Bu türe göre 4D'li olarak adlandırılan işçiler taşeron adı altında çalıştıkları halde kadroya dahil edilirler. Sonradan kadroya dahil edilen bu işçiler 4D'li ya da sürekli işçi olarak isimlendirilirler. Sürekli işçi kadrosu hakları kapsamında 4D'li işçilerin yararlanabilecek birçok imkan bulunur.
j) Sürekli işçi: Kamu kurum ve kuruluşlarında belirsiz süreli iş sözleşmesine göre çalıştırılan işçiyi, ifade eder. maddesiyle 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinden sonra gelmek üzere bent eklenmiş ve diğer bentler buna göre teselsül ettirilmiştir.
Kamu işçileri, bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdir.
Kanuni olarak 4D sigorta türüne dahil edilen çalışanlar aynı zamanda sürekli işçiler olarak da adlandırılırlar. Sürekli işçiler 657 sayılı kanuna ait hükümlerden muaf olarak değerlendirilirler. Sürekli işçilerin dahil edildiği kanun hükmü 4847 sayılı iş kanunudur.
İlgili 24 soru bulundu
Sürekli İşçi Kadrosu (4/D) Nedir? (4/D) ifadesi 657 sayılı Kanunun “İstihdam Şekilleri” başlıklı 4'ncü maddesinin (d) bendinden gelmektedir. •4/D kapsamında çalışan işçiler hakkında 657 sayılı Kanun hükümleri uygulanmaz. Bu işçiler, 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine tabidir.
Taşeron kadroda düzenleme (4A, 4B, 4C kadro nedir?)
olarak girilen ve yetiştirme döneminin ardından yapılan yeterlilik sınavında başarı gösterilmesi üzerine asıl unvana ataması yapılan kadrolardır. SGK kapsamında olanlara 4 A'lı denmektedir.
“Kamu görevlisi” kavramı, TCK'nın 6. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde “Kamu görevlisi deyiminden, kamusal faaliyetin yürütülmesine atama veya seçilme yoluyla ya da herhangi bir surette sürekli, süreli veya geçici olarak katılan kişi” şeklinde tanımlanmıştır.
Bugün 4a olarak adlandırılan sigortanın kapsamını, özel bir işyerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilere sağlanan sosyal güvenceler oluşturuyor. Dolayısıyla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununa göre bir işverene bağlı olarak çalıştırılan işçiler 4a kapsamında yer alıyor.
4C'li kabul edilen işçiler ise devlete ait kurum ve kuruluşlarda çalışan, memur statüsünde kabul edilen işçilerdir. 4D'li işçiler 2018 yılından itibaren taşeron olarak kabul edilen ancak bu tarihten itibaren kadroya alınan sürekli işçi olarak tanımlanan çalışanları kapsar.
Cumhurbaşkanın açıkladığı brüt taban ücret 15.000 TL ve üzerine %45 zam ile beraber 1 Ocak 2023'den geçerli kamu işçisi zamlı maaşları net 19.097,80 TL olduğu görülürken, bu ücrete ikramiye, tediye, ek ödeme gibi diğer yan alacakları dahil olmadığı belirtildi.
Edinilen ilgiye göre; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda 4 /D sürekli işçilere nakil ve tayin hakkı veren bir düzenleme üzerinde çalışıyor. Buna göre 4/D sürekli işçiler, memurlarda olduğu gibi mazerete dayalı olarak tayin hakkına sahip olabilecek.
Tüm işçilerde olduğu gibi sürekli işçiler de SGK açısından 5510 sayalı Kanun kapsamında 4/A sigortalısıdırlar. Yani SGK açısından 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının A Bendi kapsamında sigortalı sayıldıklarından SGK açısından 4/A statüsündedirler.
Birim dâhilinde yapılması gereken eşya yer değişikliklerinde, eşyaların tahrip edilmeden nakli sağlanacaktır. Kurumda çalışan personel, tüm hizmeti denetlemekle yetkili ve görevlidir. Yardımcı Hizmetler Personeli olarak çalışan personel gerektiğinde bu kişilerce verilen görevi yerine getirmek zorundadır.
Sürekli işçi statüsünde istihdam edilen işçilerin çalışma süresi “daimi” olarak geçer. İşçilerin görev yerleri, il sağlık müdürlükleri tarafından belirlenir ancak başvuru esnasında adayların çalışacağı iller bellidir.
İmzalanan toplu sözleşmeye göre en düşük işçi maaşı Ocak 2023 itibarı ile çıplak olarak 22 bin TL olmuştur.
4D'li olarak kadroya geçmiş olan bir sürekli çalışan çok özel bir durum, can güvenliği gibi büyük bir gerekçe olmadığı sürece farklı kurumlar ya da şehirlerarası geçiş yapamaz.
İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi; a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden, b) Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden, c) Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı günden, az olamaz. (Ek cümle:RG-18/8/2017- 30158) Yer altı işlerinde çalışan ...
657 sayılı Kanuna göre memur ve amir arasında hiyerarşi bulunmaktadır. Dolayısıyla, gerek sözleşmeli personel gerekse 4857 sayılı İş Kanununa tabi bir işçi personelin memur ve amiri arasında bir hiyerarşik kademeye konulması veya bir memurun amiri olması mevzuat hükümlerine aykırıdır.
4/D kapsamında çalışan işçiler hakkında 657 Sayılı Kanun hükümleri uygulanmaz. Bu işçiler, 4857 Sayılı İş Kanunu Hükümlerine tabidir.
Bunlar (mad. 4): Memur, sözleşmeli personel, geçici personel ve işçidir. Memur, devlet ve diğer kamu tüzel kişiliklerinde görev yapan, genel idare esaslarına göre yürütülmesi gereken hizmetlerde çalışan, asli ve sürekli görevleri üstlenmiş olan kamu personelidir.
Tıpkı 4A ve 4B gibi 4C de SGK öncesinde devam eden ayrı bir sistemdir. Emekli sandığı olarak bilinen bu sistemde yapılan düzenleme sonrasında 2006 yılında SGK altına 4C olarak girmiştir. 4C sigorta kapsamına hizmet için çalışanlar, muhtarlar ve kadrolu çalışanlar dâhildir.
Kamu toplu iş sözleşmesi Karayolları, Demiryolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, kömür işletmeleri, üniversiteler ve hastanelerin de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiriyor.
657 sayılı Kanun ve ilgili Yönetmeliklere göre bir memurca yürütülmesi gereken müdürlük görevi vekaleten de olsa işçi veya sözleşmeli statüsündeki bir personel eliyle yürütülemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri