İğdiş edilme kompleksi, Freudyen psikanalizde bir çocuğun cinsel organlarını kaybetme korkusuna atıfta bulunan bir kavramdır ve genellikle aynı cinsiyetten ebeveynleri tarafından bir ceza biçimi olarak kullanılır.
Kastrasyon Korkusu Nedir? Erkek çocuğun cinsiyetler arası farklılıklardan dolayı cinsel etkinliklerin bir sonucu olarak penisinin babası tarafından kesileceğine dair olan inancı, kastrasyon korkusu olarak tanımlanmaktadır. Bu düşünceye göre aynı zamanda kız çocukları da geçmişte annesi tarafından kastre edilmiştir.
Psikanalitik kurama göre iğdiş edilme korkularının bilinçdışında yattığı sadizm, buna karşı bir savunmadır. Hastalar sıklıkla erkek olup, kendilerine yapılmasından korktukları şeyleri başkalarına yaparlar ve saldırgan dürtülerini dışa vurmaktan zevk alırlar.
Baş düşman olarak gördüğü babanın kendisine zarar vereceğini düşünür. Çünkü baba cezalandırıcıdır. Babanın kendisini cinsel organından yoksun bırakacağından korkar. Freud bu korkuya “kastrasyon anksiyetesi”, yani hadım edilme korkusu demiştir.
Bu işlem ya cerrahi kastrasyon yani bilateral orşiektomi (her iki testisin de kesip çıkarılması (yani eksizyonu)) veya kimyasal kastrasyon yani farmasötik ilaçlar ile testislerin devre dışı bırakılması ile olur. İğdiş etme işlemlerinin neticesinde kişi kısırlaşmış (eskilerin tabiri ile akîm) olur.
İlgili 29 soru bulundu
Genellikle, yöneticiye fiziksel erişimin büyük etkiye sahip olabileceği bir kraliyet sarayının hizmetkarlarını daha az tehdit edici kılmak için hadım edilmiş hizmetkarlar, hadım veya köleler olurdu.
Kastrasyon, cerrahi bir müdahale ile erkek üreme organı olan testislerin vücuttan izalesi yoluyla yapılabileceği gibi, bireyin vücuduna ilaç zerk etmek suretiyle testislerin, testosteron hormonu salgılaması engellenerek de gerçekleştirilebilir.
Hadım etme, kısırlaştırmadan farklıdır. Hadım etmede bu fiile maruz kalan kişi, bir daha cinsel ilişkiye girememektedir. Ancak kısırlaştırmada, cinsel yetiler devam etmektedir.
Freud, bu yaş döneminde erkek çocuğun annesine karşı duyduğu aşk nedeniyle babası tarafından cezalandırılacağı korkusu sonucu yaşanan karmaşaya Odipal kompleksi adını vermiştir. Mitolojide çocuğun ebeveynine aşık olup evlenmesinin tatsız bir eylem olduğu ve sadece tanrılara özel bir uygulama olduğu kabul edilir.
İğdiş edilme kompleksi, Freudyen psikanalizde bir çocuğun cinsel organlarını kaybetme korkusuna atıfta bulunan bir kavramdır ve genellikle aynı cinsiyetten ebeveynleri tarafından bir ceza biçimi olarak kullanılır.
Oedipus kompleksi olan bir çocuk iğdiş edilme korkusu veya kastrasyon anksiyetesi yaşar. 3-7 yaşlar arasında yapılan sünnet işlemi “kastrasyon anksiyetesini” pekiştirebilir.
Annelerine aşırı cinsel bir eğilim gösterip, babalarına karşı içlerinde düşmanca duyular besleyen, hatta bu duygularında babalarının ölmesini isteyecek kadar ileri giden oğlanlar, bu tutumlarından dolayı babalarının kendilerini iğdiş edeceğini; yani erkeklik organından yoksun bırakılacakları korkusu içinde yaşarlar.
Üstün rakibi olan babasının kendisine kötülük yapacağından endişe duyar ve bu cezanın cinsel organına yönelik olacağını düşünür. Bu korkuya Freud kastrasyon adını vermiştir. Bunun sonucu oluşan hadımlık (kastrasyon) kompleksi babaya olan düşmanca duyguların ve anneye duyulan cinsel isteğin bastırılmasına neden olur.
4-6 yaş arasında çocukların akıllarının cinsel organlara farkına varılmaksızın odaklandığı, oedipus kompleksi ve iğdişlik korkusunun içten içe hissedilmeye başlandığı dönem. psikoseksüel gelişim kuramının 3. dönemidir.
Fallik, TDK sözlük anlamı olarak kadınlar için utanma duygusu bulunmayan ya da yüzü kızarmayan demektir. Ayrıca oynak, kırıtan ya da oynak yürüyen anlamlarında da kullanılabilir. Fallik genelde çocukların cinsel organlarını fark ettikleri ve yönelimlerinin oluştuğu 3-7 yaş arası dönem için kullanılan bir kelimedir.
1913 yılında Jung, 3-6 yaşları arasındaki kız çocuklarının babalarına olan özel bir bağlılık duyup annelerine karşı giderek artan düşmanca bir tutum takındıklarını gözlediğini ileri sürerek Elektra Kompleksi'ni geliştirmiştir.
Freud'un Psiko-Seksüel Gelişim Kuramına Göre Cinsel Sağlık
İd, zevk temelli istekler ve aşırı ısrarcı temel enerjinin çıkış noktasıdır. Temel ve en ilkel benliktir. Ana kaynağı cinsellik, açlık gibi ihtiyaçların en bencilce doyurulmasıdır.
Geleneksel rollerin etkisi ile baba koruyan güç ve disiplin objesi olarak algılanırken, anne daha çok sevgi objesi olarak vardır çocuğun hayatında. Anneler çocuğa ilgi, sevgi ve bakım verirken bir yandan da onun hayatta kalabilmesini sağlayacak olan yaşam becerilerini öğrenmesinde en etkili figürdür.
Freud'a göre cinsel kimliğin ilk belirleyicisi ödipal dönemdir. Erkekler ve kızlar bu süreci farklı şekilde geçirirler. Bu süreçte çocukların yaşadıkları korkular, kaygılar bireye özgü, her birey için özel yaşantılardır.
Hadım edilen erkeğin testosteron hormonları azalır, cinsel isteği sıfıra kadar iner ve libidosu ortadan kalkar.
Osmanlı'da harem, herkesin giremediği bir ortamdı. Sözcük olarak harem "dokunulmaz, kutsal" anlamına gelir. Osmanlı'da Harem-i Hümayun, devlet adamları yetiştiren Enderun mekteplerine paralel bir kurumdu. Osmanlı haremine alınan hadım erkek hizmetçiler (tavaşiler) iki gruba ayrılmaktaydı: ak hadımlar ve siyah hadımlar.
Hadım etme operasyonu, eski devirlerde üç şekilde yapılırdı: Ya penis ve testisler tamamen kesilir, ya sadece yumurtalıklar alınarak sperm üretimine son verilir yahut yumurtalıklar kesilmez ama ezilirdi.
Star TV ekranlarında yayınlanan Muhteşem Yüzyıl, dün akşam 113. bölümüyle yayınlandı. Osmanlı'da Kanuni Sultan Süleyman döneminin anlatıldığı dizide Sümbül Ağa'nın hadım sahnesi geceye damga vurdu.
"Zannedersem bir gazete manşetten vermişti, o şekilde bir ifade bu çalışmaların taslak metninde yoktur ancak cinsel saldırı veya çocukların cinsel istismarı suçunu işleyenler hasta ise onların tıbbi tedavisini öngören bir düzenleme vardır. 'Hadım cezası' gibi bir ceza söz konusu değildir.
İslam bilginleri de elde ettikleri deliller ışığında “hür ya da köle, Müslüman veya gayr-i Müslim, kim olursa olsun bir erkeğin kendi rızasıyla veyahut cebren hadım edilmesinin haram olduğu” sonucuna varmışlar ve bu hususta ittifak etmişlerdir. Anahtar Kelimeler: İslam, Kur'an, Sünnet, Kölelik, Hadım Etmek, Haram.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri