Her ne kadar dilimizde bazı birleşik kelimeler bulunsa da hoşça kal aslında onlardan biri değildir. Türk Dil Kurumu'nun (TDK) belirttiği üzere bu kelime grubunun, "hoşça kal" olarak ayrı yazılması gerekir.
HOŞÇA KAL NASIL YAZILIR? Bu kelimenin hoşça kal mı, hoşçakal mı? olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı hoşça kal şeklinde olmalıdır.
Türk Dil Kurumu'na göre anlamı “gelen kişiye söylenen selamlama sözü” anlamında kullanılan bu söz ayrı şekilde yazılıyor. “Hoş geldin” veya “hoş geldiniz” sözlerinin doğru kullanımı ayrı şekilde yazılışı oluyor. Buna göre bu kelimenin birleşik şekilde kullanımı yanlış yazım yani yazım hatası oluyor.
Bitişik Okunan Hoşçakal, Hoşça Kal Mıdır? Kelimenin doğru yazımı ''hoşça kal'' olarak TDK Sözlüğünde yer almaktadır. TDK'da yer almasıyla doğru olan yazımın, ayrı olduğu bütün kaynaklarca kabul edilir.
TDK kapsamında hoşça kal yazımının ayrı olması gerektiği belirtilmiştir. Dolayısıyla bu sözcüğün cümle içerisinde ya da tek başına kullanıldığı zaman mutlaka ayrı olarak yazılması gerekir.
İlgili 38 soru bulundu
TDK'ya göre hoş geldin kelimesinin doğru yazılışı "hoş geldin"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Türk Dil Kurumu sözlüğünde kelime bitişik şekilde yazılmıştır. Hoş görü şeklindeki yazım hatalı olarak kabul edilir. Tolere etmek anlamına gelen hoş görmek ayrı yazılırken kavram olarak bilinen hoşgörü bitişik yazılır.
İki kişi görüştüğünde birbirlerinden ayrılırken; Giden kişi, kalana “Hoşça kal!” der. Kalan kişi, gidene “Güle güle!" der.
Bu kelimenin doğru kullanımı hoşça kal şeklinde olmalıdır. Yani ayrı yazılmalıdır.
Yani bakıldığı zaman hoşça kal diyen birine hoşça kal denilir ancak bu kişi kim nasıl bir konuşma içerisinde söyledi bunlar da önemli eğer bir ayrılık konuşmasında dediyse Evet hoşça kal denilebilir ama klasik telefonla falan konuşurken denildi ise hoşça kal yerine güle güle de denilebilir sonra görüşürüz de ...
Hoşçakal Kelimesi Ne Demektir? Hoşçakal kelimesi bir kişi ile vedalaşırken kullanılan bir iyi dilek sunma kelimesi anlamına gelmektedir. İyi kal sağlıklı kal anlamlarına gelmektedir. Hoşçakal kelimesi karşıdaki kişinin mutlu ve huzurlu olmasını dileyen içerisinde hüzünle beraber veda içeren bir sözdür.
Yeşil zeytin yazımı önceden birleşik şekilde olsa da Türk Dil Kurumu Türkçe Sözlük yeni basımına (2023) göre ayrı yazılmaya başlanmıştır. Yeşil zeytin TDK yazım kılavuzuna göre ayrı şekilde yazılmalıdır.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Sağol kelimesi genellikle yanlış da yazılır ve her iki yazım şekli de doğru zannedilir. Ancak sağ ol kelimesinin tek bir doğru yazımı vardır. TDK'ya göre kelimenin doğru yazımı 'sağ ol' şeklinde ayrı olarak yazılmasıdır. Kelimenin 'sağol' ya da 'sağolun' şeklindeki yazımı hatalıdır.
HOŞ BULDUK KELİMESİNİN ANLAMI
`hoş geldiniz` sözüne verilen karşılık anlamına gelir. Bu kelime genellikle hoşbulduk şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı hoş bulduk şeklinde olmalıdır.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Adieu {ün.}
Kuru yemiş yazımı Türkçe yazım kuralları dâhilinde ayrı olmalıdır. Bitişik yazılması sonucunda yazım yanlışı olacaktır.
good-bye ünl.
ki hoşçakal bir veda sözcüğüdür. genelde görüşmeyeceğin kişilere karşı kullanılır. bir daha görüşülmeyecek birine "hadi görüşürüz byy" demekten daha mantıklıdır.
GÜLE GÜLE KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE KULLANIMI
- Bu yüzükle bu pırlanta küpe benim sana yadigârım olsun. Güle güle kullan!
Şebnem Ferah - Hoşçakal (Aşk Tesadüfleri Sever Orijinal Film Müzikleri) - YouTube.
Kelimenin doğru yazılışı, öngörü şeklinde olmaktadır. Ön görü ise kelimenin yanlış yazılışına verilebilecek bir örnek olarak ifade edilebilir. Bu durumda ön görü şeklinde yapılan bir yazım yanlış olarak kabul edilirken, öngörü şeklinde yapılan bir yazım ise doğru kabul edilmektedir. Doğru yazılış öngörü olmalıdır.
Giderayak kelimesi ayrı kelimeler ile yazılması oldukça yanlıştır. Doğru yazımı ise bitişik şekilde olmalıdır.
Pardösü kelimesi yazımı karıştırılabilen bir sözcüktür. Kelimeyi yazılı anlatımlarda doğru bir şekilde yazabilmek önemlidir. Pardösü TDK'ye göre doğru yazımı “pardösü” şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri