679 hesap, aslında 679 muhasebe kodu ile aynı anlama gelmektedir. 679 hesabın nasıl işlediği konusuna gelecek olursak,gelirin ortaya çıkması ve hesabın alacağına kaydedilmesi durumunda gerçekleşir. Dönem sonuna gelindiğinde ilgili hesap 690 dönem kar veya zararı hesabına aktarılarak kapatılmaktadır.
Diğer gelir hesap kalemleri dışında kalan ve duran varlıkların satışlarından elde edilen karlar gibi olağan dışı gelir ve karların yer aldığı hesaba 679 hesap denir.
689 Diğer Olağan Dışı Gider ve Zaralar Hesabı: Diğer gider hesap kalemleri dışında kalan duran varlık satışlarından ortaya çıkan zararlar gibi gider ve zararların yer aldığı hesaptır. 689 Diğer Olağan Dışı Gider ve Zaralar Hesabının İşleyişi: Böyle bir gider ortaya çıktığında hesabın borcuna kaydedilir.
679 Hesap İşleyişi
Gelir ortaya çıktığında, hesabın alacağına kaydedilir. Dönem sonunda ise ilgili hesap 690 hesaba yani dönem kar ya da zararı hesabına aktarılarak kapatılır.
Makinenin birikmiş amortismanı borçlandırılarak bu işlem için kapatılır. Aradaki fark üretim makinesinin satımından elde edilen faaliyet dışı gelirdir ve 679 DİĞER OLAĞANDIŞI GELİR ve KÂRLAR hesabının alacağında gösterilir.
İlgili 16 soru bulundu
649 hesap, diğer işlemlerden oluşan gelir ve karlar hesap grubundaki hesapların kapsamına girmeyen bir hesap türüdür. 649 nolu hesap, işletmenin asıl faaliyetleri dışında ancak gerçekleşmesi muhtemel faaliyetler ile ilgili ortaya çıkan gelir ve karların yer aldığı hesap türüdür.
Uygulamada, KKEG'ler çoğu kez 689 No.lu hesap kullanılmak sureti ile kayıtlara alınmaktadır. Oysa 689 No.lu hesap Diğer Olağandışı Gider ve Zararlar Hesabı'dır. Bu hesaba yazılan giderler içerisinde KKEG bir gider olabileceği gibi, başka birçok hesap içerisinde de KKEG bir gider söz konusu olabilir.
Diğer gelirler hesabı olarak adlandırılan 602 hesap, işletmenin korunması ve işletme zararlarını gidermek için, işletmenin ana faaliyetleri dışında kalan satışları için kullanılan muhasebe kodlu hesaba denir.
İşletmenin esas faaliyeti dışında iştiraklerden ve bağlı ortaklıklardan elde edilen temettü geliri ile dönem faizi ve gecikme faizleri, kambiyo karları, kira gelirleri, menkul kıymet satış karları gibi diğer faaliyetlerden gelir ve karlardan oluşur.
681 Hesap Nedir? 681 Önceki Dönem Gider ve Zararları Hesabı, Cari dönemden önceki döneme ait olan ve bu dönemlerin mali tablolarına hata yada unutulma nedeni ile yansıtılmayan veya sonradan ortaya çıkan tutarların gösterildiği hesaptır.
689 Hesap İşleyişi
Söz konusu giderlerin ortaya çıkması durumunda bu giderlerin, hesabın borcuna kaydedilmesi gerekir. Dönem sonunda ise söz konusu hesap 690 hesap yani dönem kar ya da zararı hesabına aktarılarak kapatılır.
Diğer olağan dışı gider ve zararlar hesabı olarak adlandırılan 689 hesap, diğer gider hesap kalemleri haricinde kalan duran varlıkların satışından dolayı oluşan zararlar gibi gider ve zararların yer aldığı hesaba denir.
İlgili mevzuatın hükümleri doğrultusunda hesaplanan vergi ve yasal sorumlulukların 691 nolu hesabın borcuna, 379 nolu dönem karı vergi ve diğer yasal yükümlülük karşılıkları hesabına ise alacak olarak kaydedilir. 691 hesap, 590 dönem karı ve zararı hesabıyla beraber kapatılarak 692 net karı veya zararı hesabına ...
Kasa noksanlığı tespit edildiğinde noksanlık, muhasebe sistemi içerisinde “197 SAYIM VE TESELLÜM NOKSANLARI” hesabına borç “100 KASA” hesabına ise alacak kaydedilerek kapatılır. Kasa noksanlığının nedeni tespit edilinceye kadar fark 197 nolu hesapta tutulur.
645.Menkul Kıymet Satış Karları
Menkul kıymet satış kârlarının izlendiği hesaptır. İşleyişi: Menkul kıymetler satıldığında, satış değeri ile maliyet değeri arasındaki olumlu fark bu hesaba alacak yazılır.
691 Hesap İşleyişi Nasıldır? 691 hesap işleyişi, dönem karı üzerinden söz konusu mevzuat yükümlülüklerine göre hesaplanan vergi ve yasal sorumlulukların bu hesabın borcunun alacağına kaydedilmesi ile gerçekleşir. Daha sonra, 691 muhasebe koduna sahip olan bu hesap, 590 hesap ile birlikte kapatılır.
Diğer gelirler hesabı olarak adlandırılan 602 hesap veya 602 muhasebe kodu işletmelerin ana faaliyet konuları dışında kalan satışları ile ilgili kullanılan hesaptır.
Kambiyo karlarının ortaya çıktığı durumlarda hesabın alacağına işlenir. Dönem sonunda ise bu hesap 690 dönem kar veya zarar hesabına aktarılır ve böylelikle hesap kapatılır. Bu hesabın işleyişi aynı zamanda muhasebede kur farkı nasıl hesaplanır sorusuna da oldukça iyi bir cevaptır.
Diğer kapsamlı gelir, gelir ve gider hesaplarında henüz tahakkuk etmemiş gerçekleşmiş kazanç ve kayıplardan oluşmaktadır ve gelir tablosunda raporlanan net kar ile kapsamlı gelir arasındaki farkı ifade etmektedir.
610 satıştan iadeler hesabı, daha önce satılmış olan malların iade edilen bölümlerinden kalan fatura tutarlarının izlendiği hesaptır.
610 Hesap İşleyişi
Malın belirli bir bölümünün veya tamamının iade edilmesi durumunda 610 hesabın borcuna karşılık, ilgili hesabın alacağına kaydedilmesi ile gerçekleşir. İlgili dönem sonunda ise 690 dönem karı veya zararı hesabına devredilir ve kapatılır.
659 Hesap, Diğer Olağan Gider ve Zararlar Hesabıdır. Bu hesap, diğer faaliyetlerden olağan gider ve zararlar hesap grubundaki hesapların kapsamına girmeyen, işletmenin esas faaliyeti haricinde ancak olağan sayılan çalışmalarıyla ilgili olarak meydana gelen gider ve zararlara ait hesaptır.
Siyasi parti ve Kurumlar Vergisi Kanunu 14/6 kapsamı dışındaki gerçek ve tüzel kişilere yapılan bağışlar gider olarak sayılmaz. Başka kişi ve kurumlar adına düzenlenen belgelerin belirttiği harcamalar gider olarak sayılmaz. Vefat ilanı ve çelenk gibi masraflar gider olarak sayılmaz.
770. Genel Yönetim Giderleri: Bir işletmenin yönetim fonksiyonları, işletme politikasının tayini, organizasyon ve kadro kuru luşu, büro hizmetleri, kamu ilişkileri, güvenlik, hukuk işleri, personel işleri, kredi ve tahsilatı da kapsayan muhasebe ve mali işler servislerin gi derleri bu hesaba borç kaydedilir.
KDV indirimi yapılması mümkündür.
Mesela Aralık 2019 ayı tarihini taşıyan fatura Şubat 2021 de kayda alınmışsa KDV indirimi yapılmaz. Bu faturadaki KDV dahil tutarın 2021 de kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri