18 kilometre uzunluğunda, ortalama 150 metre derinliğinde ve 200 metre genişliğinde, bünyesinde binlerce yaşam alanı bulunan Ihlara Vadisi, diğer kanyonlardan farklı olarak geçmiş dönemlerde içerisinde insanların yaşadığı dünyanın en büyük kanyonu olma özelliğini taşımaktadır.
Özellikler. Ihlara Vadisi, Hasandağı volkanından püskürtülen lavların akarsu aşındırması sonucunda oluşan kanyon vadidir. Melendiz Çayı, milyonlarca yıllık bir sürecin sonunda, 14 kilometre uzunluğunda ve yüksekliği yer yer 110 metreye ulaşan kanyon görünümlü bu vadiyi meydana getirmiştir.
Ihlara Vadisi'nin doğal oluşumu, korunaklı yapısı, burayı Hıristiyan dininin önemli merkezlerinden biri haline getirmiştir. 4. yüzyıldan itibaren önemli bir manastır merkezi haline gelen Ihlara Vadisi'nde, yapıldığı döneminin resim sanatı özelliklerini barındıran pek çok kilise bulunmaktadır.
Asırlar önce Hasan Dağı'nın püskürmesiyle oluşan volkanik tabaka, doğa olayları ve Melendiz Çayı'nın aşındırmasıyla Ihlara Vadisi'ni oluşturdu. Yüksekliği 120 metreyi bulabilen bu büyüleyici kanyon, Ihlara Kasabası'nda başlayarak Belisırma ve Yaprakhisar üstünden Selime'ye uzanıyor.
14 km uzunluğundaki vadi Ihlara'dan başlar, Selime'de son bulur. Vadinin yüksekliği yer yer 100 –150 m dir. Vadi boyunca kayalara oyulmuş sayısız barınaklar, mezarlar ve kiliseler bulunmaktadır. Ihlara Vadisi'nde kiliselerdeki süslemeler 6. yüzyılda başlayarak 13. yüzyılın sonuna kadar devam etmiştir.
İlgili 33 soru bulundu
Yörenin jeolojik özelliği sayesinde oluşan freskli kiliseler, manastır ruhuna uygun olarak kayalara oyuldu. 105 adet kiliseden 14 tanesi; yani Ağaçaltı, Sümbüllü, Yılanlı, Kokar, Prenliseki, Eğritaş, Direkli, Saint Georgeus, Karagedik, Ala, Bezirhane, Bahattin Samanlığı ve Batkın Kiliseleri ziyarete açık.
IV. yüzyılda, Aksaray ve Kapadokya Bölgesi'nde yetişen bazı din adamları Göreme, Güzelyurt ve Belisırma'yı dini bir merkez haline getirmişler ve Ihlara Vadisi'nin volkan külü (tüf) kayalıklarında karşıt gruplardan korunmak için kolayca oydukları mesken, kilise ve şapellere sığınarak yaşamlarını sürdürmüşlerdir.
Melendiz Çayı, Ihlara Vadisi boyunca araziyi derin ve sarp bir biçimde yarmak suretiyle, vadi boyunca görkemli ve çarpıcı güzellikler meydana getirir. Melendiz Dağları'ndan kaynaklarını alan küçük akarsular birleşerek, güneydoğu-kuzeybatı yönünde akar ve Mamasın Barajına ulaşır.
Hasan Dağı'ndan püsküren lavlar ile oluşan ve dünyanın 2'inci büyük vadisi olan Ihlara Vadisi, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu. Kapadokya'nın girişinde bulunan ve bölgenin en önemli ören yerlerinden birisi olan Ihlara Vadisi'ne bu yıl da yerli ve yabancı turistler yoğun ilgi gösteriyor.
Aksaray'da yer alan Ihlara Vadisi Örenyeri, doğal güzellikler deyince ülkemizde akla ilk gelen yerler arasında. Asırlar önce oluşmuş olan bu vadinin oluşumunda volkanik ve tektonik faaliyetler etkili olmuş.
ihlara sözcüğü hellence ılık anlamına gelen khliara'dan bozmaymış. bölgede bulunan ılık bir madensuyu suyu kaynağı yüzünden bu ismi almış. aksaray ilinde bizans dönemine ait tüf kayalara oyulmuş pek çok dini yapının bulunduğu ünlü mağara.
Kişi başı giriş 30 lira . Milli Eğitim Bakanlığı bağlı öğretmen kartı olanlar ve 65 yaş üstü olanlara ücretsiz. Sanki 65 yaş üstü çok inecek de.
Asansörün dış yüzü yöre taşları ile kaplanacak. Asansör yolu üzerinde bekleme bölümleri, kafe tarzında hazır yiyecek ve içeceklerin satışa sunulacağı bir bölüm yer alacak. Panoramik iki asansör 20 kişiyi taşıyabilecek. 64 metre yüksekliğindeki asansörün ara katlarında üç bakı terası olacak."
Dünyanın en büyük 2. , içerisinde insan yaşamış en büyük 1. vadisi olma özelliğine sahip muhteşem bir doğal güzellik. İçerisinde bir çok kilise barındıran ve Melendiz çayının serinliği ile sizi rahatlatan bir kanyon.
Kurumuş Lav Duvarları İle Ihlara Vadisi'nde Görmeniz Gereken Gizli Noktalar. Ihlara Vadisi, Aksaray ili sınırları içerisinde Kapadokya Bölgesi diye anılan bölgede yer alıyor. Vadinin oluşumu Hasan Dağı'nın asırlar önce patlaması sonucu lav püskürüklerinin katmanlar oluşturmasıyla başlıyor.
Ihlara Vadisi'nin cılız bitkili bozkırın içinde yeşil bir vaha gibi saklanmasını sağlayan da, işte bu akarsuyun yarenliği olsa gerek. Bahar ve kış aylarında en yüksek su seviyesine ulaşan Melendiz Çayı'nın yanında, vadide şifalı su kaynakları da var.
ABD'de Arizona'da bulunan dünyaca ünlü Grand Canyon (Büyük Kanyon) dünyanın en büyük derin vadisi özelliğine sahip. Kanyon, 466 kilometre uzunluğunda ve 1600 metre derinliğinde devasa bir 'yarık' olarak tanımlanabilir. Büyük Kanyon, Kolorado Irmağı'nın kanalı milyonlarca yılda yarmasıyla oluşmuş.
392 merdivenle vadiye inişi yapılıyor İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan, vadiye ulaşımların 392 merdiven inilerek ulaşıldığını belirterek, “Ihlara Vadisi içerisinde özellikle ana giriş noktasında 392 merdiven ile aşağıya iniş sağlanıyor.
Ihlara Vadisi, yeşil vadi olarak bilinir. Yaz ve İlkbahar mevsiminde mevsimsel şartlardan dolayı yaygın olarak ziyaret edilse bile, Kış ve Sonbahar mevsiminde de Ihlara Vadisi'ni ziyaret etmek oldukça güzel olacaktır. Bu yazımızı; kışın Ihlara Vadisi'ne gitmeyi planlayan okurlarımıza rehber olması açısından paylaştık.
Yaklaşık beş kilometre yürüyorsunuz. Rehber eşliğinde dolaşıyorsanız gerekli açıklamaları dinleyerek ilerliyorsunuz zaten. Yürüyüşün ortasında ördeklerin bulunduğu bir dinlenme alanı var.
Açılış Saati: 08. 30 Kapanış Saati: 17. 00 Gişe Kapanış Saati: 16. 30 Her gün açık.
Batı duvarındaki yılanların saldırısına uğramış dört günahkar kadının tasvirlerinden dolayı Kiliseye “Yılanlı Kilise” ismi verilmiştir.
Karstik arazinin geniş yer kapladığı Akdeniz bölgesinde derin ve kenarları basamaklı olarak görülen vadilerdir. Göksu vadisi, Köprü Çayı kanyonu, Ihlara vadisi gibi örneklerine rastlanır.
Ihlara Vadisi Ziyaret Saatleri 2023
Ihlara Vadisi ziyaret saatleri sabah 08:30 ile akşam 19:00 saatleri arasındadır.
Türkiye'de tescilli 1388 adet kilise mevcuttur. Türkiye'nin en çok kilise bulunan ili 158 kilise bulunduran İstanbul'dur. İstanbul ilini 92 kilise ile Nevşehir, 78 kilise ile Gümüşhane ve 69 kilise ile Mardin takip etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri