Dr. Bedreddin Seçkin, kadınlarda idrar tutma alışkanlığının çok sık görüldüğüne işaret ederek, “Kasık ağrılarına, daha sonraki aşamada artık toplanacak yeri kalmayan idrarın böbreklerde birikmeye başlamasıyla bel ağrılarına neden olur.
Bununla birlikte, kronik idrar tutma genellikle acılı değildir. İdrar yaparken tamamen boşalmada mesanenin kademeli olarak daha az verimli hale gelmesiyle durum zamanla gelişir ve kötüleşir. Kalan idrar mesanede ne kadar kalırsa, mesane o kadar genişler. Bu da rahatsızlık ve diğer belirtilere neden olabilir.
İdrar kesesinde iltihapların oluşmasına neden olabileceği gibi aynı zamanda idrarın tekrar böbreklere geri dönmesine neden olarak böbreklerin de iltihaplanmasına yol açar. Bu durumun alışkanlık haline gelmesi halinde ise böbrek yetmezliği gibi daha ciddi sorunların görülmesine sebep olur.
Bu güzel bir durum değildir. Her işeme sonrası içeride idrar kalmaya başlar. Kalan bu idrar hem enfeksiyon riski doğurur hem de böbreklere geri kaçmaya başlar. Buna bağlı da böbreklerde harabiyete kadar yol açabilecek bir dizi problemlere sebebiyet verebilir.
İdrar, idrar kesenizde damla damla birikir. İdrar keseniz, 400-600 mL kadar idrarı yaklaşık 5 saat boyunca taşıyabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Mesanede kalan idrar, böbreklere geri kaçabilir. Böbreklere geri kaçan idrar böbreklerde kalıcı hasar meydana getirebilir. Bu hasar da zamanla böbrek yetmezliğine neden olabilir.
Su içtikten sonra yaklaşık 20 dk sonra ince bağırsaktan su kana karışır. Böbrekler yaklaşık her 60dk vücudumuzdaki tüm kanı tek tur filtreler, eklersek yaklaşık 1 saat 20 dakika sonra bir bardak su atılmaya hazır idrar haline gelir.
Çünkü idrarın mesanede uzun süre kalması, orada hastalık yapan bakterilerin artmasına, koruyucu hücrelerin bozularak idrar yolu enfeksiyonu oluşmasına yol açar.
İdrar yolu enfeksiyonunda, idrar yaparken ağrı ya da yanma hissi, sık idrara çıkma ihtiyacı, acil veya aniden idrar yapma ihtiyacı ya da idrarda kan görülmesi gibi belirtiler görülebilir. Böbrek enfeksiyonunda ise ateş, sırt ağrısı, bulantı ya da kusma gibi semptomlar oluşabilir.
Sfinkteri gevşettiğimizde mesane çıkımı açılır ve aynı zamanda mesane duvarındaki adale kasılır ve idrarı dışarı iter. İdrarın tümü boşaldığında, sfinkter yeniden kapanır ve mesane duvarındaki kas kasılması biter ve gevşer. Mesanedeki idrar vücut dışına üretra denilen küçük bir tüple atılır.
Mesane ağrı sendromu, mesane dolumu ile ilişkili suprapubik bölge denilen göbek altında kasıkları da içine alabilen şiddetli ağrı, gündüz ya da gece işeme sıklığı, idrar aciliyeti hissi gibi semptomların olduğu bir hastalıktır. 100 binde 300 kişide görülmektedir.
Mesane veya üretradaki tıkanıklıklar, sinir sistemindeki duyusal bilginin kesintiye uğraması (örn. omurilik veya sinir hasarı nedeniyle) veya mesanenin aşırı genişlemesi (örn. idrara çıkmanın uzun süre ertelenmesi) nedeniyle olabilir.
Bedreddin Seçkin, kadınlarda idrar tutma alışkanlığının çok sık görüldüğüne işaret ederek, “Kasık ağrılarına, daha sonraki aşamada artık toplanacak yeri kalmayan idrarın böbreklerde birikmeye başlamasıyla bel ağrılarına neden olur.
Erkeklerde sürekli idrar hissine sebep olabilen, idrar yolu enfeksiyonları, içecek türleri, ilaç kullanımı ve diyabet kadınlarda da sürekli idrar hissine sebep olabilir.
Mesane ağrısının en önemli nedeni idrar yollarında yaşanan enfeksiyonlardır. Ayrıca alerjik reaksiyonlar, kalıtımsal nedenler ve mesanede yaşanan hasarlar gibi durumlarda mesane ağrısı oluşması muhtemeldir. Mesane ağrısının geçmesi için yapılması gereken tedaviler vardır.
İdrar yolu enfeksiyonunda, daha sık ve acil idrara çıkma ihtiyacı, idrar yaparken yanma ve ağrı, bulanık veya kanlı idrar yapma gibi belirtiler yaşanır. Böbreklerde enfeksiyon söz konusuysa bu belirtilere ateş, titreme, mide bulantısı, kusma ve sırtın üst kısmı veya yan tarafında ağrı da yaşanabilir.
İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmediği zaman mesane ve böbreklerde ciddi hasarlar oluşabilir. Böbreklere geri idrar kaçması yaşanabilir ve bu tablo böbrek yetmezliğine kadar gidebilir.
İdrarda yanma, sık idrara çıkma, bazen kötü kokulu ve bulanık idrar yapma, kanlı idrar, yüksek ateş, bel ve kasık ağrısı idrar yolu enfeksiyonunun belirtileri olarak gösteriliyor.
İdrar tutmak sistite yol açıyor.
İdrarda köpük görülmesi, böbrekler yoluyla protein kaçağının belirtisidir. Genellikle tek başına fark edilir.
Mesaneyi boşaltmak için gevşeyebilmeniz gerekir. Bu durum uygun sosyal ve çevresel faktörler varlığında mümkün olur; örneğin tuvalet ya da özel ayrılmış alan varlığı gerekir. Daha sonra beyin, mesanenin idrarı dışarı atmasını başlatmak için sinyal yollayacaktır. İdrar yapma sıklığı birçok faktöre bağlıdır.
Yaş ve cinsiyete bağlı olarak insanlar daha az veya fazla suya ihtiyaç duyabiliyor. Şurada Paylaş! Çok fazla su içmek, idrara sık çıkılmasına yol açıyor ve vücuttaki suyu boşaltmanıza neden oluyor. Şurada Paylaş!
Normalde bir insanın idrara çıkma sıklığı gün boyunca 4-8 kez arasında olmalıdır. Geceleri kalkıp birden fazla tuvalete gitmek ya da gün boyunca 8 kezden daha fazla idrara çıkma durumu idrar sıklığının normalden fazla olduğunu gösterir.
Böbrek taşına zemin hazırlar
Günlük ihtiyacından daha az sıvı alan insanlarda idrar akımı yavaşlayacağı için kolayca idrar yolu iltihapları ve taşları oluşabilir. Yetersiz su tüketimi uzun vadede böbrek yetmezliğine de yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri