Pembe Zeytin terimi genellikle alyanak zeytin çeşitlerini ifade etmek için kullanılır. Alyanak zeytinleri, Türkiye'nin özellikle Ege ve Marmara bölgelerinde yetişen bir zeytin ağacı türünün meyveleridir.
Ayvalık cinsi pembe zeytin çizilerek; içme suyu, kaya tuzu ve limon karışımından oluşan salamura suya konur. Belli aralıklarla suyu değiştirilerek acılığı giderilir ve tamamen tatlandıktan sonra ambalajlanıp tüketicinin beğenisine sunulur.
Gemlik zeytinini diğer zeytinlerden ayrıcalıklı kılan bir yanı daha vardır. Dünya zeytin sektöründe işaret simgesine sahiptir ve bu Gemlik zeytinin kendine özgü lezzet aroma ve renk kalitesinin olduğunu tescillemektedir. Dünyanın en iyi zeytini olma özelliğini de taşımaktadır.
Zeytin; anavatanlarından biri olan Türkiye'de geniş bir ekolojiye yayılmış olup büyük bir çeşit zenginliğine sahiptir. 90 çeşitten oluşan Yerli ve 28 yabancı çeşitlerden oluşan “Zeytin Gen Bankası” Zeytincilik Araştırma Enstitüsünün Kemalpaşa Üretim ve Araştırma Sahasında bulunmaktadır.
Meyveleri orta büyüklükte, çekirdekleri küçüktür. Meyveleri %20.4 oranında yağ içerir. İspanya'da olduğu gibi ülkemizde de yeşil olum döneminde toplanan meyveler İspanyol usulüne göre yeşil sofralık olarak değerlendirilir. Yağlı ve lezzetli bir zeytin türü olan manzalina zeytinini size de denemenizi tavsiye ederiz.
İlgili 30 soru bulundu
Pembe Zeytin Nasıl Yapılır? Pembe alyanak zeytinler, olgunlaştıklarında yeşil alyanak zeytinlerden farklı bir renkte olurlar. Pembe renkleri, olgunlaşma sırasında oluşan antosiyanin adı verilen doğal bir pigmentten kaynaklanır. Bu antosiyanin, pembe alyanak zeytinlere karakteristik rengini verir.
Manzalina zeytin fidanı dikiminin coğrafi dağılımı:
İspanya dışında Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, İsrail ve Avustralya bölgelerinde yoğun olarak yetiştirilir. Ülkemizde ise sofralık zeytin olarak hemen hemen her bölgeden talep görmektedir.
Trilya zeytini yapısı gereği yağ oranı fazla,kabuğu ince,aroması yüksek ve fenolik bileşik miktarı fazladır. Bu da onu sofranın vazgeçilmez üyesi yapmaktadır. Trilye'nin bozulma ve dayanıklılık süreleri olduça fazladır. Nefasetini kaybetmeden ilk günkü lezzetini koruyarak uzun süre tüketilebilinir.
Kalamata, Kocaeli'nin Karamürsel, Gebze, Gölcük bölgelerinde, Bursa'nın Gemlik bölgesinde ve Yunanistan'ın güneyindeki Kalamata şehri yöresinde yetişen yumuşak ve etli bir zeytin türüdür. Karamürsel su, Eşek Zeytini veya Su Zeytini gibi isimlerle de bilinmektedir.
Gamze ve Mehmet Uyar, el yapımı ve doğal yöntemlerle elde ettikleri mor lahana ve pancar suyu ile memecik zeytinini renklendiriyor. Kendi geliştirdikleri yöntem sayesinde anavatanı Güney Ege yamaçları olan memecik zeytinini mor ve pembe rengine dönüştürüyorlar. Mor rengin sırrı lahana iken pembenin ise pancar oluyor.
Sayıca en fazla, verimi en yüksek zeytinin Ege Bölgesi'nde yetiştiği bilinir. Ege Bölgesi'nde en fazla zeytinin yetiştiği il Aydın'dır. Ege Bölgesi Aydın ili haricinde; Manisa'da da zeytinin verimi yüksektir.
Siyah ve Yeşil Zeytin Arasındaki Fark
Zeytinlerin rengi, geçirdikleri kürleme işlemine ek olarak, toplandığında ne kadar olgun olduklarına tekabül ediyor. Yeşil zeytinler olgunlaşmadan, siyah zeytinler ise olgunlaşırken, yani rengi yeşilden siyaha döndüğünde toplanır.
Edremit Yağlık, Midilli, Şakran adların da kullanılır. Meyveleri ve çekirdekleri orta büyüklükte olup, % 24,7 oranında yağ içerir ve yağlık olarak değerlendirilir.
Yetiştiği Bölgeler: Çanakkale, Ege Bölgesi Körfez yöresi, İzmir, İçel, Antalya, Adana, Kahramanmaraş ve Mardin'e kadar uzanmaktadır. Toplam ağaç sayısının %19'unu, Ege Bölgesinin %25,3'ünü oluşturur. Yağı kimyasal ve duyusal özellikleri yönünden birinci sırada yer alır.
Birçok sofranın vazgeçilmezi siyah ve yeşil zeytinden sonra farklı bir lezzet ve renkte kırmızı zeytinde reyonlarda yerini aldı. Tamamen doğal yollar ile renklendirilen kırmızı zeytinler farklı lezzet arayanları ilgisini çekiyor. Pancar ile renklendirilen kırmızı zeytin sarımsak ile çeşnilendirilerek satışa sunuluyor.
Kalamata Zeytin – 1000 GR
İri boyu, koyu mor rengi, dişe gelir yapısıyla kolayca ayırt edilebilen bir sofralık zeytindir. Zeytinin yetiştiği her coğrafyada görülebilir fakat Gemlik gibi zeytin için anavatan konumundaki bir bölgede en lezzetlisini yemek mümkündür.
Halhalı zeytin, bazı kaynaklarda Ege bölgesiyle özdeşleştirilse de aslında Hatay bölgesine özgü bir zeytindir. Bu zeytin, diğer zeytin türlerinden farklı olarak, dikkat çekici bir tat profiline sahiptir.
Ülkemizde genellikle Kocaeli'nin Karamürsel, Gebze, Gölcük ilçeleri ve Bursa civarında yetiştirilmektedir. Kalamata zeytin ürünleri, aroma ve tat bakımından diğer zeytin çeşitlerinden farklılık göstermektedir.
Siyah renkte olan Trilye zeytinleri, küçük ve oval bir yapıya sahiptir. Cilde yakın bir doku ve sert bir et dokusuyla karakterizedir. Hasat Zamanı: Trilye zeytinleri genellikle sonbaharda hasat edilir.
Gemlik zeytini veya Tirilye zeytini, Türkiye'nin kuzeyindeki Gemlik, Zeytinbağı (Tirilye) bölgesinde yetişen bir zeytin çeşididir. Gemlik zeytini Tirilye, Kıvırcık ve Siyah gibi isimlerle anılmaktadır. Yüksek yağ içeriğine sahiptir, küçük ve orta boyda, siyah renkte bir zeytin türüdür.
Meyve Kalitesi: Ayvalık zeytinleri, lezzetli ve etli meyvelere sahiptir. Meyveler genellikle büyük ve oval şekillidir. Yeşil renkte başlar ve olgunlaştıkça morumsu siyaha döner. Ayvalık zeytinleri, zeytin yağı üretimi için değerli bir çeşittir ve kaliteli yağ elde etmek için tercih edilir.
Beyaz zeytin, klorofil pigmentini sentezleyemeyen bir özellik taşıyarak olgunlaştığında da beyaza yakın bir renkte kalır. Yoğun salatalık aromasına sahip olan bu zeytin çeşidi, Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde yetişir.
Tavşan Yüreği
Muğla Fethiye orjinlidir. Sık, kuvvetli, yayvan ve sarkık taç oluşturur. Meyvesi iri ve ovaldir. Düzenli ve orta verimlidir.
Orijini Mersin ilinin Tarsus ilçesidir. Tarsus Sarıulak Zeytinini diğer zeytinlerden ayrılan en önemli özelliği hasadın yapıldığı zeytin ağaçlarının Tarsus yöresinde yetişen zeytin fidanlarından aşılama ve çelikleme yolu ile elde edilmesidir. Verimi orta düzeydedir. Siyah ve yeşil sofralık olarak değerlendirilebilir.
Materyal olarak Hatay'ın Alakent (Altınözü), Hüseyinli (Samandağı) ve Narlıca (Antakya) yörelerinde yetiştirilen Halhalı, Sarı Haşebi ve Gemlik zeytin çeşitleri kullanılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri