Alışkanlıkların bazıları değiştirilerek reflü kontrol altında tutabilir. Örneğin fazla kilolardan kurtularak, sigara ve alkolden uzaklaşarak, soğan, sarımsak, turşu, acı, çikolata, asitli içecekler ve kahve gibi bazı yiyecek-içeceklerden kaçınarak şikayetler önemli oranda azaltılabilir.
Boğaz reflüsü tanısı alan hastaların büyük çoğunluğunda genellikle sabahları ağızda acı tat olması, boğazda dolgunluk veya yanma hissi gibi şikayetler görülür. Bu belirtilerin yanında bazı hastalarda geçmeyen öksürük ve ses kısıklığı ya da ses tellerinde iltihaplanma da görülebilir.
Günümüzde reflü hastalığı tedavisinde kullanılan en etkili ilaçlar proton pompası inhibitörü (PPİ) denilen ilaçlardır (halk arasında bu ilaçlar mide koruyucu ilaçlar olarak bilinmektedir). Eczanelerde 5 grup ilaç vardır. Omeprazol, pantoprazol,lansoprazol,rabeprazol, esomeprazol .
Reflü şikayetlerinde yastığı yükseltmek yerini yatağın başını 30- 45 cm yükseltmek daha uygundur. Yemek sonrası karın basıncını arttıran hareketler yapılmamalıdır. Eğilme ve doğrulmaya neden olacak fiziksel hareketler için bir müddet beklenilmelidir. Beli sıkan giyecekler giyilmemelidir.
Bu hastalıktan muzdaripseniz sofranızda sebzelere daha fazla yer açmalısınız. Çünkü alkali özelliklere sahip olan sebzeler mide asidini dengeler. Salatalık, patates, brokoli ve kuşkonmaz gibi sebzeleri daha fazla tüketerek boğaz reflüsü şikayetlerini ortadan kaldırabilirsiniz.
İlgili 23 soru bulundu
Proton pompa inhibitörleri adı verilen bir ilaç sınıfı tipik olarak en etkilidir. Midenin ürettiği asit miktarını azaltarak çalışırlar. Antiasitler ve histamin antagonistleri adı verilen, mide asidini azaltan ilaçlar, boğaz reflüsünün tedavisinde de kullanılabilir.
Bu nedenle ara öğünlerde tüketilmelidir. Pekmez reflü sürecinde hafifleme sağlayan bir diğer besindir. Makul miktarda tüketildiğinde mide yanması gibi şikayetlerin azalmasını sağlar.
Zeminde mideyle ilgili bir problem varsa nene ve limon ikilisi çözüm olmamaktadır. Özellikle reflü, gastrit veya ülseri bulunanlarda limonlu öneriler mide asit salgısını artırır. Bu nedenle mide ağrısı, ekşimesi, yanması gibi sorunlarda bu yöntemlere başvurmak yerine bir gastorenteoroloji uzmanına gidilmelidir.
Sol tarafa yatmak, midenin vücudumuzun sol kısmında yer alması sebebiyle daha rahat bir pozisyonda durmasını sağlayarak reflü semptomlarını azaltır. Bu etki oldukça hızlı gerçekleşmektedir. Yani, reflü belirtisini hissettiğiniz anda yaklaşık 10 dakika sol tarafınıza yattığınızda bile bir hafifleme hissedeceksiniz.
Mide asit sıvısının mideden yemek borusuna doğru geri gelmesiyle oluşan tahriş sonucu öksürük ve göğüs yanması meydana geliyor. Kahve, baharatlı ve yağlı besinler tüketildiğinde artan, geceleri rahatsız edecek şekilde nöbetler halinde gelen ve 3 haftadan fazla süren öksürüğün altında yatan etken reflü olabiliyor.
Gastroözofageal Reflü Hastalığı
Asitli mide içeriğinin, özofagus yani yemek borusuna geri kaçması neticesinde boğazda tahriş ve yanmaya sebep olması durumudur. Bu rahatsızlık kişide boğaz tahrişine bağlı kronik öksürüğe de yol açabilir.
Reflü aynı zamanda öksürüğe, ses kısıklığına, diş çürüklerine ve boğaz ağrısına da neden olabilir. En yaygın belirtisi yemekten sonra göğüste yanma hissi olan reflü belirtileri şunlardır: Göğüste ağrılı yanma hissi.
1 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 çay kaşığı toz karabiber, 1 çay kaşığı toz tarçın ve yarım limonu karıştırarak gün içerisinde öğün aralarında mide boşken günde 2-3 tatlı kaşığı tüketerek öksürüğün tahriş edici etkisini azaltabilirsiniz.
En sık görülen şikayetler boğazda takılma (bir şey varmış, yutamıyormuş gibi olma) hissi, ses kısıklığı, yutma – yutkunma sırasında ağrı, boğazda yanma, ağıza acı su gelmesi, göğüs ortasında ağrı, yemek yedikten sonra öksürük, sık boğaz temizleme, hazımsızlık hissi olabilir.
Reflü hastalığının tipik semptomları; göğüs kemiği arkasında yanma, ağıza acı-ekşi su gelmesidir. Ancak bazı hastalarda da atipik reflü sendromu dediğimiz, kuru öksürük, gıcık tarzında tekrarlarayan ve tedavilere yanıtsız öksürük görülmektedir.
Bol Su İçmek Reflüye İyi Gelir mi? Reflü problemine karşı en iyi çözümlerden biri su içmektir. Ama sakın yemek sırasında su içilmemelidir aksi halde mide şişer. Bu da reflüyü tetikleyebilir.
Süt ve yoğurt gibi probiyotik içeren yiyecekler reflüsü olanlar için oldukça faydalıdır. Probiyotikler, mide ve bağırsaklarda bulunan yararlı bakterilerdir. Bu bakteriler, mide asidini nötralize ederek reflüyü azaltabilirler.
Yapılan bilimsel çalışmalarda maden suyu tüketiminin. reflü ve hazımsızlığın azalttığı yaşam kalitesini artırdığı görülmüştür.
Badem. Düşük asit seviyesine sahip kuruyemişlerden biridir. Badem, reflü semptomlarını hafifletebilir. Alerjiniz olmadığı sürece faydalı bir gıda olması sebebiyle denemenin herhangi bir zararı yoktur.
Sarı leblebi içindeki bileşenler sayesinde mide suyunu emer ve yemeklerin sindirilmesine yardımcı olur. Reflü, gastrit gibi mide hastalıklarına çok iyi gelen sarı leblebi, düşük kalorisi ve yağ yakıcı özelliğiyle de diyetisyenimiz tarafından zayıflamak isteyenlere şiddetle tavsiye edilmektedir.
Reflü rahatsızlığı çeşitli bitkiler, içecekler ve çaylar hafifletilebilir. Özellikle hazmı kolaylaştırıcı bitkiler tercih edilmelidir. Zencefil çayı, papatya çayı , meyan kökü çayı, hatmi kökü çayı, zerdeçal çayı ve rezene çayı reflüye sahip kişiler tarafından içilebilir.
Bu hastalığa sahip kişiler sebze ağırlıklı gıda tüketimine özen göstermelidir. Çünkü alkali özelliği olan sebzeler mide asidini dengeler. Salatalık, patates, brokoli ve kuşkonmaz gibi sebzeleri daha fazla yiyerek reflü semptomlarından kurtulabilirsiniz.
Günde belirli miktarlarda yutulan zeytin çekirdekleri, ülser ve gastrit gibi hastalıkların tedavi edilmesinde de kullanılmaktadır. Günlük olarak belirli miktarlarda zeytin çekirdeği yutmak, reflü ve mide yanması gibi rahatsızlıkların önüne geçmektedir.
GAVISCON DOUBLE ACTION mide asidi ve safranın özofagusa doğru reflüsünden kaynaklanan ağrıları, doğrudan doğruya reflüyü baskı altına almak ve asidi azaltmak suretiyle ortadan kaldırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri