İftar sonrası oluşan uyku hali fiziksel aktivitenin düşmesine, dolayısıyla sindirim problemlerinin artmasına neden olmaktadır. Bu problemi aşmanın en güzel yolu, iftarı hurma ile açmaktır” diye konuştu.
Bütün gün açlıktan sonra kan şekeri daha düşük seyreder ve yemek yenildiğinde daha hızlı yükselir, bu da iftar sonrası ağırlık çökmesi ve uyku halinin gelmesine neden olur.
Kan şekerinin düşmesinin engellenmesi ile gün içerisinde uyuklama hallerinin de önüne geçilmiş olunacaktır. Sahur ve iftarda tüketilen ağır, yağlı, acılı ve baharatlı yemekler de uykuyu kaçırabilir. Mümkünse vücudu ve zihni kısa öğle uykusuyla dinlendirmek gerekir.
Genelde vücuttaki kan şekeri seviyesinin durumuna bağlı olarak özellikle yemeklerden sonra ya da uzun süren açlıklardan sonra konsantrasyon kaybı ve uykuya meyil artar.
İnsanların bütün fonksiyonları değişmiş oluyor. İnsanların Ramazan'da daha dikkatli olmaları gerekiyor, daha hafif yemek yenilmeli, iftardan sonra ve uyumadan önce en az 1 saat dinlenilmesi gerekiyor.
İlgili 31 soru bulundu
İftardan yaklaşık bir saat sonra yarım saat veya 45 dakikalık tempolu yürüyüş yapılabilir. Bu hem yediklerinizi sindirmenize yardımcı olacaktır hem de yaklaşık 16 saatlik açlık sonucu düşen enerjinizi size geri verecektir. Yürüyüş yerine hafif tempolu koşu veya bisiklete binmeyi de tercih edebilirsiniz.
Sezginer; İftardan veya sahurdan hemen sonra uyumak ciddi sorunlara yol açabilir. Ayrıca çok yağlı gıdaların tüketilmesi, lokmaların iyice çiğnenmeden yutulması da hazım zorlaştıracak ve şişkinlik yaratacaktır. Bu da uykuya geçişi zorlaştıracaktır” diye konuştu.
Eşlerin birbirlerini öpmeleri veya sarılmalarıyla oruçları bozulmaz. Ramazan ayı içerisinde yakınlaşmanın sınırlarını belirleyen fetvaya göre, oruçlu iken eş ve sevgili ile el ele tutuşmak ve sarılmak orucu bozmaz.
Bir beyit de şöyledir: Oruçlunun uykusu, elbette ibadettir, Oruçluyken uyumak, ne büyük saadettir. Oruçlu kimse, uyanıkken namaz kılamıyor, hayırlı işler yapamıyorsa, gıybet ediyor veya günah olan işler yapıyorsa, uyuması onun için daha iyi olur.
Limonlu su, limonata gibi asitli içecekler tüketmek uykunun açılmasında etkili rol oynayacaktır. C vitaminli ve antioksidanlı içecekler tüketmek uykunuzun açılmasını sağlar. Kola, soda, gazoz gibi asitli içecekler tüketmek de uykuyu açar. Ayrıca kola içerisinde kafein barındırmaktadır.
Yürüyüş aynı zamanda kan akışınızı hızlandırır ve bu açıdan da uykunuzun gelmesini engeller. Artık kafeinin uykuyu geciktirdiğini bilmeyen yoktur. Uykunuz henüz gelmeden kafein içerikli içecekler tüketebilirsiniz. Bunlar arasında en kısa sürede etkisini gösteren ve etkisi en uzun süren Türk kahvesi oluyor.
Enerji içeceği uyku açar mı diye merak ediyorsanız cevap: Evet. Enerji içecekleri uyku açar.
Uyku saatlerine dikkat
Çünkü yemek yedikten sonra hemen uyumak kilo almamıza sebep oluyor. Sahur ve uyku arasında en az yarım saatlik bir zaman dilimi bırakmaya dikkat edin.
Yemeklerden sonra, özellikle karbonhidratlı yemeklerden sonra uyku bastırabilir. Bu şikayetin en klasik sebebi yemek sonrası şeker ve ona bağlı olarak insülinin yükselmesidir. Özellikle insülin rezistansınız oluşmuşsa bu uykulu hal şiddetlenir.
Ramazan'da oruçlu olduğunu bile bile cinsel ilişkide bulunmakla oruç bozulur, hem kaza ve hem de keffâret gerekir (Buhârî, Savm, 30 [1936]; Müslim, Sıyâm, 81-84 [1111]; Ebû Dâvûd, Savm, 37 [2393]; İbn Mâce, Sıyâm, 14 [1671]). Eşlerin birbirlerini öpmeleri veya sarılmalarıyla oruçları bozulmaz.
Bunun nedeni ise dudaktan öpüşmenin şehvet içermesidir. Merğınânî, el-Hidâye, II, 256'da da belirtildiği gibi eğer eşler birbirini yanaktan öper ya da sarılır ise bu oruçlarını bozmaz. Ancak dudaktan öpüşme sırasında cinsel istek meydana gelebilir. Buna ek olarak boşalma da meydana geleceği için oruç bozulur.
Oruç, imsak (fecr-i sâdık) vaktinden güneşin batımına kadarki süre içinde yeme, içme ve cinsel ilişkiden, ibadet niyetiyle uzak durmaktır. Yani oruç gündüz tutulur. Ramazan geceleri için yeme, içme ve cinsel ilişki yasağı söz konusu değildir.
Eksikliği durumunda kişide yorgunluk ve halsizlik gibi belirtiler görülebilir çünkü yetersiz B12 vitamini seviyesi, normal kırmızı kan hücresi üretimini azaltır, bu da hücrelere oksijen taşınmasını engelleyebilir.
D vitamini eksikliğinde yorgunluk, vücut ve kemik ağrıları, depresyon, ellerde veya ayaklarda karıncalanma, saç dökülmesi, baş ağrısı ve uykusuzluk gibi belirtiler ortaya çıkar.
Sürekli yorgunluk hissinin birçok sebebi olabilmektedir. Anemi, tiroit hastalıkları, kalp hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları, metabolik hastalıklar, kanser, uyku bozuklukları, depresyon ve stres sonucu sürekli yorgunluk hissi görülebilmektedir.
Oruçlu iken ihtilam olmanın veya cünüp olarak sabahlamanın hükmü nedir? Oruçlu iken rüyada ihtilam olmak orucu bozmaz, gusletmeyi geciktirerek cünüp olarak sabahlamak da oruca bir zarar vermez (el-Fetâvaî-Hindiyye, 1/200; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/400).
Söz konusu takvimlerin gösterdiği güneşin batma vaktinden yanlışlıkla iki-üç dakika önce akşam namazına başlanması veya iftar edilmesi hâlinde namaz ve oruç geçerli olur. Ancak daha erken iftar edilirse oruç bozulmuş olur ve kaza edilmesi gerekir.
Oruçlu olan kişilerin duş almasında herhangi bir sakınca görülmemektedir. Diyanet, duş almanın orucu bozmayacağını ifade etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri