Pirinç unu gerektiren bir tarifiniz varsa ancak gluten alerjisi olan biri için yemek yapmıyorsanız, o zaman normal buğday unu harika bir alternatif. Çorbaları ve sosları koyulaştırmak, kızartmak ve fırınlamak için işe yarar!
Pirinç unu
Sağlıklı un alternatifi arayanlar özellikle esmer pirinçten üretilen tam pirinç ununu tercih ediyorlar. Bu un gluten içermiyor. Tadı fındığımsı olduğundan yemeklere farklı bir lezzet katıyor. Hamur işlerinde, yemeklere, soslara ve çorbalara kıvam vermek için kullanılabilir.
Badem unu: Kabukları alınmış bademlerin öğütülmesiyle elde edilir. Geleneksel beyaz una benzer bir dokusu olduğu için badem ununu krep, pankek, kurabiye, çörek ve ev yapımı bisküvilerde; ayrıca sebzeli köfte veya çıtır tavuk tariflerinde kullanabilirsiniz.
İlgili 44 soru bulundu
Nişasta yerine un kullanılır mı? Nişasta genellikle yemek ve tatlılarda kıvam vermek amacıyla kullanılmaktadır. Eğer evde nişasta yoksa; nişasta yerine un kullanmak sizin için bir çözüm olacaktır. Yemek ve muhallebi gibi tatlıların yapımlarında, kıvam sağlamak amacıyla, nişasta yerine un kullanabilirsiniz.
Beyaz unda ruşeym ve kepek kısmı çıkartılır. Ancak tam buğday ununda buğday bütün olarak öğütülür. Herhangi bir katkı maddesi kullanılmadığı için en çok tercih edilen sağlıklı un çeşitlerinden biridir. Vücutta yağ depolama oranını düşüren çavdar unu, diyet listelerinde sık sık tercih edilir.
Bir kasede ılık su, toz şeker ve mayayı karıştırıp mayanın aktif olmasını bekleyin. Ardından üzerine sıvı yağ, yumurta beyazı ve tuzu da ekleyip tekrar karıştırın. Unu karışımın üzerine azar azar ilave ederek yumuşak bir hamur elde edin.
Çavdar, siyez, yulaf gibi diğer tohumlardan elde edilen unlar, tohumun veya tahılın ismiyle anılır. Renkleri, un topaklarının büyüklükleri ve içerdiği yararlı maddeler değişiklik gösterse de en sağlıklı unlar arasında yer alırlar.
Nişasta olarak buğday veya mısır nişastası kullanılabilir.
Buğday unu ya da beyaz un yerine kullanılabilir ve sağlık için de tercih edilebilir. Vegan beslenme çeşidinde protein ihtiyacını karşılamak için mısır unu tüketilebilir. Protein için güçlü bir alternatif olan mısır unu ile günlük protein ihtiyacı karşılanabilir.
Çok amaçlı un kurabiyeler, kekler ve ekmekler için idealdir ve sıklıkla kullanılır. Bu un sert ve yumuşak buğdayın karışımından elde edilir. Biraz sert olduğundan yaptığınız ekmekler de sert düşebilir. Ekmek unu, çok amaçlı una göre daha fazla protein içeriğine sahiptir.
En çok tercih edilen glütensiz un çeşitlerinin başında nohut unu, kinoa unu, Karabuğday Unu, keçiboynuzu unu, Hindistan cevizi unu geliyor. Mesela nohut ununun protein içeriği yüksektir.
Kalori sayanlar için badem ve amaranth unu bu listede en düşük değere sahip.
Hazırladığınız hamuru oda sıcaklığında mayalandırın. Mayaladığınız ortamın çok soğuk ya da sıcak olmamasına özen gösterin. Çok soğuk bir yerde mayalarsanız hamurunuz çok yavaş ve geç mayalanır. Beklediğiniz kıvama gelmez ve sertleşebilir.
Yumuşak poğaça mayalı olarak hazırlanacaksa, mayanın fermente olması için sıvı maddelerin oda sıcaklığında olmasına özen göstermelisiniz. Çok soğuk kullanılan sıvı yağ, süt ya da yoğurt hamurun sert olmasına neden olabilir.
Poğaça yaparken alt üst fırın ayarını tercih edin ve fan kullanmayın. Fanlı ayar poğaçaların sert ve kuru olmasına neden oluyor.
Siyez Buğdayı Mı? Modern Buğdaylar Mı? Siyez buğdayı, modern buğdaylara göre; su tutma kapasitesi daha düşük, “glutensiz” olduğundan dolayı hamur yapısı daha zayıf bir yapıdadır. Ayrıca siyez buğdayının işlenmesi, diğer buğday çeşitlerine göre daha zor olduğundan, ekonomik açıdan daha fazla maliyet oluşturmaktadır.
1.Glüten İçermez
Günümüzde vücut sağlığının baş düşmanlarından biri sayılan glüten, mısır ununda bulunmaz. Mısır unu, glütenden uzak durmak isteyenler ve çölyak hastaları için sağlıklı bir alternatiftir. Siz de beyaz un ya da buğday unu gibi seçeneklerin yerine mısır unu kullanabilir, sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Rafine unlar, lifleri azaltılmış karbonhidratlar oldukları ve yüksek glisemik indekse sahip oldukları için, kan şekeri seviyelerinde ani bir artışa neden olur ve hızlı bir şekilde sindirilir. Bu tür unların tüketiminin art arda aşıldığı durumlarda şişkinlik, kabızlık ve kilo alımı kaçınılmaz olur.
Pişirme için, unlu mamullerde çok amaçlı un yerine ekmek veya kek unu kullanabilirsiniz. o tutarlılığı biraz değiştirecek, ama kurabiye veya hızlı tatlı ekmek gibi bir şey için çok dramatik olmayacak. Yemek pişirmek için çok amaçlı unu mısır nişastası ile değiştirebilirsiniz. bir kalınlaştırıcı ajan olarak.
Patates unu, patatesin kabuklarıyla haşlanıp, ezilmesi ve kurutulması elde edilir. Patates unu, beyazlatma işlemi geçirdiği için beyaz renktedir. Gluten içermez, protein içeriği pirinç unununkine benzerdir ama mısır ve buğday unundan düşüktür.
Nişasta kullanmanın kek tarifleri üzerindeki etkisi nedir derseniz, yine daha uzun süre bayatlamadan kalmasını sağladığını, bunun yanı sıra malzemelerin bir arada durmasınıa yardımcı olup keklerin daha pofuduk pofuduk, daha kabarık olmasını sağladığını söylemeden geçmeyelim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri