Kas erimesi olan kişinin ilgili bölgesindeki kaslarda hacimsel olarak incelme sorunları görülür. Dikkatli bakılmadan ve incelenmeden anlaşılması zordur. Genellikle ağrı veya sızı hissettirmeden kendini gösterir. Bazı becerileri yapmada zorluk çekebilirler.
Yaş ilerlemesi sonucu ortaya çıkar. İlerleyen yaş ile birlikte erkeklerin testesteron, kadınların ise östrojen hormonlarında düşüş meydana gelmektedir. Hormonlardaki düşüş ile birlikte kas kütlelerinde azalma gözlemlenir. Kas erimesi her yaşı ilerlemiş insanda olacak diye bir kaide yoktur.
Kas erimesi, dengeli beslenmeye ek olarak düzenli egzersizle önlenebiliyor. Hafif ağırlıklar kullanılarak yapılacak kas dayanıklılık egzersizleri, germe ve kuvvetlendirme hareketleri hem kas hem de sinirsel uyarımı düzenliyor.
Kas güçsüzlüğü genellikle egzersiz eksikliği, yaşlanma, kas yaralanması veya hamilelikten kaynaklanır. Diyabet veya kalp hastalığı gibi uzun süreli durumlarda da ortaya çıkabilir. İnme, multipl skleroz, depresyon, fibromiyalji ve kronik yorgunluk sendromu (ME) gibi birçok olası neden vardır.
İlgili 44 soru bulundu
Kas kaybı: Kaslarda oluşan zayıflık ve güçsüzlük E vitamini eksikliğinden kaynaklanabilmektedir. E vitamini eksikliği kaslarda zamanla zayıflamaya yol açabilmektedir.
Miyotonik müsküler distrofi: Yetişkinlerde en sık görülen kas hastalığıdır.
Kas büyümesini ve iyileşmesini destekleyen C vitamini, her sporcunun mutlaka alması gereken vitaminlerin başında gelir. C vitamininin başlıca faydası kas hücrelerini zararlı serbest radikallerden korumasıdır. Bir antioksidan görevi gören bu vitamin, testosteron ve diğer anabolik hormonların oluşumuna da yardımcı olur.
Kas erimesi ciddi bir hastalıktır ve farklı tedavi yöntemlerini gerektirebilir. Kas erimesinden kaçınmak için dengeli beslenme, bol su tüketimi ve düzenli egzersiz yapılması önerilir.
Düzenli Egzersiz
Düzenli olarak spor yapan ve kaslarını çalıştıran kişilerde kas kaybını azaltmak ve kaybedilen kasların geri kazanılmasını sağlamak mümkün. Tüm kasları çalıştıracak egzersizlere yönelmek bu noktada yapılabilecek iyi tercihlerden birisi. Çok fazla egzersiz yaparsanız kas yıkımına neden olabilirsiniz.
Kas Erimesi Hastalığı Nedir? Sadece erkek çocuklarda görülen Duchenne Musküler Distrofi (DMD) kas hastalıkları arasında en sık karşılaşılan hastalıktır. Bu hastalıkta kas fonksiyonu için gerekli olan temel bir protein eksiktir. Bu proteinin yokluğunda kaslar giderek zayıflar, kas dokusunun yerini yağ dokusu alır.
Daha sonra hastadan ailesinin tıbbi geçmişi detaylı bir şekilde sorgulanır. Tanı için sıklıkla yapılan incelemeler: Kan tahlileri: Kasın yıkılması ile giden kas hastalıklarında kas yıkım enzimlerinin düzeyi (CK, CK-MB, AST, ALT gibi), kan sayımı, kan elektrolit düzeyleri gibi detaylı kan tahlili yapılır.
Kök Hücre tedavisi ile, kas erimesinin ilerlemesi yavaşlatılabilir, gerilemesi sağlanabilir ve hatta ilerlemesi tamamen durdurulabilir. Tedavinin başarı oranı hastanın yaşı, hastalığın süresi ve hastanın durumu ile orantılıdır.
Peki sporu bıraktıktan sonra kas kaybı ne zaman başlar? Araştırmalar 1-2 hafta antrenmanı bırakmanın hacminizde hiçbir değişikliğe yol açmadığını; ancak güç kaybı yaşadığınızı gösteriyor. Hacminizde azalma yaşanması için ara vermeniz gereken süre yaklaşık 4-6 hafta arasında.
Kas ağrılarında gidilmesi gereken bölüm dahiliye bölümüdür. Kas ağrıları, romatizmal hastalıkların öncüsü olarak bilindiği için dahiliye bölümü hızlı bir şekilde çözüm bulmaktadır.
Kas kütlemiz ve gücümüz yaşla birlikte azalır, bu azalma 40 yaşların başında başlar. Özellikle 60'lı yaşlarımıza girerken kas kütlesi kaybı ve buna bağlı olarak kas gücümüzdeki azalma belirgin şekilde oluşur.
Kas distrofisi için kesin bir tedavi henüz bulunmamaktadır. Eskiden DMD hastalığında yaşam süresi çok kısayken; günümüzde 40-50'li yaşlara ulaşılabilmektedir. Hekimin uygun gördüğü tedavi ve terapiler, semptomların yönetilmesine ve hastalığın seyrinin yavaşlamasına yardımcı olabilir.
İskelet kası, farklılaşan hücreler tarafından oluşturulur fakat çekirdek bölünmesi yeteneklerini kaybederler. Dolayısı ise tamir mekanizmaları yoktur, kendini tamir edemez.
Düzenli bir fizik tedavi kas gücünü artırmada oldukça etkilidir. Fizyoterapistin talimatları doğrultusunda kasları inşa etmek ve güçlendirmek için ekipmanlı veya ekipmansız düzenli egzersizler yapılır. Ayrıca, elektroterapi de kasılmalarına neden olarak kasların güçlenmesine yardımcı olur.
Bu nedenle protein ağırlıklı yiyeceklerin tüketimi sağlıklı bir yaşam tarzında yapılmalıdır. Tavuk göğsü, yumurta, balık, kuru baklagiller, yoğurt, avokado, ceviz ve badem gibi kas yapan yiyecekler tüketerek kas yapımını hızlandırabilirsiniz.
Haftada 2 gün balık eti, 2–3 gün yağsız, derisiz tavuk eti, 1 gün ise yağsız kırmızı et tüketmeye özen gösterin. Geri kalan kısmı ise tahıl ürünleri, kuru baklagiller, fındık, fıstık ve ceviz gibi yağlı tohumlar olarak bitkisel protein kaynaklarından karşılamalısınız.
Spor salonlarında satılan kas geliştirici, güç artırıcı ve yağ yakıcı ilaçlar artık eczanelerde reçeteyle satılacak.
Her yaşta görülebilir
Kas hastalıkları (Miyopatiler), vücudumuzu hareket ettiren bu kasların kendilerine ait hastalıklardır. Yani kas dokusunun birimleri olan kas hücrelerinin yapısı veya işleyişini bozan hastalıklardır. Bebeklikten çocukluk, ergenlik, erişkinlik ve yaşlılık evrelerinin her birinde görülebilir.
Kas ağrısı kas hastalığının belirtisi olabilir.
Kas hastalıklarının temel belirti nedeni kuvvetsizlik ve kişinin yapabileceği bir işi yapamayacak dereceye gelmesiyle hissedilir.
Kas ve Eklem Hastalıkları Tedavi Edilmezse Ne Olur? Romatizmal kas ve eklem hastalıkları kontrol altına alınmadığı taktirde, sinir sistemi, kalp, akciğer gibi hayati seviyede önemli organlara zarar verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri