İdrar kültürleri için koloni sayısı bildirilmektedir. Bir mililitre idrarda en az 100.000 koloni üremişse idrar yolu enfeksiyonu olduğu söylenebilir. Ancak tedavi sırasında veya tedavi sonrasında alınan idrar kültürlerinde bir mililitrede 10.000-100.000 koloni olması da anlamlı kabul edilmektedir.
Torba idrarı kültüründe tek bir mikroorganizmanın >100000 cfu/ml üremesi, kateterle alınan idrarda ise >10000 cfu/ml üremesi kültür pozitif olarak yorumlandı.
Test sonuçlarının anlamı nedir? Yüksek miktarda tek bir bakteri üremesi, pozitif idrar kültürü anlamına gelir. Yani 10.000'den büyük koloni oluşturucu birim (KFU/ml) oluşması. Eğer 24 ya da 48 saatte 10.000 KFU/ml'den az üreme rapor edilmiş ise bu sıklıkla enfeksiyon olmadığına işarettir.
İdrar yolu enfeksiyonu, mesane kateterizasyonu ile alınan idrar örneğinin kültüründe piyüri varlığında 10000‐50000 CFU/ml koloni sayısı ya da piyüri yokluğunda ≥50000 CFU/ml koloni sayısı mikroorganizma üremesi olarak tanımlandı.
Canlı plaka sayımları, sonuçların test edilen yüzey alanı başına koloni oluşturan birimlerde (CFU) ifade edildiği bir yüzey üzerinde bulunan canlı bakteri sayısını değerlendirmek için kullanılır.
İlgili 32 soru bulundu
· Koloni (CFU): Bir bakteriden köken alan bakteri topluluğudur. İdrar kültürleri için koloni sayısı bildirilmektedir. Bir mililitre idrarda en az 100.000 koloni üremişse idrar yolu enfeksiyonu olduğu söylenebilir.
Sadece canlı hücreler sayılır. Bununla beraber, yeni terminolojide koloni oluşturan birim (kob; colony forming unit; cfu) deyiminin kullanılma nedeni canlı tüm hücrelerin değil, sayım yapılan besiyerinde sadece "gelişebilerek koloni oluşturan hücrelerin sayılabildiğidir".
✓ Steril koşullar altında sonda mesaneye itilmelidir. ✓ İlk 15–20 ml‟lik idrar sondadan atılmalıdır. ✓ Orta ve geç idrar steril kaba alınmalıdır.
Eğer idrar kültürü testi sonucunuz negatif ise numunede bakteri yok demektir bu da sorun olmadığı anlamına gelir. Fakat eğer idrar kültürü testi sonucunuz pozitif ise idrarda bakteri bulunduğu anlamına gelir bu da üretrit, sistit ya da piyelonefrit adı verilen bir rahatsızlıklardan birine işaretidir.
Yaptırılan idrar dansite testinde normal değer aralığı 1.002-1.030 aralığında kabul edilir. Aslında bu durumd a böbreklerin sağlıklı çalıştığının bir göstergesidir.
Koloni sayısını daha sonra o petrinin sulandırma katsayısıyla çarparak 0,1 ml deki mikroorganizma sayısı bulunur. 0,1 ml deki mikroorganizma sayısından da 1 ml deki mikroorganizma sayısı hesaplanır. 1 ml deki koloni oluşturan bakteri sayısı (CFU colony forming unit) olarak ifade edilir.
İdrar kültüründe üreme olmaması hastada herhangi bir sorun olmadığı anlamına gelmektedir. İdrar kültüründe üreme olması ise pozitif idrar kültürü olarak adlandırılır ve hastada muhtemelen bir idrar yolu enfeksiyonu veya mesane enfeksiyonu olduğu anlamına gelir.
Toplam bakteri sayımının birimi CFU/mL'dir. CFU (Coloni-Forming Units) Koloni Oluşturan Birimler(KOB) anlamını ifade etmektedir. Hangi yöntem ile çalışılırsa çalışılsın sonuç verirken sonuç ve birimi ile beraber çalışma yöntemi, inkübasyon sıcaklığı, inkübasyon süresi ve kullanılan besi yeri de mutlaka belirtilmelidir.
pH değerinin 9'un üstünde olması durumunda ise İdrar yolu enfeksiyonu , kusma veya böbrek hastalığından kaynaklanabilir. Anormal: Sabahın ilk saatlerinde bakılan idrarda protein varlığını saptamak kişide böbrek hasarı anlamına gelebilir.
Bulgular: Çalışmada E. coli suşlarına karşı en etkili antibiyotikler sırasıyla; fosfomisin, nitrofurantoin ve amikasin bulundu. Direnç oranı en yüksek olanlar ise sırasıyla; ampisilin, trimetoprim-sulfametoksazol ve seftriakson idi.
İdrar Kültüründe Üreme oldu Ne Demektir? Bakterilerin büyümesini destekleyen maddeye (besiyeri), idrar numunesi eklenir. Bakterilerin büyümesi, üremesi durumu (yani 10.000'den büyük koloni bulunması) kültürün pozitif olmasını gösterir. Bu durumda idrar kültüründe üreme oldu şeklinde rapor edilir.
İdrar kültürü, idrar örneğindeki bakterileri belirlemek için yapılmaktadır. Böylece idrar yolu enfeksiyonları ve diğer enfeksiyonlar tespit edilebilmektedir.
Enfeksiyon hastalıkları servisinde yatan üç ayrı hastanın idrar kültüründe Enterococcus faecalis, Enterococcus faecium ve Pseudomonas aeruginosa üremiştir. Radyoterapi ve palyatif bakım servisinde birer hastanın idrar kültüründe Streptococcus agalactiae ve Stenotrophomonas maltophilia üremiştir.
Kronik idrar yolu enfeksiyonu, bakteriyel bir enfeksiyonun sonucudur. Çoğu durumda, bakteriler üretra yoluyla üriner sisteme girer ve daha sonra mesanede çoğalırlar. Nasıl geliştiklerini daha iyi anlamak için Kronik idrar yolu enfeksiyonu, mesane ve üretral enfeksiyonlara ayırmak yararlıdır.
Tam İdrar Tahlili; en sık kullanılan testtir ve hızlı sonuç verir. İdrar Kültürü; sık tekrarlayan ve 24-48 saatte iyileşme sağlanamayan enfeksiyonlarda, enfeksiyona neden olan bakteri türünün ve bu bakteriye karşı etkili olan antibiyotiğin tespit edilmesi için kullanılır.
kısmın altından klemp ile sıkıştırılır, 10-20 dakika içinde yeterli miktarda idrar toplanır. Steril enjektörle gelen 5-10 mL idrar enjektörle alınır. - Steril tüp veya steril transport kabına aktarılır.
Herhangi bir hastalığı bulunduğu düşünerek doktora başvuran kişinin enfeksiyon kaptığı düşünülüyorsa, kültür ekimi yöntemiyle test edilebilir. Bu yöntem, kültür tahlili olarak da isimlendirilir. Kültür tahlili, bakterilerin analizinde sıkça başvurulan güvenilir ve hızlı bir metoddur.
Toplam bakteri sayımının birimi CFU/mL olarak bilinir. CFU kelime açılımı olarak Coloni- Forming Units yani Koloni Oluşturan Birimler anlamını taşır.
Asemptomatik bakteriüri, idrar kültüründe herhangi bir lokal veya sistemik İYE semptomu olmaksızın, idrarda >105CFU / mL bakteri koloni oluşturan birimin varlığı ile tanımlanır.
İngilizce white blood cells (WBC), türkçe beyaz kan hücreleri (BKH) olarak da adlandırılır. Ayrıca akyuvar, beyaz küre olarak da adlandırılabilmektedir. Bir ml kanda 4-10 bin arası bulunması normaldir. İdrarda 2-3 tane görülmesi normal ancak 4 veya daha fazla görülmesi idrar yolu infeksiyonunu işaret eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri