İhraç kayıtlı satış, üretilen ürünün ihracatçı firmaya satışını ifade eden bir fatura ile belgelenir. Yani satış işlemi imalatçı firma ile ihracatçı firma arasında yapılır. Firmanızdaki ürün ve hizmetlerin bir başka firmaya satışında ihraç kaydı yapmanız için bu ürünlerin yurt dışı pazarına özel üretilmesi gerekir.
İhraç kayıtlı düzenlenen faturada hangi ifade yer almalı? İhraç kaydıyla düzenlenen faturaya “3065 sayılı KDV Kanununun (11/1-c) maddesi hükmüne göre, ihraç edilmek şartıyla teslim edildiğinden, KDV tahsil edilmemiştir.” ifadesi yer verilmelidir.
İhracat kayıtlı satış, imalatçının ihracatı yapan firmaya ihraç kayıtlı teslim yolu ile satış yaptığı durumda meydana gelir. Direkt ihracatta olduğu gibi satışı üretici gerçekleştirmez, aracı kurum olan ihracatçı ile satış gerçekleşir.
Fatura ekranında yer alan E Fatura /E Arşiv Bilgileri başlığında bulunan İhracat Kayıt Kod alanından ilgili kod seçilmelidir, Fatura Detay satırında ise ilgili Stok kartı seçilip Fatura Detay ekranında bulunan Tevkifat alanından Tecil KDV seçilerek faturanızı tamamlayabilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
e-Fatura kayıtlı kullanıcısıysanız 1 Ocak 2022 tarihinden sonra yurt dışına göndereceğiniz hizmet ihracı faturalarını e-arşiv olarak düzenlemelisiniz. Fakat alıcı serbest bölgede bulunan bir e-fatura kullanıcısı ise faturanız e-arşiv olamaz. Bu durumda e-fatura düzenlemelisiniz.
Aynı Tebliğin (B) bölümünde ise Dış Ticaret Sermaye Şirketleri ile Sektörel Dış Ticaret Şirketlerine imalatçı olmayan mükelleflerin de ihraç kaydıyla teslimde bulunmalarının mümkün olduğu belirtilmiştir.
İhraç kayıtlı teslimlerde 3065 sayılı KDV Kanununun 11/1-c maddesinde belirtilen teslim tarihini takip eden ayın başından itibaren 3 ay olarak belirlenmiş ihracat süresini uzatan 68 No.lu KDV Sirküleri, 31/3/2020 tarihinde Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinde yayınlanmıştır.
İhraç kaydıyla alınan malların hiç ihraç edilmemesi ya da süresinden sonra ihraç edilmesi halinde teslim mahiyet itibarıyla yurtiçi mal teslimine dönüşür.
FATURANIN DÜZENLENME ŞEKLİ 3065 sayılı Kanunun (11/1-c) maddesi gereğince; ihraç edilmek şartıyla imalatçılar tarafından kendilerine teslim edilen mallara ait KDV, ihracatçılar tarafından ödenmez.
- Tecil veya terkin edilen bu vergiler hakkında ihracatçılar bakımından bu Kanunun “İstisna Edilmiş İşlemlerde İndirim” başlıklı 32'inci maddesi hükmü uygulanmaz. - İhraç kayıtlı malları KDV ödemeden alan ihracatçıların, doğal olarak ilgili KDV'yi indirim hakları bulunmamaktadır. vermesi gerekmektedir. verilebilir.
Kanuni düzenlemede, ihraç kayıtlı satışlar için sanayi sicil belgesi ve kapasite raporuna sahip olunması yönünde şart bulunmamaktadır.
İhraç kayıtlı faturalarımızı muhasebeleştirirken 600 hesapların altında mı yoksa 601 hesapların altında mı takip etmeliyiz? Yapılan ihraç kayıtlı satış; Yurt içi satıştır. 600 hesapta takip edilir.
İhraç kaydıyla teslim bedeli üzerinden hesaplanan KDV tutarından tecil edilemeyen bir kısım varsa, bu kısım imalatçı mükellefe iade edilir.
Yürürlükteki mevzuat uyarınca Türkiye'de yerleşikler arasında gerçekleştirilen “ihraç kayıtlı satışların” menkul alım-satımı olarak değerlendirilmesi nedeniyle, söz konusu satışlara ilişkin ödemelerin döviz cinsinden yapılması ve kabul edilmesinin mümkün olmadığı belirtilmektedir.
e-fatura kayıtlı kullanıcıları düzenleyecekleri ihracat faturalarını e-fatura olarak düzenlemelidir. e-fatura yerine e-arşiv veya kağıt fatura düzenlenmesi usul açısından uygun değildir ve tespiti halinde cezai yaptırım gerektirir.
Böylelikle gelinen isabetli duruma göre ve sonuç olarak, ihraç kayıtlı mal alanlar, bu alımla ilgili kur farkı, fiyat farkı gibi nedenlerle lehlerine doğan farkın faturasını KDV olarak kesmek zorundadırlar.
İhracatçıların ihraç kayıtlı olarak teslim aldıkları malları teslim tarihini takip eden aybaşından itibaren 3 ay içinde ihraç etmeleri gerekmektedir.
İhraç kayıtlı teslimler beyannamenin 6,8,10,12 no.lu satırlarında herhangi bir KDV li teslim gibi ve oranına göre tasnifli olarak diğer KDV li teslimlerle toplanmak suretiyle gösterilir.
Hayır satılamaz. 3 ay içinde İhraç edilecek. 3065 sayılı Kanunun (11/1-c) maddesi gereğince; ihraç edilmek şartıyla imalatçılar tarafından kendilerine teslim edilen mallara ait KDV, ihracatçılar tarafından ödenmez.
Katma Değer Vergisi Kanunu'nun sayı 3065, 11-c maddesine göre ihracat yapılması şartıyla üreticiden alınan ürünler için KDV ödemesi yapılmamaktadır. Bu durumlar için kesilen fatura tipine ihraç kayıtlı satış faturası denmektedir.
Eğer ürünleriniz GÇB ile yurt dışına çıkıyorsa mutlaka e-fatura ihracat faturası olarak gönderilmelidir, aynı durum bedelsiz ihracat faturası ve serbest bölgelerdeki şirketler için kesilecek faturalar için de geçerlidir. Ekte bulunmuyorsa kağıt veya e-arşiv şeklinde olabilir.
İhracatçı çeşitli nedenlerle üç aylık süre içinde malı imalatçıya iade edebilmektedir. Ya da ihraç edilen mal yurt dışındaki alıcı tarafından ihracatçıya iade edilebilmekte, buna bağlı olarak ihracatçıda imalatçıya malı iade edebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri