Sabah Vakti Ezan Sesi İle Uyanmak Rüya sahibinin rüyasında ezan sesini duyması ve ezan sesi ile uyanması çok mutlu olacağına, sevinç gözyaşları dökeceğine delalet eder. Kişinin çok güzel ve hayırlı bir haber alacağına ve bu haberin yaşamında mutluluk ve sevinç veren değişimlere neden olacağına işarettir.
Rüyada ezan sesi duymak, rüyayı gören kişinin nefsine hakim, görgülü ve terbiyeli olmasına ve bununla beraber hayatında her zaman kolaylık yaşamasına alamettir. Ahlaklı ve naif olması ile gönülleri fetheden ve sosyal çevresinde tercih sebebi olan kimseler ile tabir edilmektedir.
Rüyada sabah ezanı duymak, en hayırlı rüyalardan biridir ve olumlu yorumlara sahiptir. Rüya sahibinin yaptığı iyilikleri sayesinde güzel bir hayata kavuşacağı, bolluk ve bereketinin artacağı mesajını içerir. Aynı zamanda dini açıdan ele alındığında, kişinin uzun ömürlü olacağına yorulmaktadır.
RÜYADA VAKİTSİZ EZAN SESİ DUYMAK
Eğer kişi rüyasında vakitsiz bir şekilde ezan sesini duyuyor ise bu kendisinin rüya içinde bir rüya gördüğüne işaret eder. Bu rüyanın tabiri rüya yorumcuları tarafından rüya sahibinin kendini değiştirmesi olarak yorumlanır.
Rüyada ezan dinlemek; rüya yorumcuları tarafından rüyayı gören kişinin hayatında terbiyeli, efendi, görgülü, dünyevi zevklere karşı nefis sahibi bir kişi olması gerektiğine ve bu özellikleri taşıdığında artık hayatında bulunan sorunların ortadan kalkacağına delalet eder.
İlgili 26 soru bulundu
Ona bir diriliş muştusu, bir hayat nefesi olur. Böylece “es-Salâtü hayrun minen'nevm,” ifadesi dünyevi zevklerden daha hayırlı şeylerin olduğunu hatırlatır. Şayet Müslüman, sabahları okunan ezanın bu uyarısı ile uyanmıyorsa artık gaflet uykusu onu sarmış demektir.
"Kim Allah'a ait nişânelere saygılı davranırsa, şüphesiz ki bu, kalplerin takvalı olmasındandır." (Hac, 22/32.) "Kim gönülden inanarak okunan ezanı tekrar ederse cennete girer." (İbn Hanbel, III, 352.) hadisinde ifade edildiği gibi ezan, bize cennet muştusudur.
Değerli kardeşimiz, Ezana saygısızlık kastı olmaksızın, öyle durumlarda yatmanızda sakınca olmaz. Yattığınız veya oturduğunuz yerde ezanı dinler ve biliyorsanız uygun katılım yapar, sonunda da ezan duasını okursunuz. Ezanı işiten bir Müslüman müezzinin sözlerini ondan sonra tekrar eder.
Ezan okunurken müzik dinlemek günah değildir. Müziğin sesini kısmak sadece bir saygıdır. Nasıl ki büyüklerinin yanında bacak bacak üstüne atmak günah değilse ezan okunurken müzik dinlemek de günah değil. Ama sesini kısmak bir saygı göstergesi ayrıca ezanı içinden tekrar etmek de sevap.
İkameti cevaplandırıp cümlelerini müezzine uyarak söylemek müstehabdır. İkamette müezzin "kad kameti's-salâh" deyince, işitenler «Allah namazı hep aramızda tutsun ve yerler gökler devam ettikçe onu devam ettirsin!» diye duâ ederler. Ezan ve ikamet okunurken konuşmamak en uygun olan davranıştır. Bu, saygıyı ifâde eder.
Ezan (Arapça: الأذان), İslâm dininde namaz vaktinin geldiğini insanlara bildirmek için yapılan çağrıya verilen isimdir. Ezân-ı Muhammedî olarak da adlandırılır. Ezan okuyan kişiye müezzin denir. Arapça'da "duyuru, ilan, çağrı" anlamlarına gelen "adhan" sözcüğünden Türkçeye geçmiştir.
Sabah ezan`ında müezzinin "essalâtü hayrün mine`n-nevm" cümlesine "sadakte ve berirte (doğru söylüyorsun)" diye karşılık vermesi sünnettir.
Sabah ezanı da imsak vaktinin başlamasıyla birlikte okunmaktadır. Bundan dolayı ezanın okunmaya başlaması ile birlikte yeme ve içmeyi terk etmesinin gerekliliği söz konusudur. Ezan okunmaya başladığı esnada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak su içilmemelidir.
Hicretin birinci yılında Mescid-i Nebevî tamamlandıktan sonra müslümanların ibadete nasıl çağrılacağının müzakere edildiği günlerde Abdullah'a rüyasında ezanın sözleri bildirildi. Sabahleyin Hz. Peygamber'e giderek rüyasını anlattı.
Bir kimsenin rüyada bir ses duyduğunu (işittiğini) görmesi, bir şöhreti temsil eder. Rüyasında güzel ve kuvvetli (güçlü) bir ses duyduğunu ve işittiğini gören kişi, bir hayra erer. İyi bir şöhrete işaretle yorumlanır demiştir Kirmani hazretleri.
Ezan namaz vakitlerinin geldiğini ilan etmek için okunan sünneti müekkede olan bir ibadettir. Ezan İslam dini için namazın kılınması gereken zaman aralığını belirten bir çağrı olmasının yanında içerisinde geçen kelimelerin manasında ise dua ve zikir ifade etmektedir.
Şayet memleketinizde müezzinler saat ve takvim değil de fecrin doğuşuna itimat ediyorlarsa ezan okunduğunda cinsel ilişkiyi hemen kesmek gerekir. Kesmediği takdirde orucu bozulur kaza ve kefaret gerekir. Şayet cinsel ilişkiyi keser vajina dışında boşalma olsa bile orucu bozulur ve kaza gerekir.
Kulaklıkla dinlemek günah değildir.
Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 386-387).
Okunan ezanı işiten kimsenin “Aziz Allah (Allah izzet, güç ve kuvvet sahibidir, kıymetli ve değerlidir)” demesine dair kaynaklarda bir rivayet yoktur. Bu yönü ile bidattir. Ama söylenen şey nihayet Allah (c.c.)'ın isimlerinden bir isimdir ve Allah'ı zikir anlamı taşır. Söylenmesinde de bir sakınca olmaz.
1. Ezan okunurken yatakta yatmak caizdir.
Emrin hükmü, ister farz olsun ister sünnet olsun, ezanı duyan her Müslüman namaz kılma gibi bir mazereti yoksa müezzine katılır ve ezanın bitiminde ezan duasını okur. Dolayısıyla ezan okunurken Kur'an okunmaz, vaaz edilmez, selâm verilip alınmaz, konuşulmaz, müzik çalınmaz.
“Ezan okunurken müezzinin söylediklerini tekrar etmekten başka bir şeyle meşgul olmak, konuşmak uygun değildir.” Fakat, yetiştirilmesinde âciliyet olan bir işi bir an önce bitirmeye çalışmak gibi meşrû meşguliyetlerde bulunan bir kimsenin, ezan okunurken işine devam etmesi onu günaha sokmaz.
Müezzinin ezanını duyan her müslümanın onun söylediklerini tekrar etmesi gerektiğinde bütün İslâm âlimleri görüş birliği içindedirler. Ancak bunun dînî hükmünün ne olduğu konusunda farklı görüşleri vardır. Hanefîlere göre, ezanı duyanların müezzine icâbet edip onun sözünü tekrarlamaları vâciptir.
Ezanı dinleyip ezan bittikten sonra namaz kılmak en güzeli ve doğru olanıdır. Ancak ezan okunduğu an vakit girmiş sayılır ve kılınan namaz kabul olunur. Vakit girdikten sonra ezan okunmadan ya da ezan okunurken kılınan namaz geçerlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri