır ve borçlu tarafa tebliğ edilir. Sonuçlanma alacaklı ile borçlu arasındaki borç ilişkisine dayandırılmaktadır.
Peki, tebligattan kaç gün sonra haciz gelir ? Bu süre tebligatın teslim alınmasından itibaren 7 gündür. 7 gün içinde herhangi bir itiraz söz konusu değilse ve ödeme işlemi yapılmadıysa haciz işlemleri başlatılmaktadır.
Bu aşamalar; 1) Takip talebi, 2) Ödeme Emri, 3) Takibin kesinleşmesi, 4) Haciz, 5)Satış, 6) Paraların paylaştırılmasıdır. İcra takibi için görevli merci icra daireleridir. Yetki konusu takip yapılacak işlemlerin hangi yerdeki icra dairesi tarafından yapılması gerektiğine ilişkindir.
İcra dairesi adresinize borç miktarını gösterir bir tebligat gönderir ve sizi borcu ödemeye davet eder. Gerçekten bir borcunuz varsa derhal ödemeniz sizin lehinizedir. Şayet bir borcunuz yoksa ya da tebligatta yazıldığı kadar değilse borca yani adresinize gönderilen ödeme emrine itiraz etmeniz gerekir.
9 Kasım 2022 tarihli Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7420 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Geçici 2. Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir.
Borçlu hakkında icra takibi başlatıldıktan sonra kendisine ödeme emri tebliğ edilir. Borçlu, kendisine tebliğ edilen ödeme emrini takiben 7 gün süre ile itiraz hakkına sahiptir. Borçlu, 7 gün içinde icra takibine itiraz ettiği takdirde icra takibi durur.
İcra takibinin borçlusu 7 gün içerisinde icra takibinin yapıldığı icra dairesinden yahut başka bir şehirde ise ;muhabere yoluyla icra takibine itiraz edebilir.Borçlu 7 gün içerisinde itirazda bulunmaz ve icra dairesinin banka hesabına ödemede de bulunmazsa ;icra haciz safhasına geçilir.
Örneğin 2 Nisan Salı günü tarafınıza ulaşan bir ödeme emrinde yedi günlük itiraz süresi 3 nisan çarşamba günü işlemeye başlar ve itiraz süresi 9 Nisan Salı günü biter. -Ay veya yıl olarak belirtilen bir süre, ay sonuna doğru işlemeye başlar ve biteceği ayın sonunda öyle bir gün yok ise, o ayın son gününde biter.
Genel haciz yolu ile takip kesinleşmesi iki durumda mümkündür. İlk durum, borçlu ödeme emrine süresi içinde itiraz etmemesi halinde takibin kesinleşmesidir. İkinci durum ise; borçlunun itirazı üzerine alacaklının, itirazın iptali davası veya itirazın kaldırılması talebinde bulunarak kesinleştirilmesidir.
➓İlanen tebliğ, son ilan tarihinden itibaren yedi gün sonra yapılmış sayılır. İlanen tebliğe karar veren merci 15 günü geçmemek üzere daha uzun bir süre tayin edebilir.
Kural olarak bir icra dosyası 10 yıllık sürenin dolmasıyla düşer. Bu kuralın dayanağı Borçlar Kanunundaki 10 yıllık genel zamanaşımıdır. Ancak zamanaşımı daha kısa olarak (mesela 5 yıl olarak) öngörülen borçlar için ise 5 yıl sonunda icra dosyası zaman aşımına uğrar.
İlamsız olarak tanımlanan icra takiplerinde ise ödeme emri tebliğin üzerinden bir süre belirlenmiştir. Bu süre 7 gündür. 7 gün içinde herhangi bir itiraz söz konusu değilse haciz işlemlerine başlanır.
Eve haciz gelme durumu genel olarak bankalar tarafından oluşur. Bankaya olan borcunuz 500.000 ve daha üzerinde ise burada haciz gelmesi mümkündür. Ancak küçük borçlar var ise burada yasal işlem başlatılması bankanın ya da herhangi bir kurumun insaflı olma durumuna göre de değişir.
İcra Emri Geldiğinde Yapılması Gerekenler
Genellikle bu süre, tebligatın size ulaştığı tarihten itibaren 7 gündür. Ancak bu süre, takibin niteliğine göre yasal düzenlemelerine göre değişiklik gösterebilir.
İcralık oldum ne yapmalıyım diye düşünenler, mutlak surette hukuk bürosu ile iletişime geçmeli ve borcun ödenmesi konusunda anlaşma yolları aramalıdırlar. Bilhassa, borcun aylık taksitlerle ödenmesi yönünde bir talep iletildiğinde tarafların anlaşması için elverişli bir zemin oluşacaktır.
İcra giderleri de alacaklı tarafından peşin olarak ödenir ve takibin sonunda haksız çıkarsa borçluya yükletilir. Takipten feragat edilirse borçlu o aşamaya kadar yapılan giderlerden sorumlu olmaz.
Avukat aracılığı ile gerçekleştirilen icra takiplerinde bu süreç 20 yıla kadar uzayabilmektedir. Bu nedenle icra davası ne zaman düşer sorusuna en net cevap 20 yıl gibi bir süreç olarak verilmelidir.
Borçlu borcunu ödemediği takdirde ilk önce maaşına haciz koyulacaktır. Ardından evine haciz işlemi başlatılabilir. Maaşa konulan haciz işlemi evde başlatılan hacze engel değildir.
Tarafınıza tebliğ edilmiş olan ödeme emrine, haciz kağıdına tebliğin size yapıldığı günden itibaren 7 gün içerisinde size tebliğ etmiş olan icra dairesine itirazda bulunmanız gerekmektedir. Aksi takdirde bu icra takibi kesinleşecektir.
Borçluya ödeme emri tebliğ edilmeden, icra takibine devam edilerek haciz ve satış yapılamaz (2).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri