Antioksidan özelliğe sahip olan ıhlamur, idrar söktürücü ve terlemeye yardımcı olarak da kullanılabilir. Bu özelliklere bağlı olarak ıhlamurun, toksin ve iltihap azaltıcı etkiye sahip olduğu söylenebilir.
Çay olarak günde 2 veya 4 bardak içebileceğiniz ıhlamurun, Avrupa İlaç Kurumu tarafından da soğuk algınlığı ve stres üzerindeki hafifletici etkisi kabul edildi.
Gün içinde 3 fincandan fazla ıhlamur çayı içilmemesi gerekir. Ihlamurun bazı ilaçlar ile etkileşime girmesi söz konusudur. Bundan dolayı özellikle de kalp hastalarının ıhlamur tüketmeleri genellikle tavsiye edilmemektedir.
Ihlamur ağacının yaprakları güçlü antioksidanlardan flavonoid içermektedir. Bu nedenle soğuk algınlığı, nezle ve gribal enfeksiyonların tedavisinde etkilidir. Ihlamur çayının buharı burun tıkanıklığını açar, sıcak çayı ise boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi gelir. Limon ile tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirir.
İlgili 30 soru bulundu
Kan basıncını yükseltir. İshal ve vücudun su kaybetmesine neden olur. Kalp rahatsızlığına neden olur. Bu zararlar haricinde hamile olan veya yeni doğum yapan kişiler mutlaka doktor kontrolünde ıhlamur tüketimi yapmalıdır.
Siz siz olun demlenen ıhlamuru tekrar tekrar üzerine su ekleyerek içmeyin. Çünkü bu şekilde tüketilen ıhlamur çayının hiçbir faydası yoktur.
Özellikle akşamları tüketilen bir fincan ıhlamur çayı, sakinleştirici etkisi rahatlamaya yardımcı olur. Günümüzün en büyük psikolojik problemlerinden biri olan strese bağlı anksiyete etkilerine karşı rahatlatıcı etkilere sahiptir. Sakinleşmeyi sağlayan ıhlamur çayı, geceleri daha rahat bir uykuya zemin hazırlar.
Şifa kaynağı olan ıhlamurun yaşken alınıp evde doğal yöntemlerle kurutularak tüketilmesi gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Elanur Yılmaz, "Bekletilen ıhlamur sağlığa zararlı" dedi.
"Peki ıhlamur çayımı nasıl hazırlamalıyım?" diye sorarsanız kesinlikle kaynatma yöntemini önermem çünkü bu yöntem ıhlamurun polifenol içeriğinin azalmasına neden olur ve sağlığı koruyucu tüm etki kaybolur.
Ihlamur tansiyonu yükseltir mi? Kış mevsiminin önemli bitkilerinden biri olan ıhlamur, kan basıncını düşürücü etkiye sahiptir. Bu özelliği sayesinde hipertansiyona iyi gelir.
Şeker hastalığına iyi gelen bitkiler içerisinde Ihlamur, lahana, brokoli, şalgam ve Ispanak ile portakal gibi kaynaklar yer alır.
Enfeksiyon ve iltihabın vücuttan atılması için bağışıklık sistemini güçlendirecek besinlerin tüketilmesi, bol bol su ve bitki çayı içilmesi tavsiye edilir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyon ve iltihaba karşı vücut direncini arttırılması, enfeksiyona bağlı hastalıkların daha çabuk iyileşmesi sağlanır.
Gelelim ıhlamura bu ününü kazandıran hastalıklara yani solunum yollarına ait enfeksiyonlara... Gribal enfeksiyonlarda boğaz akıntısının yumuşatılmasına yardım eder ıhlamur bal ile birlikte yendiği zaman boğazda oluşan batma ve tıkanma gibi sorunların hafiflemesine yardım eder.
1 bardak su kaynatılır. 1 tutam ıhlamur çiçeği konur.
Sabah aç karnına içilmeye devam edilen ıhlamur kilo vermek isteyenlere yardımcı olur. Yemek üzerine içilirse hazmı güçleştirir.
Ihlamur çayınızı servis ederken içine bir çay kaşığı bal ekleyebilir ve limon suyu ilave edebilirsiniz.
Ihlamur, çay olarak tüketilen, kış aylarında sıklıkla kullanılan bir bitkidir. Bal ve limon ile de tüketilebilen ıhlamur, kışın gribal enfeksiyondan kaynaklı hastalıkların daha hızlı iyileşmesi için yardımcı olur. Bunun yanı sıra boğazda oluşan tahrişe ve ağrıya da iyi gelen ıhlamur tam bir sağlık deposudur.
- Daha rahat uykuya dalmak için bitki çayları da tüketilebilir. Hafif sedatif (rahatlatıcı) etkisi olduğu bilinen melisa çayı, papatya çayı, ıhlamur çayı tüketilebilir.
Ihlamur Çayı Nasıl Tüketilir ? Ihlamur nasıl demlenmeli merak ediyorsanız, bu işlem oldukça basittir. Kaynar suya atacağınız bir tutam ıhlamuru 5-10 dakika aralığında ağzı kapalı bir şekilde demledikten sonra tüketebilirsiniz. Ihlamuru hazırlarken, yaprak ve çiçekleri ateş üstünde kaynatmadan tutmalısınız.
Ihlamur çayı, 10 dakikadan çok bekletildiğinde, yapısında bulunan maddeler değişip, sarı renk kırmızıya dönüşür. Kokusu da kaybolur. Yaprak ıhlamur kullanılırsa, demlemeden sonra kırmızı rengi alır.
Peki ıhlamur çayımı nasıl hazırlamalıyım diye sorarsanız kesinlikle kaynatma yöntemini önermem çünkü bu yöntem ıhlamurun polifenol içeriğinin azalmasına neden olur ve sağlığı koruyucu tüm etki kaybolur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri