İdrar oluşumu, vücutta mineral ve diğer maddelerin dengesinin sağlanmasında etkilidir. Vücutta olması gerekenden fazla olan veya vücuda zararlı olan maddeler idrar yolu ile dışarı atılır.
Sağlıklı idrar rengi bol sıvı tüketildiğinde açık sarı, sarı ve suya yakın renkte olurken; sıvı tüketimi azaldığında idrar rengi de koyulaşır. Kanın filtre edilmesini sağlayan böbrekler, işlem sonrası oluşan ürik asit, kreatinin, hormon ve toksinleri vücuttan idrar yoluyla dışarı atar.
Şeffaf idrar: Normal idrar rengidir. Ancak çok aşırı sıvı tüketenlerde ya da bazı böbrek hastalıklarında idrar renginde hiç bir değişiklik olmaksızın idrar sürekli şeffaf gelebilir. Şeker hastalığı ya da diyabetes insipidus gibi hastalıkların belirtisi olabilir.
İdrar yolları normalde herhangi bir bakteri içermez bu nedenle çok az sayıda bakteri ile bile ciddi enfeksiyonlar yaşanabilir. İdrar yollarının bağırsaklara olan komşuluğu nedeniyle idrar yollarındaki en önemli enfeksiyonlar genellikle bu bölgenin bakterileri ile oluşmaktadır.
İdrarın İçinde Ne Var? İdrarın %95'inden fazlası sudur. Geri kalanı ise üre (9.3 g/L), klorür (1.87 g/L), sodyum (1.17 g/L), potasyum (0.75 g/L), kreatinin (0.67 g/L) ve eser miktarda diğer çözünmüş iyon ile inorganik/organik bileşikten oluşmaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Sağlıklı bir insanın idrarında mikrop (bakteri) bulunmaz. İdrar yolundaki; böbrekler, üreter ve mesanenin herhangi birinde enfeksiyon oluşması hepsine etki eder.
Sağlıklı bir insanın idrarında bakteri (mikrop) yoktur. Bazen, vücut dışındaki bakteriler idrar yoluna girer ve enfeksiyona neden olur.
Bir insanın normal yaşamsal sürecinde mesane içinde bulunan idrar temiz olmaktadır yani bu durum idrarda herhangi bir bakterinin olmadığı anlamına gelir. Fakat bazı zamanlar idrar yollarına giden kanalda enfeksiyona sebep olabilecek durumlar yaşanabilmektedir.
İdrar sanılanın aksine steril değildir. Yapılan araştırmalara göre idrarda idrar kesesindeyken bile bakteri varlığı tespit edilmiştir.
TOKSİNLER. İdrar, kan dolaşımınızdan filtrelenmiş atık ürünler içerir. Toksin olarak adlandırılan bu atık ürünler oldukça konsantredirler ve vücudunuz da bunlardan kurtulmaya çalışır, çünkü vücutta kaldıkları takdirde vücuda zarar verirler. İdrar içmek, konsantre atık ürünleri sisteminize yeniden sokar.
Bu aslında böbreklerin görevini iyi yerine getirdiğinin bir ifadesidir. Çeşitli nedenlerle sıvı tüketimi çok ise o zaman da idrar rengi daha beyaza yakın olacaktır.
Normalde bir insanın idrara çıkma sıklığı gün boyunca 4-8 kez arasında olmalıdır. Geceleri kalkıp birden fazla tuvalete gitmek ya da gün boyunca 8 kezden daha fazla idrara çıkma durumu idrar sıklığının normalden fazla olduğunu gösterir.
İdrarda köpük görülmesi, böbrekler yoluyla protein kaçağının belirtisidir. Genellikle tek başına fark edilir. Devamlı ve artarak sürmesi ciddi böbrek hastalığı belirtisidir. Şeker ve tansiyon hastaları, hastalıklarının ilerleyen dönemlerinde böbreklerinin etkilendiğini protein kaçağının başlaması ile anlayabilirler.
Bulanık kırmızı-pembemsi kirli renk idrar ise en ciddi böbrek iltihaplarında görülür. Koyu bordo renkli idrar ise yine nefrit adı verilen böbrek iltihabının veya vaskülit adı verilen ciddi ilerleyici böbrek hastalığının belirtisi olabilir. Kanlı idrar, her zaman anormaldir, acilen tetkik edilmesi gerekir.
İdrar çıkarmaya başlandıktan sonra bir miktar idrar tuvalete yapılmalı, sonra 9-10 cc idrar, steril idrar kabına yapılmalıdır. Ardından geri kalan idrar yeniden tuvalete yapılmalıdır. Bu şekilde alınan idrar numunesine orta akım temiz idrar adı verilir.
İdrar normalde açık sarı renkte ve kendine has hafif kokuludur. Sağlıklı insanlarda idrar yaparken köpürmesi ve baloncuk oluşması daha çok idrarın sert bir şekilde pisuvara çarpması, kullanılan bazı ilaçlardan, alınan gıdalardan ve tüketilen su miktarı ile ilişkilidir.
İdrar içmenin su içmekten daha kolay geldiğini söyleyen Carrie'ye göre idrarın tadı bazen tuzlu bazen de erik aromalı gazozu andırıyor. Hatta limonlu gibi geldiği de oluyor. Yediği besinlerin idrarın tadını etkilediğini, mesela çok sevdiği kuşkonmazı sırf idrarının tadını bozduğundan artık yemediğini de ekliyor.
Penisilin gibi ilaçlar da idrar kokusunu etkileyebilir. Ancak bu tamamen zararsızdır. İdrardaki koku, söz konusu yiyecek veya ilaç vücuttan atıldıktan sonra kaybolur.
İDRAR TUTUKLUĞUNUN NEDENLERİ
Böbreklerden gelen bir taş parçasının idrar yolunu tıkaması veya doğuştan idrar yolunun yapısının düzgün olmaması, idrar tutukluğu sebeplerinden birkaçıdır. İdrarın dışarı atılacağı yolu ya böbrekteki taş yüzünden tıkalı ya da prostat büyümesi sebebiyle sorunludur.
b) Hz. Peygamber (asm), kimseye idrarını içmesini emretmemiştir;, eğer böyle olsaydı bu türden pek çok olaya şahit olunurdu. c) Sahihu'l- Buhari, Kitabu'l- Eşribe, bab 15' te yer aldığına göre, bevl içmek haramdır. Ayrıca idrardan kaçınmamak, kabir azabına sebep olur.
Yani kişi idrar yolu enfeksiyonu kapmaz ve aynı zamanda herhangi bir kişiye bu hastalığı bulaştırmaz. Ancak böyle bir sorun ile karşı karşıya kalındığı vakit, mutlaka uzman bir doktor kontrolünde çözüm aramak önemlidir.
İbadetleri yerine getirirken de necasetten uzak durmalıdır. Dinimizin necis (pis) saydığı şeylerden biri de idrardır. Eğer bir kimsenin bedeninde, elbisesinde, namaz kılacağı yerde böyle bir pislik bulunursa kıldığı namaz kabul olmaz. Çünkü namazın şartlarından bir tanesi necasetten taharettir.
Yetişkinlerde günlük 150 miligrama kadar idrarda protein atılımı normaldir.
İDRAR YOLU ENFEKSİYONU
İdrar daha keskin kokmaya başladığında bu idrar yollarında bir iltihaplanma olduğu anlamına gelebilir. Bunun nedeni, idrardaki bakterilerin çoğalmaya ve kokuşmaya başlamasıdır. İdrar yolu enfeksiyonunun diğer belirtileri sık idrara çıkma dürtüsü ve idrar yaparken yanma olmasıdır.
İdrarın normalde hafif bir kokusu vardır. Ancak, bazı durumlarda idrarın kokusu rahatsız edici hale gelebilir. İdrarda kötü koku oluşumuna neden olan faktörler arasında dehidrasyon yiyecekler, ilaçlar, enfeksiyonlar, idrar yolu taşı, böbrek hastalığı ve diyabet gibi çeşitli nedenler bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri