Sodyum: 735 mg. Potasyum: 8 mg. A vitamini: 17 iu.
1 adet yeşil zeytin içeriğinde 84 mg sodyum, 1.8 mg potasyum ve 3.6 mg kalsiyum bulunur.
Siyah zeytin karbonhidrat, yağ, protein, A ve C vitamini, kalsiyum, demir ve potasyum içermektedir.
Yeşil Domates ayrıca, 1,43 lif (g), 0 kolesterol (mg), 15 sodyum (mg), 310,50 potasyum (mg), 10,50 kalsiyum (mg), 40,50 vitamin A (iu), 30 vitamin C (mg) ve 0,75 Demir barındırır.
1 Porsiyon (Orta) Yeşil Zeytin 29,00 kaloridir. Yeşil Zeytin içeriğinde 0,77 Karbonhidrat(g), 0,26 Protein(g), 3,06 yağ(g), 0,66 lif(g), 311,20 Sodyum(mg), 8,40 potasyum(mg), 10,40 Kalsiyum(mg), 78,60 A Vitamini(ui), 0,00 C Vitamini(mg), 0,10 ve Demir barındırır. Yeşil Zeytin kalorisi ve besin değerleri…
İlgili 30 soru bulundu
Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger, zeytinin, sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezi olduğunu vurguluyor. Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger'e göre günde kaç adet zeytin yemeliyiz: “Sağlığınızı düşünüyorsanız, her gün bir avuç zeytin tüketin. Sadece kahvaltıda değil salata, yemek ve ara öğünlerde de zeytin yiyebilirsiniz.”
100g zeytinde 224 kalori vardır. 100g zeytinyağında 30mg E vitamini bulunmaktadır. Bileşiminden de anlaşılacağı gibi çok besleyici bir gıdadır. zeytinin et kısmında %10-25, çekirdeğinde ise %25-50 oranında yağ bulunmaktadır.
Potasyum yüksekliğinin tedavisinde öncelikle potasyum açısından zengin gıdaların tüketilmemesi önerilir. Uzak durulması gereken gıdalar ise patates, kakao, kahve, sakatat ürünleri, kuru baklagiller ve sebzelerdir.
Potasyumdan zengin besinlerin başında; ıspanak, maydanoz ve marul gibi yeşil yapraklı sebzeler gelmektedir. Bunun yanı sıra kurubaklagiller, kuruyemişler, kuru meyveler ve patates de yüksek miktarda potasyum içermektedir.
Domates (Pişmiş) ayrıca, 1,21 lif (g), 0 kolesterol (mg), 6,60 sodyum (mg), 248,60 potasyum (mg), 17,60 kalsiyum (mg), 103,40 vitamin A (iu), 16,75 vitamin C (mg) ve 0,58 Demir barındırır.
100 gram yaş ceviz yaklaşık 3.5 mg C vitamini barındırır Bununla beraber B vitaminleri, E vitamini ve K vitamini gibi diğer önemli vitaminlerde yaş ceviz içerisinde yer alır. Mineraller: Yaş cevizde özellikle fosfor, magnezyum, potasyum ve demir mineralleri bol miktarda bulunur.
Ceviz için topraktaki ideal potasyum değeri ile 200 ppm ile 450 ppm arasında olmalıdır. Ceviz için Temmuz ayındaki yaprak analiz değeri %1.2 ile %1.3 arasında olamalıdır. Potasyum eksikliği çok ciddi seviyede olduğunda cevizin uçları kıvrılıp katlanmaya başlar.
Yapraktaki Potasyum (K) Miktarı
Son dönemde yapraktaki en yüksek K değeri, sadece malç uygulanmış ağaçlarda % 0,32 olarak belirlenmiştir.
Ceviz, folik asit ve E vitamini, demir, fosfor, magnezyum, potasyum, çinko mineralleri, omega 3 yağ asidi açısından zengin bir kaynaktır.
Kalp Sağlığı: Patatesin içinde kalp sağlığı için gerekli olan; lif, potasyum, C vitamini ve B6 vitamini gibi değerli maddeler bulunur.
Bu durumda potasyum kaynaklı gıdaları (patates, muz, kayısı, kivi, üzüm, sebze yemekleri, kuruyemişler, kurubaklagiller gibi) diyetten çıkarmak gerekir. Ayrıca sebzeler küçük parçalara ayrılarak haşlanır ve haşlama suyu dökülerek pişirilirse, yemekte potasyum miktarı azaltılmış olur.
Potasyum fazlası böbrekler tarafından idrar yoluyla atılır ve böylece kan seviyeleri korunabilir. Potasyum dışkı ve ter yoluyla da atılabilir. İshal, kusma ve diüretik (idrar atıcı) tansiyon ilaçları gibi bazı ilaçlar sıvı kaybının artmasının nedenleridir.
En çok potasyum içeren meyve olarak bilinen kayısı, hem taze haliyle hem de kuru haliyle zengin bir potasyum kaynağıdır. Cildi besleyen, bağırsakları çalıştıran 100 gram kayısıda yaklaşık %33 oranında potasyum bulunur.
Fazla su sağlıklı insanlara da zarar verebilir
Normal koşullarda fazla su içilmesi böbreklerin aşırı çalışmasına, vücuttaki sodyum, potasyum ve birçok mineral dengesinin bozulmasına, buna bağlı olarak da, vücudun tüm işlevsel faaliyetlerinin olumsuz bir şekilde etkilenmesine neden olabilir.
4. Fazla potasyum almak: Kuru meyveler, bulgur, patates gibi yüksek oranda potasyum içeren gıdaların gereğinden fazla tüketilmesi böbrekleri yorabilir.
Kalp Sağlığına İyi Gelir: Domates, kalp sağlığı için faydalı olan potasyum, C vitamini ve lif açısından zengindir.
Çünkü çok miktarda tüketilen zeytin, vücuda yağ alımını da artıracağından kilo problemlerine neden olabilir. Bir gram yağ içeren ortalama bir zeytinin 9 kalori olduğunu unutmayın. Zeytinin faydaları çok ama ideal olan tüketim miktarı günde 5 adet az tuzlu zeytindir.
Yeşil zeytin, E vitamini ve polifenoller gibi antioksidanlar içerir. Yeşil zeytin, lif açısından zengin bir gıdadır. Lif, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olabilir, bağırsak sağlığını destekleyebilir ve tokluk hissini artırabilir.
Peki, hangisi daha sağlıklı? Yeşil ve siyah zeytin arasında hiçbir besin farkı yoktur. Zeytinler yüksek miktarda doymamış yağ ve demir ve bakır gibi mineraller içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri