Ihlamur, asırlardır faranjit hastalığında bitkisel tedavi olarak kullanılan bir bitkidir. Hoş bir aromaya sahip olan ıhlamur, bitki çayı olarak tüketilmelidir. Vücut ısısını yükseltme yönü ile dikkat çeken ıhlamur, faranjit durumunda kişinin terlemesini sağlayarak vücudundaki mikropların atılmasını destekler.
Antioksidan özelliğe sahip olan ıhlamur, idrar söktürücü ve terlemeye yardımcı olarak da kullanılabilir. Bu özelliklere bağlı olarak ıhlamurun, toksin ve iltihap azaltıcı etkiye sahip olduğu söylenebilir. Ihlamurun doğal yapısında bulunan uçucu yağlar, ıhlamurun kendine has kokusunun açığa çıkmasını sağlar.
Soğuk algınlığı ve grip ıhlamurun iyi geldiği hastalıkların başında gelir. Çay formunda tüketildiğinde solunum yolu enfeksiyonlarının boğaz ağrısı ve öksürük gibi semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Aynı zamanda terlemeyi uyararak ateşin düşürülmesine katkı sağlar.
Bu sebeple nezle, soğuk algınlığı ve gribal durumlarda etkili olur. Ökrüsüğe iyi geldiği bilinen ıhlamur çayının boğaz ağrısına karşı da iyileştirici gücü vardır.
Bademcik şişmesine son derecede iyi gelen ıhlamur bademciğin tahrişini önler ve şişkinliği de giderir. 1 bardak kaynar suyun içerisine 1 tatlı kaşığı ıhlamur ilave ederek içebilirsiniz. Ihlamuru günde bir kez olmak üzere içtikten sonra boğaz tahribatının da önüne geçtiğinizi ve hızlı bir iyileşme olduğunu göreceksiniz.
İlgili 30 soru bulundu
Ihlamur çayı, zengin içeriği ile birçok hastalığa iyi gelmektedir. Öksürük kesici, balgam söktürücü, idrar söktürücü ve solunum yolu hastalıkları bunların başında gelir.
Kan basıncını yükseltir. İshal ve vücudun su kaybetmesine neden olur. Kalp rahatsızlığına neden olur. Bu zararlar haricinde hamile olan veya yeni doğum yapan kişiler mutlaka doktor kontrolünde ıhlamur tüketimi yapmalıdır.
Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarına iyi gelmesi, öksürüğü kesmesi ıhlamurun faydaları arasında gösterilir. Ayrıca ıhlamur, rahatlatıcı etkisi sayesinde stres ve kaygının azaltılmasında da etkilidir. Ancak çoğu bitkisel ürün gibi ıhlamurun da yan etkileri olabilir.
Ihlamur çayı buharı burun tıkanıklığını açmaktadır, sıcak çayı ise boğazın ağrısını geçirir ve öksürüğe iyi gelir. Limon ile tüketildiği zaman bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Stresi azaltır, sinirleri rahatlatır ve uykuya dalışı kolaylaş hale getirir.
Nane-Ihlamur Çayı
Boğaz ağrısını yatıştırarak kuru öksürüklerin de geçmesine yardımcı olur. Ihlamur ile yapılan çay dışında halk arasında bilinen şekilde nane-limon çayı da tüketilebilir.
Adaçayı, nane çayı, nar kabuğu, karanfil, meyan kökü gibi bitkilerin boğaz iltihabı için oldukça faydalı olduğu bilinmektedir.
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Elanur Yılmaz da vatandaşları uyararak, "Kesinlikle ıhlamurun ömrüne dikkat edilmesi gerekiyor. Bekleme ile beraber ciddi sorunlar doğabilir. Özellikle bekleme koşulları iyi değilse ıhlamur bakteri oluşumuna açıktır. Bu oluşum da kişinin bağışıklık sistemine olumsuz etki eder.
Ihlamur çayı, rahatlatıcı etkilere sahip olduğu için özellikle akşam veya uyumadan önce içilerek stresi azaltabilir ve uyku kalitesini artırabilir.
Ihlamur çayının faydalarından yararlanmak için, günde 2 fincan içmek yeterlidir. Özellikle yatmadan 1 saat önce içilen ıhlamur çayı vücudunuzu rahatlatır ve uykuya dalış süresini kısaltır. Aşırı tüketilmesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği için, günde 3 fincandan fazla tüketilmemelidir.
Ihlamur çayı günde 2 fincan kadar tüketilebilir. Aşırı tüketimi sağlık sorunlarına neden olabileceğinden 3 fincandan fazla tüketilmemesi önerilmektedir. Ihlamur tekrar ısıtılıp içilebilir mi? Ihlamurun demlendikten sonra hızlıca tüketilmesi gereklidir.
Ekrem Sezik şu bilgileri veriyor: “Ihlamur, ıhlamur ağaçlarından toplanıp kurutulmuş çiçeklerdir.
Ihlamur çayının en çok bilinen faydası, hastalıklara karşı savaşmada etkili olmasıdır. Sadece ülkemizde değil, farklı kültürlerde de; soğuk algınlığı, grip ve yüksek ateş şikayetlerinde, ateşi düşürmek için ıhlamur çayı tüketilir. Ihlamur çayının buharı solunarak burun tıkanıklığının açılması sağlanabilir.
Uzun süre kaynatılıp içilen ıhlamurun rengi ve kokusu daha güzel olsa da içindeki yararlı maddeler azalarak yok olur ve toksik etki yaratır. Hem ruhumuzu hem içimizi ısıtan bu mis kokulu çiçeğin bir tutamını kaynamış suya atın ve en fazla 7-8 dakika demleyin. 7-8 dakikanın ardından ıhlamur çayınız artık içmeye hazır.
Dolayısıyla antibiyotiğin etkili olmasını sağlayabiliyor. Bu nedenle yeşil çay, kekik çayı, adaçayı, ıhlamur gibi bitkilerin çayını hazırlayarak; soğuk algınlığına yakalanmadan önce vücudumuzu korumak amacıyla, hasta olduktan sonra ise tedavinin etkisini artırmak amacıyla mutlaka için.
Şöyle ki: Avrupa İlaç Kurumu, ıhlamurun uzun süre geleneksel kullanıma sahip olmasından dolayı, soğuk algınlığının ve stresin belirtilerini hafifletici olarak kullanılabileceğini kabul etmektedir. Bu amaçlarla genellikle çayı halinde günde 2-4 defa kullanmak yeterli olmaktadır.
Ihlamur Çayı Nasıl Demlenir? Ihlamur çayı nasıl demlenir İbrahim Saraçoğlu tarafından: “Bir bardak kaynar suya bir tutam ıhlamur çiçeği koyulur ve 1-2 dakika kaynatılır. 5-10 dakika demlendikten sonra süzülüp içilir” şeklinde cevaplanıyor.
Ihlamur, faydaları kadar yan etkileri de bulunan bir bitkidir. Kalp rahatsızlığı geçmişi ya da riski bulunuyorsa kişi ıhlamur tüketmemelidir. Uzun zamanlı ve yoğun tüketilmesi kardiyotoksik etkiye neden olabilir. Bunun dışında hamileler ve emziren hanımlara tavsiye edilmez.
Erdem Yeşilada, öksürüğü yatıştırmak ve boğazı yumuşatmak için ıhlamur çiçeği ve ayva tohumunun birlikte kullanılmasını önerdi. “Ayva meyvesi ve yaprakları da taşıdığı bileşenler nedeniyle öksürüğün giderilmesine yardımcı olmaktadır. Ayva ve ıhlamur karışımından elde edilen çaya şeker yerine bal ilave edilebilir.
Ihlamurdan tam anlamıyla lezzet almak istiyorsanız ıhlamurlarınızı bir demliğin içerisine alıp güzelce yıkayın. O suyunu boşalttıktan sonra demliğinizi ocağın üzerine alın ve su ilave ederek kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra ocaktan alın ve oda sıcaklığında 15-20 dakika kadar dinlendirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri